De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pinguïns leven in groepen. Ze zoeken met z'n allen naar voedsel in de zee. Op het menu staat meestal vis of kleine krabbetjes. De grote soorten jagen ook.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pinguïns leven in groepen. Ze zoeken met z'n allen naar voedsel in de zee. Op het menu staat meestal vis of kleine krabbetjes. De grote soorten jagen ook."— Transcript van de presentatie:

1 Pinguïns leven in groepen. Ze zoeken met z'n allen naar voedsel in de zee. Op het menu staat meestal vis of kleine krabbetjes. De grote soorten jagen ook op inktvis. De grootste vijand van de pinguïn is de zeeluipaard, een zeehond van wel vier meter lang. Hij heeft het vooral gemunt op de pinguïn en verscheurt er wel een paar per dag.

2

3 Keizerspinguin Koningspinguin Adeliepinguin Stormbandpinguin Ezelspinguin Macaronipinguin Rotspinguin Macquariepinguin Grote kuifpinguin Snares pinguin Nieuwzeelandse kuifpinguin Dwergpinguin Gluuroogpinguin Zwartvoetpinguin Magelhaenpinguin Humboldtpinguin Galapagospinguin Aptenodytes forsteri Aptenodytes patagonicus Pygoscelis adeliae Pygoscelis papua Pygoscelis antarctica Eudyptes chrysocome Eudyptes Schlegeli Eudyptes chrysolophus Eudyptes sclateri Eudyptes robustus Eudyptes pachyrhynchus Eudyptula minor Megadyptes antipodes Spheniscus demersus Spheniscus magellanicus Spheniscus humboldti Spheniscus mendiculus

4

5 Pinguïns zijn vogels die niet kunnen vliegen. Ze hebben sterke vinnen in plaats van vleugels. Op het land lopen ze rechtop, grappig waggelend als clowntjes. Maar in de sneeuw kunnen ze harder rennen dan een mens. Op het ijs glijden ze op hun buik. Ze zetten zich af met hun poten en vleugels Alle pinguïns hebben een zwarte rug en witte buik. Daardoor zijn ze goed gecamoufleerd als ze zwemmen aan het wateroppervlak. Vanuit de lucht bekeken vallen ze niet op in de donkere zee, en vanuit het diepe water valt hun witte buik weg tegen de achtergrond van de lichte lucht. Witte buik Zwarte rug

6

7 Pinguïns leven op de zuidpool. Ze leven altijd langs de kust, niet meer dan een paar kilometer landinwaarts. Er leven geen pinguïns op de noordpool of op het noordelijke halfrond van de aarde. Maar toch is het een paar soorten pinguïns gelukt om naar het noordelijke deel richting de evenaar te gaan. Maar ook deze pinguïns leven in de koudste wateren die ze kunnen vinden. In de warme zeeën zijn haaien en anderen vissen, die op jacht zijn en zo groot zijn dat ze iedere voorbijgaande pinguïn te pakken krijgen. Verschillende pinguïnsoorten zijn op het zuidelijke deel van de aarde gevangen genomen en in het noordelijke deel van de aarde los gelaten, vaak bij het noorden van Noorwegen, in de hoop dat ze daar zouden wennen. Maar deze experimenten zijn elke keer mislukt. Na een paar weken waren de pinguïns verdwenen. Misschien hebben sommigen geprobeerd naar het zuiden terug te gaan. Andere zijn waarschijnlijk opgegeten door beren en vossen, die in het noordpool gebied leven. Alleen wordt het zuidpoolgebied bedreigd door het broeikas effect als het zo door gaat sterft de pinguïn uit.

8 Keizerspinguin In de wateren rond Antarctica. Ze broeden op de ijsvlaktes van Antarctica. Koningspinguïn Cochon (1 van de Crozet eilanden), Kerguelen, de Prince Edward Eilanden en Zuid Georgie. Hier broeden ze ook. Grote kuifpinguin Bounty en Antipodes Eilanden, Cmapbell Eiland en het zuidoosten van Nieuw Zeeland

9

10 In het water is het koud. Om toch warm te blijven heeft de pinguïn een dikke speklaag onder de huid, en een waterdicht verenpak. De donsveren houden warme lucht vast, net als de kleren van een mens. Over het dons liggen kleine, platte veertjes als dakpannen over elkaar. De veertjes worden ingesmeerd met vet uit de vetklieren. Dat vet stoot water af, dus de pinguin wordt niet nat. Als pinguïns zwemmen, verbruiken ze veel energie. Daar worden ze warm van, net als mensen die rennen of heel hard fietsen. Wie zoveel energie verbruikt, moet veel eten. Sommige pinguïns eten meer dan een kilo per dag. Op het land (ijs) staan pinguïns dichtbij elkaar om warm te blijven

11

12 Aan de grootte en de vorm van de snavel kun je zien wat het favoriete voedsel van een pinguïn is. Konings- en keizerspinguïns, die vooral op pijlinktvis jagen, hebben een lange, tang vormige snavel waarmee ze hun langgerekte, snelle prooi kunnen vangen. Kleinere pinguïns die vooral vis en krill eten, hebben kortere, stompere snavels. Een pinguïn heeft stekels op zijn tong om vis vast te houden. Ten opzichte van hun grootte kunnen pinguïns enorme hoeveelheden voedsel eten. Zo zijn er pinguïns die tijdens één jachtpartij bijna 4 kg pijlinktvis hadden gegeten. Het gemiddelde gewicht van zo`n pinguïn met een lege maag is amper 5 kg, dus zo`n pinguïn had zijn gewicht bijna verdubbeld. Maar pinguïns kunnen ook goed overleven zonder voedsel. De meeste soorten kunnen wekenlang zonder voedsel wanneer ze in de rui zijn en dus niet kunnen jagen.

13

14


Download ppt "Pinguïns leven in groepen. Ze zoeken met z'n allen naar voedsel in de zee. Op het menu staat meestal vis of kleine krabbetjes. De grote soorten jagen ook."

Verwante presentaties


Ads door Google