De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Evolutie van geld.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Evolutie van geld."— Transcript van de presentatie:

1 Evolutie van geld

2 Ruilhandel 9000 v.C. Voor er geld bestond, ruilden de mensen. Dat ging niet altijd even gemakkelijk!

3 Zilveren blokken en staven
5000 v.C. Kleine stukjes zilver die exact afgewogen waren.

4 De eerste echte munt 800 v.C. Munten zijn onafhankelijk van elkaar op drie verschillende plaatsen uitgevonden. De eerste 'munten' in China, gemaakt vanaf circa 770 v.Chr. In de 'westerse' wereld werden de eerste munten vervaardigd in het midden van de zevende eeuw v.Chr. In India werden de eerste munten vervaardigd rond het jaar 500 v.Chr.

5 Het eerste papiergeld 700 n.C.
Papiergeld werd voor het eerst gebruikt in China in de 7e eeuw gedurende de Tang- en de Song-dynastieen. De wortels ervan liggen in het gebruik van ontvangstbevestigingen voor handelaren en kooplieden gedurende de Tang-dynastie (618–907) om grote hoeveelheden zware koperen munten te vermijden bij grote transacties. Het accepteren van papiergeld was verplicht op straffe van de dood. In Europa werd voor het eerst in de 13e eeuw het idee van papiergeld geïntroduceerd, maar echte bankbiljetten verschenen pas in de 17e eeuw.

6 De eerste banken 1400 n.C. De Banca Monte dei Paschi di Siena is de oudste bank ter wereld. Hij werd opgericht in 1472 door de Republiek Siena, de toen heersende regionale overheid.

7 De eerste dollar 1800 n.C. Het werd al vrij algemeen gebruikt voordat de Verenigde Staten in 1785 de Amerikaanse dollar als munteenheid aanvaardden; het eerste gebruik dook op in de jaren zeventig van de 18e eeuw.

8 Creditcard 1950 n.C. De mogelijkheid om te betalen met een algemene kredietkaart is in 1950 uitgevonden door Ralph Schneider en Frank X. McNamara. Diners Club produceerde als eerste deze kredietkaart en introduceerde zijn club-card in 1957 op de Nederlandse markt. De creditcard is in Europa in 1966 geïntroduceerd.

9 De euro 1992 n.C. In 1992 werd in Maastricht besloten tot invoering van de euro. Hierbij zou de waarde van 1 euro gelijk zijn aan 1 ECU ('European Currency Unit' oftewel ‘Europese rekeneenheid’). Sinds 4 januari 1999 worden de koersen van aandelen, obligaties en opties aan de beurs in euro's weergegeven. De munten en bankbiljetten werden op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in 12 landen van de Europese Unie, alsmede in Monaco, San Marino en Vaticaanstad, tijdens de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden.


Download ppt "Evolutie van geld."

Verwante presentaties


Ads door Google