De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

kunst in beweging mobiles Alexander Calder ( )

Verwante presentaties


Presentatie over: "kunst in beweging mobiles Alexander Calder ( )"— Transcript van de presentatie:

1 kunst in beweging mobiles Alexander Calder (1898-1976)
ontwierp omstreeks 1930 zijn eerste mobiles, de kunstvorm waarmee hij beroemd zou worden. Daarmee verbond hij abstractie met beweging. beweging mobiles

2 De abdij van Herkenrode in Hasselt, gesticht in de 12e eeuw, was omstreeks 1790 de grootste en rijkste vrouwenabdij in de lage landen. De gebouwen zijn gerestaureerd en kregen een nieuwe bestemming. Op de site zijn er inspiratietuinen met 450 plantensoorten aangelegd.

3 Abdijsite Herkenrode vzw, opgericht onder de auspiciën van de stad Hasselt, staat in voor de
niet-commerciële exploitatie en animatie van de site. Daartoe behoren een belevingscentrum en de inspiratietuinen, beide permanent toegankelijk voor het publiek. Herkenrode vzw, een andere vzw, is een organisatie van vrijwilligers. Zij ontwikkelt ideeën waarvan de realisatie bevorderend werkt voor de uitstraling en aantrekkingskracht van de abdijsite. Publicaties, abdijproducten en het project ‘kunst in beweging’ zijn daarvan voorbeelden.

4 Het project ‘kunst in beweging’ zal resulteren in de tuin, in in een tentoon- stelling van een tiental mobiles passend in het genre zoals door Alexander Calder toegepast, maar geen kopieën ervan. De beweging van de mobiles wordt veroorzaakt door wind, water, of een motor (op duurzame energie).

5 In navolging van Alexander Calder hebben ook andere creatievelingen mobiele installaties gecreëerd. Zij gebruikten allerlei materialen, zelfs de technologie van 3D-printing. De creaties voor ‘kunst in beweging’ komen in de open ruimte. Omvang en duurzaamheid zijn daar vereist.

6 De mobiles worden ontworpen en in diverse materialen geconstrueerd door leerlingen van secundaire technische scholen in Limburg. Uit maquettes kiest een jury de ontwerpen om uit te voeren als mobile. Elke mobile krijgt een geldprijs en de mobile wordt tentoongesteld. Er is bovendien een 1e, 2e en 3e prijs.

7 Hangende mobiles (max. 50 kg) worden opgehangen aan de dwarsbalken van de loofgang. Die is 4,5 m hoog, 4 m breed en 200 m lang. Een eigen ophangsysteem kan ook. Andere mobiles krijgen een plaats verspreid in de tuin. Simulatiebeelden tonen een en ander.

8 SCHOOLJAAR 2013 - 2014 INFORMATIE
SCHOOLJAAR MAQUETTE SCHOOLJAAR MOBILE NA SCHOOLJAAR TENTOONSTELLING GEDURENDE TWEE JAAR

9 SCHOOLJAAR 2013 - 2014 INFORMATIE
mrt 2014 informatie over het project ‘kunst in beweging’ apr 2014 inschrijving voor deelname door scholen mei 2014 bezoek aan Abdijsite Herkenrode + informatie voor deelnemende scholen directeurs (brief) TAC’s alle scholen (bijeenkomst) directeur, een TA, een leerkracht per school Elke school kan deelnemen met max. 2 mobiles. De creatie van een mobile kan als GIP (geïntegreerde proef) dienen.

10 bezoek aan Abdijsite Herkenrode + informatie
SCHOOLJAAR MAQUETTE okt 2014 bezoek aan Abdijsite Herkenrode + informatie voor leerlingen van deelnemende scholen mei 2015 inleveren maquettes selectie uit te voeren maquettes door jury juni 2015 tentoonstelling maquettes en proclamatie projectleider + enkele leerlingen per school projectleider + enkele leerlingen per school 3 Herkenrode vzw en Abdijsite Herkenrode vzw, 2 deskundigen directies, TAC’s, pro- jectleiders, leerlingen Maquette = schaalmodel op schaal 1:5 Alle soorten materialen zijn mogelijk.

11 bezoek aan Abdijsite Herkenrode + informatie
SCHOOLJAAR MOBILE sept 2015 bezoek aan Abdijsite Herkenrode + informatie voor de leerlingen van geselecteerde scholen jan 2016 tussentijdse evaluatie per groep makers van een mobile (groep na groep) eind juni 2016 afleveren en installatie van de mobiles projectleider + leerlin- gen die mobile maken projectleider + leerlin- gen die mobile maken projectleider + leerlin- gen die mobile maken Men mag beroep doen op de expertise van kunstscholen, academie’s, kunstenaars, ... Dergelijke samenwerking wordt zelfs aanbevolen.

12 verlenen hun steun en medewerking. kunst in beweging


Download ppt "kunst in beweging mobiles Alexander Calder ( )"

Verwante presentaties


Ads door Google