De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wereldboomdraaiboek Welke stappen worden doorlopen bij de realisatie van een wereldboom?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wereldboomdraaiboek Welke stappen worden doorlopen bij de realisatie van een wereldboom?"— Transcript van de presentatie:

1

2 Wereldboomdraaiboek Welke stappen worden doorlopen bij de realisatie van een wereldboom?

3 Wereldboomdraaiboek Deze tekst is een algemeen draaiboek voor de realisatie van een wereldboom. Elk project dient deze stappen te doorlopen, elke stap is essentieel voor het verwezenlijken van een wereldboom. Voor elke individuele wereldboom wordt een draaiboek op maat voorzien, waarin extra stappen voorzien kunnen worden.

4 Toepassing WB draaiboek Door het lezen van de folder of de website, door aanwezigheid op een WB manifestatie of door aanbeveling van een boomverzorger is uw interesse in Wereldboom gewekt. Meer nog, na de Stichting Wereldboom te contacteren en een vruchtbaar gesprek met wederzijdse uitleg te hebben doorlopen, kreeg u de ambitie om met uw organisatie een Wereldboom te realiseren. Gefeliciteerd! U maakt ons uw droom bekend, tijd voor actie. Welke stappen worden nu ondernomen, wat is het draaiboek?

5 Om een Wereldboom te realiseren worden altijd de volgende 13 stappen doorlopen. Deze stappen zijn onontbeerlijk voor de realisatie van elk individueel project. Voor elk project worden nog extra specifieke stappen toegevoegd. We zetten ze hieronder even op een rijtje en verduidelijken ze dan verder kort:

6 Algemeen draaiboek: 13 ptn 1.Bepaling en omschrijving ondersteunende gemeenschap 2.Verzekering groeiruimte van de boom 3.Huidige toestand/conditie van de boom 4.Groeiplaatsinrichting toekomst/ maatregelen biotoopcreatie 5.Historiek van de boom en de omgeving 6.Boombeschermheer/vrouw 7.Mentorboom/broederboom 8.Jaarlijkse Wereldboombijeenkomst 9.Uitvoeren maatregelen ecotoopcreatie 10.Wereldboom infokunstwerk 11.Wereldboom introductiefestival/inhuldiging 12.Merchandise rond de wereldboom 13.Opvolging Wereldboom door de stichting

7 Uitwerking 13 ptn 1.Bepaling en omschrijving ondersteunende gemeenschap Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat is hun historie? Welke zijn hun toekomstplannen? Welke link hebben ze met de boom? Wat kan de boom hun bijbrengen? Hoe sterk staan ze om de boom te verdedigen? Korte SWOT-analyse van de missie om de boom te bestendigen.

8 Uitwerking 13 ptn 2.Verzekering groeiruimte van de boom Nagaan of in de toekomst zowel bovengronds als ondergronds groeiruimte gegarandeerd kan worden om de boom oeroud te laten worden. 3.Huidige toestand/conditie van de boom Professionele analyse van de algemene conditie van de boom, zowel bovengronds als ondergronds. 4. Groeiplaatsinrichting toekomst/maatregelen biotoopcreatie Welke beheersmaatregelen dienen genomen te worden om de bovengrondse en ondergrondse groeiplaats van de wereldboom te optimaliseren en de groeimogelijkheden in de toekomst te vrijwaren?

9 Uitwerking 13 ptn 5.Historiek van de boom en de omgeving Hoe oud is de boom? Welke was de oorspronkelijke omgeving? Geologische evoluties? Wat heeft de boom allemaal beleefd? Cultuurhistorische evoluties? Ecologische veranderingen? Verschillende eigenaars? Bijzondere weetjes? 6.Boombeschermheer/vrouw Is een persoon uit de Wereldboomgemeenschap die de belangen behartigt van de boom en er op toeziet dat alle facetten aanwezig blijven om er voor te zorgen dat de boom oeroud wordt. De voorkeur is dat deze persoon fysiek dicht bij de boom in de buurt woont, en altijd een oogje in het zeil kan houden. Deze wordt tijdens het introductiefestival beëdigd en krijgt een erfelijk overdraagbaar document en een gouden hangertje met het silhouet van de boom. Deze persoon houdt eveneens het Wereldboomlogboek bij.

10 Uitwerking 13 ptn 7.Mentorboom/broederboom Een link naar de dikste, oudste, of gewoon een heel bijzondere andere boom van dezelfde soort ergens in europa. Deze Mentorboom geeft aan wat de wereldboom in potentie in zich heeft om uit te groeien tot een boom die onze verbeelding overstijgt. We proberen ook rond deze mentorboom een gemeenschap te contacteren en stellen in het Wereldboomdocument zowel de gemeenschap als de boom voor.

