De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Armoede is … ? Schets van een eeuw lang antwoorden uit het sociaal wetenschappelijke veld. Katia Levecque.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Armoede is … ? Schets van een eeuw lang antwoorden uit het sociaal wetenschappelijke veld. Katia Levecque."— Transcript van de presentatie:

1 Armoede is … ? Schets van een eeuw lang antwoorden uit het sociaal wetenschappelijke veld. Katia Levecque

2 1.Inleiding Armoede is geen realiteit met duidelijk zichtbare grenzen of contouren. Armoede is geen realiteit met duidelijk zichtbare grenzen of contouren. Het boek geeft ons een zicht op het conceptualisatiedebat zoals het zich de laatste honderd jaar heeft voorgedaan. Het boek geeft ons een zicht op het conceptualisatiedebat zoals het zich de laatste honderd jaar heeft voorgedaan.

3 2.Armoede als een aparte werkelijkheid Individuele armoedegrenzen: Het individu bepaalt zelf, op basis van eigen waarden en standaarden, wanneer er sprake is van armoede in zijn leven. Individuele armoedegrenzen: Het individu bepaalt zelf, op basis van eigen waarden en standaarden, wanneer er sprake is van armoede in zijn leven. Institutionele armoedegrenzen: Deze grenzen ontstaan na een beslissing binnen één of ander maatschappelijke institutie, zoals de sociale zekerheid of het belastingssysteem. Institutionele armoedegrenzen: Deze grenzen ontstaan na een beslissing binnen één of ander maatschappelijke institutie, zoals de sociale zekerheid of het belastingssysteem.

4 2.Armoede als een aparte werkelijkheid Consensuele armoedegrenzen: De afbakening van de armoederealiteit hangt hier samen op vlak van perceptie. De perceptie in de totale bevolking of in specifieke delen ervan. Consensuele armoedegrenzen: De afbakening van de armoederealiteit hangt hier samen op vlak van perceptie. De perceptie in de totale bevolking of in specifieke delen ervan. Gedragsmatig armoedegrenzen: Deze grenzen zijn gebaseerd op een significante af- of toename in specifieke vormen van het sociaal gedrag. Gedragsmatig armoedegrenzen: Deze grenzen zijn gebaseerd op een significante af- of toename in specifieke vormen van het sociaal gedrag.

5 2.Armoede als een aparte werkelijkheid Expert armoedegrenzen: Hier wordt de plaatsbepaling van de armoedegrens volledig overgelaten aan de overtuiging van de expert over hoe armen in de samenleving zouden moeten kunnen leven en over hoeveel meer bestaansmiddelen ze zouden moeten krijgen. Expert armoedegrenzen: Hier wordt de plaatsbepaling van de armoedegrens volledig overgelaten aan de overtuiging van de expert over hoe armen in de samenleving zouden moeten kunnen leven en over hoeveel meer bestaansmiddelen ze zouden moeten krijgen.

6 2.Armoede als een aparte werkelijkheid Statistische armoedegrenzen: Hier wordt de armoedegrens bepaald op basis van één of meerdere statistische criteria, wat doorgaans 40% tot 60% van het mediane of gemiddelde equivalent gezinsinkomen is. Statistische armoedegrenzen: Hier wordt de armoedegrens bepaald op basis van één of meerdere statistische criteria, wat doorgaans 40% tot 60% van het mediane of gemiddelde equivalent gezinsinkomen is.

7 3.Het gelaat van armoede in het rijke westen Armoede als honger en fysieke ontbering: Van ‘obvious want and squalor’… naar ‘the relative nature of poverty is a fact’: Armoede was eerder een toestand van relatieve achterstand geworden. Armoede als honger en fysieke ontbering: Van ‘obvious want and squalor’… naar ‘the relative nature of poverty is a fact’: Armoede was eerder een toestand van relatieve achterstand geworden. Sen Amartya: tegen de stroom in. Volgens hem is armoede geen zaak van relatief armer zijn dan de anderen. Sen Amartya: tegen de stroom in. Volgens hem is armoede geen zaak van relatief armer zijn dan de anderen. Armoede als beperkt economisch kapitaal: Armoede is een inkomsttekort. Gevolg afgeremde consumptie. Armoede als beperkt economisch kapitaal: Armoede is een inkomsttekort. Gevolg afgeremde consumptie.

8 3.Het gelaat van armoede in het rijke westen Armoede als een subcultuur: Waarden en normen door globale instanties bepaald, gedragen worden door mogelijkheden en beperkingen van de onmiddellijke situatie gestuurd. Armoede als een subcultuur: Waarden en normen door globale instanties bepaald, gedragen worden door mogelijkheden en beperkingen van de onmiddellijke situatie gestuurd. Oscar Lewis: Hij maakt een onderscheid tussen de structurele kenmerken van armoede en de effecten ervan die na verloop van tijd tot een veranderende persoonlijkheidsstructuur leidt. Oscar Lewis: Hij maakt een onderscheid tussen de structurele kenmerken van armoede en de effecten ervan die na verloop van tijd tot een veranderende persoonlijkheidsstructuur leidt.

