De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Cel, DNA. CHROMOSOOMAANTAL n: haploïd aantal chromosomen 2n: diploïd aantal chromosomen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Cel, DNA. CHROMOSOOMAANTAL n: haploïd aantal chromosomen 2n: diploïd aantal chromosomen."— Transcript van de presentatie:

1 De Cel, DNA

2

3

4 CHROMOSOOMAANTAL n: haploïd aantal chromosomen 2n: diploïd aantal chromosomen

5 Eén DNA-molecule per chromosoom Nucleair genoom in cellen van een vrouwelijke Indische muntjak, een kleine hertachtige (2n = 6). Samengestelde electronenmicrofoto van de DNA-molecule die een van de chormosomen van de fruitvlieg uitmaakt. De opgerolde molecule bestaat uit DNA- vezels van ca. 30 nm breed.

6 Chromatine-organisatie

7 Twee voorstellingen van de DNA dubbel helix

8 Baseparing in DNA De ontdekking van Watson en Crick behoort tot de meest belangrijke biologische ontdekkingen van de twintigste eeuw omdat: 1.Een genetische code info schrijft in DNA als een sequentie van nucleotiden en ze vertaalt in een andere taal van aminozuren 2.Mutatie eenvoudigweg mogelijk is door de substitutie van het ene type base door een ander type 3.« It has not escaped our notice that the specific pairing we have postulated immediately suggests a possible copying mechanism for the genetic material »

9 De structuur van DNA

10

11

12 DNA, genen, mRNA, proteinen

13 De schikking van genen op chromosomen De genen zijn de functionele regio’s langs de DNA molecule. Chromosomen bevatten vele genen. Genen bevatten informatie voor de bouw van proteinen. Proteinen zijn moleculen die zowat elke mogelijke functie in het organisme verzorgen (zie verder). Verschillen in gentopografie bij vier soorten. Lichtgroen: intronen; donkergroen: exonen; wit: regio’s tussen de coderende sequenties.

14 Naar: http://highered.mcgraw-hill.com/sites/0072437316/student_view0/

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30 Vergelijking van DNA en mRNA sequenties van een overgeschreven gebied van het DNA.

31 Transcriptie van ribosomale RNA genen, herhaald in tandem in de kern van de salamander Triturus viridiscens.

32

33 Transcriptie: initiatie

34 Promotorsequentie Initiatie bij prokaryoten (// bacteria)

35 Initiatie van transcriptie in eukaryoten Begin van transcriptie in eukaryoten.

36

37

38 Eiwitten

39

40 Enzymen, antilichamen, hormonen, transportmoleculen, haar, huid, spieren, pezen, botten, nagels, … bestaan uit proteinen. Proteinen zijn ook de werkpaarden van de cel: proteinen vormen tevens het mechanisme van translatie en transcriptie Deze moleculen bestaan uit schakels. Deze schakels zijn aminozuren. Zo zijn er 20 verschillende, elk met eigen kenmerken.

41

42 F L I M V S P T A Y H N D Q K E C R S W G R

43

44

45

46 Een lineaire sequentie van aminozuren is slechts een vereenvoudigde voorstelling van een proteine. Toch kunnen enkel op basis van deze sequentie al heel wat te weten komen over gelijkenissen in vorm en functie tussen proteinen van eenzelfde familie of verschillende families. De primaire structuur van vier gerelateerde eiwitten in een ‘multiple alignment’: CGGSLLNAN--TVLTAAHC CGGSLIDNK-GWILTAAHC CGGSLIRQG--WVMTAAHC CGGSLIREDSSFVLTAAHC Een (mogelijke) gemeenschappelijke voorouder: CGSLIREDWVLTAAHC

47

48

49

50 structurele eiwitten (collagen) Enzymen (hexokinase) Transmembraanproteinen (Na/K-pomp) … Alfa-helices, beta-sheets, loops CGGSLLNAN--TVLTAAHC CGGSLIDNK-GWILTAAHC CGGSLIRQG--WVMTAAHC CGGSLIREDSSFVLTAAHC CGSLIREDWVLTAAHC

51 Fig. 6-7 Representatieve posities van mutante plaatsen en hun functionele gevolgen.


Download ppt "De Cel, DNA. CHROMOSOOMAANTAL n: haploïd aantal chromosomen 2n: diploïd aantal chromosomen."

Verwante presentaties


Ads door Google