De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Europa.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Europa."— Transcript van de presentatie:

1 europa

2

3 De Europese Unie is gebaseerd op het beginsel van de rechtsstaat.
Verdrag van Lissabon Verdrag van Nice Een EU-verdrag is een bindende overeenkomst tussen EU-lidstaten

4 Ok! De drie belangrijkste instellingen van de EU hebben elk een eigen voorzitter: Europees Parlement Europese Raad Europese Commissie

5 Om te weten! Voorzitter van het Europees Parlement – Martin Schulz
Voorzitter van de Europese Raad – Herman Van Rompuy Voorzitter van de Europese Commissie – José Manuel Barroso

6 Hoe? Wetten maken In het wetgevingsproces van de EU spelen drie instellingen een hoofdrol: het Europees Parlement, dat de EU-burgers vertegenwoordigt en dat rechtstreeks door hen is verkozen, de Raad van de Europese Unie, die de individuele lidstaten vertegenwoordigt en waarvan steeds een ander EU-land zes maanden lang voorzitter is, de Europese Commissie, die de belangen van de EU in haar geheel vertegenwoordigt.

7 voorbeeld Telkens wanneer nieuwe landen bij de EU kwamen, werden de oprichtingsverdragen aangepast: 1973 (Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk) 1981 (Griekenland) 1986 (Spanje en Portugal) 1995 (Finland, Oostenrijk en Zweden) 2004 (Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië) 2007 (Bulgarije en Roemenië).

8 Wat en hoe? De EU is ontstaan in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. In eerste instantie ging het vooral om economische samenwerking: de gedachte was dat landen die handel drijven met elkaar, van elkaar afhankelijk worden en dus niet zo snel met elkaar in conflict raken.

9 Zo! De EU zorgt al meer dan vijftig jaar voor vrede, stabiliteit en voorspoed


Download ppt "Europa."

Verwante presentaties


Ads door Google