9 3.Armoede als een aparte werkelijkheid Armoede als een netwerk van achterstellingen: Armoede is Multidimensioneel, waarmee wordt benadrukt dat het zich niet beperkt tot een monetair tekort, maar strekt zich ook uit over andere levensdomeinen. Armoede als een netwerk van achterstellingen: Armoede is Multidimensioneel, waarmee wordt benadrukt dat het zich niet beperkt tot een monetair tekort, maar strekt zich ook uit over andere levensdomeinen. Stevens en Vrancken: Zij onderscheiden 3 types van deprivatie (Op vlak van consumptie, vorming en economische dimensie.) Stevens en Vrancken: Zij onderscheiden 3 types van deprivatie (Op vlak van consumptie, vorming en economische dimensie.)

10 4.Besluit: armoede en armoede is 2 !! Armoede: een situatie die zich kenmerkt door een tekort, beperkingen en achterstellingen, voor velen iets moreel onaanvaardbaar! Armoede: een situatie die zich kenmerkt door een tekort, beperkingen en achterstellingen, voor velen iets moreel onaanvaardbaar! Armoededefinities: niet vrijblijvend omdat elke wetenschappelijke armoede conceptualisatie een politiek feit creëert dat praktische consequenties heeft. Armoededefinities: niet vrijblijvend omdat elke wetenschappelijke armoede conceptualisatie een politiek feit creëert dat praktische consequenties heeft.

11 4.Besluit: armoede en armoede is 2 !! Hiermee dreigt dat het armoede onderzoek niet alleen het slachtoffer tot schuldige bombardeert, maar reduceert het ook een sociaal feit tot een realiteit die niet meer is dan de som van individuele ervaringen!! Hiermee dreigt dat het armoede onderzoek niet alleen het slachtoffer tot schuldige bombardeert, maar reduceert het ook een sociaal feit tot een realiteit die niet meer is dan de som van individuele ervaringen!!

12 Iets om te onthouden!!

13 Katia Levecque Auteur van het boek “Armoede is … ?” Auteur van het boek “Armoede is … ?” Medewerkster bij OASeS (Onderzoeksgroep Armoede, Sociale uitsluiting en de stad van de universiteit Antwerpen.) Medewerkster bij OASeS (Onderzoeksgroep Armoede, Sociale uitsluiting en de stad van de universiteit Antwerpen.) Schreef ook nog andere werken. Schreef ook nog andere werken.

14 5.Bronvermelding Boek: LEVECQUE K. Armoede is … ? Schets van een eeuw lang antwoorden uit het sociaal wettenschappelijk veld, OASeS & Garant, Apeldoor in Antwerpen, 2003, 67p. Boek: LEVECQUE K. Armoede is … ? Schets van een eeuw lang antwoorden uit het sociaal wettenschappelijk veld, OASeS & Garant, Apeldoor in Antwerpen, 2003, 67p. Internet: ROMMENS, A. (2009, december 11). Afgehaald van krediet nieuws: http://www.kredietnieuws.be/wp-content/uploads/armoede-in-belgie.jpg ROMMENS, A. (2009, december 11) Afgehaald van Moosability: http://3.bp.blogspot.com/_DQy_QEM63U/SPXmvmVhgeI/AAAAAAAABiQ/pdbaAIf2oyw /s400/armoede.jpg Internet: ROMMENS, A. (2009, december 11). Afgehaald van krediet nieuws: http://www.kredietnieuws.be/wp-content/uploads/armoede-in-belgie.jpg ROMMENS, A. (2009, december 11) Afgehaald van Moosability: http://3.bp.blogspot.com/_DQy_QEM63U/SPXmvmVhgeI/AAAAAAAABiQ/pdbaAIf2oyw /s400/armoede.jpg http://www.kredietnieuws.be/wp-content/uploads/armoede-in-belgie.jpg http://3.bp.blogspot.com/_DQy_QEM63U/SPXmvmVhgeI/AAAAAAAABiQ/pdbaAIf2oyw /s400/armoede.jpg http://www.kredietnieuws.be/wp-content/uploads/armoede-in-belgie.jpg http://3.bp.blogspot.com/_DQy_QEM63U/SPXmvmVhgeI/AAAAAAAABiQ/pdbaAIf2oyw /s400/armoede.jpg


Download ppt "Armoede is … ? Schets van een eeuw lang antwoorden uit het sociaal wetenschappelijke veld. Katia Levecque."

Verwante presentaties


Ads door Google