De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Goden en Godinnen uit de Griekse- Romeinse mythologie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Goden en Godinnen uit de Griekse- Romeinse mythologie."— Transcript van de presentatie:

1 Goden en Godinnen uit de Griekse- Romeinse mythologie.
Oh My Gods Goden en Godinnen uit de Griekse- Romeinse mythologie.

2 De Grieks- Romeinse Goden.
De Griekse/Romeinse godsdienst is polytheïstisch dwz dat ze meerdere goden aanbidden. Ze hebben een godheid voor alles…of toch bijna alles. Over heel Griekenland en Italië zijn er tempels van de godheden terug te vinden. De Grieks- Romeinse Goden.

3 Zeus(gr.)/ Jupiter(rom)
Oppergod; god van de bliksem en donder. Getrouwd met zijn zuster, Hera/ Juno. Heeft talloze minnaressen en veel kinderen vb Heracles, Perseus Kan zich in allerlei beesten veranderen.

4 Ares/Mars Oorlogsgod Vader van Eros/Amor (Cupido) Een van de minnaars van Aphrodite/Venus Vader van Phobos(angst)

5 Hera/Juno Vrouw en zuster van Zeus/Jupiter Moeder van Ares/Mars en andere godheden. Godin van het huwelijk. Is ziekelijk jaloers op de minnaressen van haar man.

6 Hephaistos/Vulcanus God van het vuur. Zoon van Hera/Juno. Was ooit getrouwd met Aphrodite/Venus. Werd van de Olympus gegooid en loopt sindsdien mank.

7 Artemis/Diana Tweelingzus van Apollo. Dochter van Zeus/Jupiter en Leto/Latona. Godin van de maan, de jacht en maagdelijkheid.

8 Apollo/Apollo Zoon van Zeus/Jupiter en Leto/Latona. Tweelingbroer van Artemis/Diana. God van de muziek, kunst en medicijnen. Later ook zonnegod. Heeft net als zijn vader een reeks minnaar en minnaressen.

9 Hermes/Mercurius Zoon van Zeus/Jupiter en Maya. God van de reizigers maar ook van de dieven. Heeft een hoed en een paar sandalen met vleugels. Is boodschapper van de goden. Is een minnaar van Aphrodite/Venus. Zijn staf heet Caduceus.

10 Demeter/Ceres Zuster van Zeus/Jupiter Moeder van Persephone/Proserpina. Godin van de aarde en het graan.

11 Aphrodite/Venus Godin van de liefde en vruchtbaarheid. Geboren uit zeeschuim. Heeft talloze minnaars en kinderen. Kan ziekelijk jaloers worden.

12 Dionysos/Bacchus Zoon van Zeus/Jupiter en Semele. God van de wijn en tragedie. Is twee maal geboren. Heeft zijn eigen feest: de Bacchanalia.

13 Hestia/Vesta Zuster van Zeus/Jupiter Godin van de haardvuur. De Vestaalse maagden in Rome eren haar.

14 Poseidon/Neptunus Broer van Zeus/Jupiter. God van de zee. Vader van Pegasus. Heeft altijd zijn drietand bij. Ijverde met Athena/Minerva om stadsgod te zijn van Athene.

15 Athena/Minerva Dochter van Zeus/Jupiter en Metis. Geboren uit het hoofd van haar vader. Godin van wijsheid en strategie. Beschermgodin van Athene.

16 Hades en Persephone/ Pluto en Proserpina.
Hij; broer van Zeus/Jupiter, zij; dochter van Zeus/Jupiter en Demeter/Ceres. Hij; god van de onderwereld. Zij; gewoon een godheid. Hij heeft haar ontvoerd en sindsdien spendeert zij 6 maanden in de onderwereld en 6 maanden op de wereld.

17 Paradijs en Hel Paradijs: Elysium, waar de goede zielen naartoe gaan.
Hel: Tartaros, waar de meeste bedorven zielen zware arbeid moeten leveren. Voor je de onderwerld in mag moet je Charon betalen met een obool, die je onder je tong zal terug vinden. De ingang tot het rijk van Hades wordt bewaakt door Cerberos, de driekoppige hellehond. In de onderwereld zijn er 3 rechters die beslissen over het lot van de overledene. Paradijs en Hel

18 Enkele voorbeelden uit Tartaros.
Tantalos; eeuwige honger en dorst wegens het opdienen van zijn eigen zoon aan de goden. Sisyphus: wegens het bedriegen van de dood moet hij een blok op een heuvel rollen dat als hij de top bereikt, weer naar beneden valt. De Danaïden: wegens het ombrengen van hun echtgenotes op hun huwelijksnacht, moeten zij een bodemloos vat vullen. Enkele voorbeelden uit Tartaros.


Download ppt "Goden en Godinnen uit de Griekse- Romeinse mythologie."

Verwante presentaties


Ads door Google