De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Identiteit & Grenzen Alien in Estland

Verwante presentaties


Presentatie over: "Identiteit & Grenzen Alien in Estland"— Transcript van de presentatie:

1 Identiteit & Grenzen Alien in Estland

2 Baltisch Estland Estland is jaren lang overheerst door Europese en Russische landen, zoals Duitsland, Denemarken, Polen, Rusland en Zweden. Estland heeft altijd al een goede band gehad met de andere Baltische staten, ze zijn erg gericht op Europa, maar einddoel was altijd een eigen staat.

3 Eesti Dat doel werd behaald in 1918, toen werd Estland voor het eerst onafhankelijk. Tijdens de onafhankelijke periode ging het goed met Estland, ze waren welvarend, mede door hun oriëntatie op de Baltische landen. De onafhankelijkheid was echter van korte duur.

4 Sovjet Estland Want ik 1940 werden ze geannexeerd door Rusland als de vijftiende republiek van de Sovjet Unie. Op de foto: nationale bibliotheek gebouwd in Veel Russen trokken naar Estland vanwege de welvarendheid in de republiek, hierdoor woont er ook vandaag de dag nog een grote Russische minderheid in Rusland.

5 Onafhankelijk en Europees
Na 50 jaar werd Estland wederom onafhankelijk, na de zingende revolutie werd op 20 augustus 1991 de onafhankelijk. Na aanleiding van de onafhankelijkheid koos Estland er voor om alle banden met de Sovjet-Unie te verbreken en zich te richten op de Europese Unie. Estland werd in 2004 lid van de EU en sinds 2011 hebben zij de Euro als officiële munteeneenheid.

6 Wat nu?

7 Russen op Ests grondgebied
Gesetteld & niet van plan om terug te gaan Eisen staatsburgerschap: Estse taal leren Verdiepen in Estse cultuur

8 Russen op Ests grondgebied
Waarom niet? Russische taal veel gebruikt Dienstplicht Visa Duur Geen goede informatie rondom aanvraagprocedure

9 Alien paspoort Legaal, maar 7,5% is alien Geen Rus, geen Est

10 “Svetlana vouwt haar identiteitsbewijs open
“Svetlana vouwt haar identiteitsbewijs open. Drie kruisjes staan achter ‘identiteit’. Alsof ze niet bestaat, geen geboorteland heeft.” (Swank, 2005)

11 Gevolgen Geen stemrecht Kans op goede baan nihil
Geen mogelijkheid tot politieke carriere Geen mogelijkheid op werk bij een maatschappelijke organisatie Geen bescherming door de staat Geringe tot geen mogelijkheid tot reizen

12 Ervaringen Veel maatschappelijke nadelen (geen stemrecht, geen bescherming door de staat, etc.) zijn bekend, maar de sociale gevolgen niet. Hoe ervaart een alien het leven in Estland? Is het echt wel een probleem? Misschien zijn er ook wel positieve gevolgen van het hebben van een alien paspoort.

13 Vraag- en doelstelling
Vraagstelling: Wat zijn de gevolgen voor een inwoner van Estland met een alien paspoort op sociaal en maatschappelijk vlak? Doelstelling: Het doel van het onderzoek is inzicht verkrijgen of het hebben van een alien paspoort nadelige gevolgen oplevert op sociaal en maatschappelijk vlak, door middel van kwalitatieve interviews.

14 Onderzoek

15 Organisaties Legal Information Centre for Human Rights
Estonian Human Rights Centre Russische ambassade Misschien mensenrechten organisatie Narva

16 Planning 9-10 mei Organisaties in Tallinn 12 mei Organisatie in Narva


Download ppt "Identiteit & Grenzen Alien in Estland"

Verwante presentaties


Ads door Google