De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Handboek voor mantelzorgers Sebastien Caron 1 BaSW a.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Handboek voor mantelzorgers Sebastien Caron 1 BaSW a."— Transcript van de presentatie:

1 Handboek voor mantelzorgers Sebastien Caron 1 BaSW a

2 Inhoud Wat is mantelzorg De mantelzorger Voor wij zorgen mantelzorgers Taken van een mantelzorger

3 Wat is mantelzorg Zorg op vrijwillige basis, die onbetaald regelmatig binnen een persoonlijke relatie wordt gegeven. Volgens professor Hattinga Verschure: “Mantelzorg is de zorg van partner, familie en vrienden, buren en bekenden. Mantelzorg is een warm, als een warme mantel (der liefde) die je om je heen zit.”

4 Voorbeeld van Mantezorg Je doet twee keer in de week boodschappen voor je moeder van 75, die niet zelf de deur meer uit kan.

5 De mantelzorger 2/3 is vrouwelijk Leeftijd – 50% tussen de 35 en 60 jaar – 40% ouder dan 60 – 10% ouder dan 75

6 Voor wie zorgen mantelzorgers Mensen die net ontslagen zijn uit het ziekenhuis Mensen met een chronische of terminale ziekte Ouderen die minder zelfstandig zijn, maar thuis willen blijven wonen Gehandicapte kinderen

7 Taken van een mantelzorger Verzorgende taken: wassen, aankleden, … Huishoudelijke taken: kuisen, boodschappen doen, … Sociale taken: zieke naar dokter brengen, … Coördinerende taken: zien welke zorg nodig is Communicatie met anderen: contact houden met dokter, … Emotionele taken: praten met zieke (luisteren!)

8 Ontstaan van mantelzorg Vaak sluipend, er zijn weinig mantelzorgers die er bewust voor kiezen. Als je wel bewust gevraagd wordt beantwoord dan eerst deze 4 vragen: – “Wat kan ik?”: kun je mensen tillen, … – “Waar liggen mijn grenzen?”: wat wil ik doen, wat niet. – “Wil ik zorgen en waarom wil ik dat?” – “Wat weet ik over de ziekte?”

9 Hoe zorg je goed voor jezelf Plan je zorgtaken. Vergeet jezelf niet. Praat met andere mantelzorgers. Vraag op tijd om de juiste hulp. Let op overbelasting. Verdeel de zorg op een goede manier. Zorg voor voldoende slaap. Zorg voor ontspanning.

10 Bron Van Den Kommer, C. (2004). Handboek voor mantelzorgers (p. 10-23). Houtem: Bohn Stafleu Van Loghum en Utrecht: uitgeverij het spectrum.


Download ppt "Handboek voor mantelzorgers Sebastien Caron 1 BaSW a."

Verwante presentaties


Ads door Google