De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Europese Samenwerking

Verwante presentaties


Presentatie over: "Europese Samenwerking"— Transcript van de presentatie:

1 Europese Samenwerking
Paragraaf 13 Europese Samenwerking

2 1952: Ontstaan van: EGKS Europese Gemeenschap van Kolen en Staal.
6 leden: NL, België, Lux, Italië, Frankrijk en West-Duitsland. Hierdoor konden ze elkaars industrie in de gaten houden: Duitsland kan zo niet stiekem wapens produceren, dus kon men een oorlog voorkomen

3 1957 Europese Economische Gemeenschap (EEG)
6 landen: Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Italië. De landen werken samen op het gebied van handel en industrie. In 1993: Europese Unie Tegenwoordig 27 landen lid.

4 Redenen voor samenwerking
Grotere markt voor producten Betere concurrentie tegen China en Japan Meer samenwerken voor veiligheid en milieu

5 Voordelen: Vrij reizen Geen geld betalen om geld te wisselen
Makkelijker overal studeren Meer handel Betere bestrijding criminaliteit Milieu wordt beter aangepakt.

6 Jaar Land Aantal landen 1957 België,Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland en West-Duitsland (oprichtende lidstaten) 6 1973 Denemarken (inclusief Groenland), Ierland en Verenigd Koninkrijk treden binnen de EU 9 1981 Griekenland 10 1985 Groenland verlaat de EU 1986 Portugal en Spanje 12 1990 Oost-Duitsland wordt met West-Duitsland tot Duitsland herenigd en wordt zo lid van de EU 1995 Finland, Oostenrijk en Zweden 15 2004 Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië 25 2007 Bulgarije en Roemenië 27

7 Belangrijke organisaties binnen de EU:

8 Europese commissie Doet wetsvoorstellen, Controleert de lidstaten
Voert internationale onderhandelingen.

9 Europese Commissie

10 Europees Parlement: Controleert de Europese Commissie.
Ze kunnen veranderingen aanbrengen in de plannen van de Commissie. Ze beslissen over toelating nieuwe lidstaten. Om de 5 jaar verkiezingen, inwoners van de lidstaten kiezen dan hun eigen Europarlementariërs. (Totaal 732 mensen)

11 Europees Parlement

12

13 Raad van Ministers: Alle lidstaten zitten hierin.
De raad beslist over voorstellen van de Commissie. Elk EU-land stuurt 1 minister. Bv. Gaat het over landbouw, dan gaat de minister van landbouw daar naartoe. Grote landen hebben meer stemmen.

14 Hof van Justitie Het Hof van Justitie bestaat uit 27 rechters (uit ieder land 1) Houdt zich bezig met het toezicht op EU-wetgeving in de lidstaten. Spreken recht bij problemen tussen de lidstaten, instellingen van de EU en burgers over de uitleg van EU-rechtsregels.

15 Verdragen Voor de Europese Unie zijn veel verdragen gemaakt.
Bijvoorbeeld het Verdrag van Schengen. (laats Schengen in Luxemburg. ) iedereen kan tussen de aangesloten landen reizen alsof het één land is. In 1992: het Verdrag van Maastricht genoemd; de euro

16 Opvallende niet-leden:
Zwitserland. Dit land wil neutraal blijven. Dat betekent dat ze geen partij wil kiezen. Noorwegen is ook geen lid. Er is twee keer een stemming geweest onder de bevolking. Maar de meeste Noren wilden niet dat Noorwegen lid werd. Noorwegen heeft wel wat regels overgenomen van de EU. Zoals de vrij-reizen regel van het Verdrag van Schengen.

17 Europese vlag De vlag van de Europese Unie is sinds 1986 een blauwe vlag met twaalf gele sterren. De sterren staan niet voor twaalf landen. Deze twaalf sterren in de Europese vlag komt van het getal 12. Al eeuwenlang is dit het cijfer van bij elkaar passen (dat noemen we harmonie) en evenwicht.


Download ppt "Europese Samenwerking"

Verwante presentaties


Ads door Google