11 Uitwerking 13 ptn 8.Jaarlijkse Wereldboombijeenkomst Een keer per jaar komen onder de boom bij elkaar: De beschermheer, de professionele beheerder, de boomeigenaar, en een gezant van Stichting Wereldboom om de volgende agenda te doorlopen: Overlopen logboek Ontwikkelingen groeiruimte boom Ondersteunende gemeenschap stand van zaken Conditie boom Beheersmaatregelen Eventuele evenementen komend jaar Conditie beschermheer en mentorboom Datum volgende vergadering Ritueel (menselijke beschermketting) en foto van de boom

12 Uitwerking 13 ptn 9.Uitvoeren maatregelen biotoopcreatie Hier worden de beheersmaatregelen uit punt 4 gerealiseerd. De directievoering van deze maatregelen gebeurt uitsluitend door Stichting Wereldboom, de uitvoering gebeurt bij voorkeur in samenwerking met de bestaande/plaatselijke boomverzorger.

13 Uitwerking 13 ptn 10. Wereldboom infokunstwerk Dit is een kunstwerk waar een informatiepaneel is verwerkt in een vorm van cortenstaal en bevat de volgende items: Algemeen verhaal Wereldboomgemeenschap; Verhaal van de beschermheer; Idyllisch gedicht over de boom; Historisch verhaal van de boom zelf en de boomsoort; Algemeen verhaal stichting Wereldboom; Informatie over de mentorboom als voorbeeld van de potentie van deze Wereldboom

14 Uitwerking 13 ptn 11.Wereldboom introductiefestival/inhuldiging Wereldboomfestival voor de gemeenschap met locale, landelijke of europees verspreide publiciteit met onderstaande activiteiten: - Muziek, dans en/of boomklimgroep - Inzegening van de Wereldboom - Beëdiging van de beschermheer 13 activiteiten full contact in, onder en met de bomen onder andere - Wereldboom verhalenvertelster - Wereldboom troebadoer - Wereldboom sminkteam - Wereldboomschommel - Kinderklim met lolliestok - Kinderklim met tokkelbaan - Wereldboom fundicatieteam - boombeleving voor volwassenen in de boom - rondwandeling boombeleving onder begeleiding - Wereldboom medaillons zagen, schuren,branden, boren, en koordje knopen - Je wens verstoppen onder de boom en het geven van boompizza *Afsluiting met het behalen van de klimbikkeldiploma - nader uit te werken activiteiten

15 Uitwerking 13 ptn 12.Merchandise rond de wereldboom Per individueel project wordt in samenspraak met de gemeenschap bepaald welke wereldboomaandenkens het meest gewenst zijn. Er kan bvb een zilveren hanger van het silhouet van de boom ontworpen worden of speciale tree-shirts, naast de gangbare kledinglijn van Wereldboom. Tijdens het introductiefestival en op andere festiviteiten is Wereldboom aanwezig met een verkooppunt waar deze en andere Wereldboomgerelateerde nuttigheden en attenties verkregen kunnen worden. Ook via de webshop kunnen specifieke zaken besteld worden.

16 Uitwerking 13 ptn 13.Opvolging wereldboom door de stichting Na de realisatie van de Wereldboom volgt de stichting de wereldboom jaarlijks professioneel op. Een gezant van de stichting woont de jaarlijkse vergadering onder de boom bij en evalueert zodoende de ontwikkelingen om en bij de boom mee. We blijven ter beschikking voor de organisatie van boomgerelateerde evenementen, directievoering van beheersmaatregelen, deelname aan en organisatie van andere beschermende of promotende acties, deskundig advies etc.

17 Eventuele extra stappen De voorgaande 13 stappen vormen een algemeen draaiboek. Elk project moet minimaal deze stappen doorlopen. Voor elk individueel project wordt echter een draaiboek op maat gemaakt. Hierin zullen meestal nog enkele extra stappen opportuun blijken. Dit kan komen door de aard van de gemeenschap, groeiplaats, cultuur, geloof, klimaat… die de wereldboom omgeven. Zo kan als bijkomende stappen bvb gedacht worden aan: - een wereldboomflyer met uitleg in bvb sprookjestaal - een wereldboom pr man/vrouw - een periodiek weerkerend festivalletje of viering rond de boom - een wereldboomwebsite - een openluchtkantoor, hutje, dansvloer, altaartje of vuurplek in de biotoop - een wereldboomgeschrift met ervaringen van bezoekers - een wereldboomfotowedstrijd…

18 Het doorlopen van deze 13 stappen noemen wij “de voorpret”. Alle omstandigheden zijn nu gecreëerd om onze eeuwige vriend zijn ding te laten doen en oeroud te worden. Vanaf nu is de hoofdzaak enerzijds een professionele en regelmatige opvolging van de boom en anderzijds genot en observatie van de boom en bewondering en respect voor de boom.


Download ppt "Wereldboomdraaiboek Welke stappen worden doorlopen bij de realisatie van een wereldboom?"

Verwante presentaties


Ads door Google