De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ideamanagement A WAY OF LIFE René Blok www.ideamanagement.nl.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ideamanagement A WAY OF LIFE René Blok www.ideamanagement.nl."— Transcript van de presentatie:

1 Ideamanagement A WAY OF LIFE René Blok www.ideamanagement.nl

2 Hoe kun je Ideamanagement (anders) doen? Schep een echt creatief klimaat voor de medewerkers! We gaan iets nieuws doen!!!!! Geef de medewerkers echt een kans om pro actief mee te denken! Neem elke reactie serieus! En zorg voor snelheid (back office)!!!! Binnen 24 uur een ontvangstbevestiging. Zorg voor waardering (vooral leuke dingen)! Do it from the Heart. Echte passie is de oplossing!!! Stelling:

3 Benodigdheden: Geef de medewerkers de ruimte om met ideeën te kunnen komen! Tijd voor creativiteit....Niets is te gek bij de start… Ideamanagement is een middel om medewerkers op een creatieve manier te laten meedenken met het bedrijf waardoor de betrokkenheid zal worden vergroot! Maak het simpel om ideeën in te kunnen sturen! Geen drempels opwerpen (simpele spelregels die openbaar zijn) Zorg voor een snelle reactie en hou de inzenders altijd op de hoogte! Ideamanagement is vooral leuk om te doen voor zowel de medewerkers als ideeënmanager

4 Ideamanagement moet de juiste support krijgen binnen de organisatie (ZORGIDEA als kop op het Intranet) Het kan goed als managementtool worden gebruikt (werken met bepaalde thema’s zoals Duurzaamheid) in een later stadium Ideamanagement moet een link hebben naar de core business (maar alleen goede en minder goede ideeen) Medewerkers kunnen simpel ideeën kwijt en worden serieus genomen (belangrijker dan geld?) Elk idee is belangrijk voor de organisatie (het delen van de know how) Stijl & Cultuur:

5 Ideamanagement dient onderdeel van de organisatie zijn Management dient de uitzonderingsgebieden te bepalen omtrent Ideamanagement (liever niet) Management dient te bepalen hoeveel suggesties er per medewerker ingezonden kunnen worden. Een target vaststellen is essentieel Het moet aantrekkelijk zijn om suggesties in te dienen (What’s in it for me????) Ideamanagement is vooral erg leuk en creatief Afspraak is afspraak & Meten is Weten! Management info essentieel!!!! Ambitie:

6 Elk idee krijgt een ontvangstbevestiging binnen 24 uur Ideamanagement heeft eigen beloningssysteem Voor elk idee is er een incentive bij indiening (mintblaadjes of iets specifieks vanuit de zorg) Het beloningssysteem moet passen bij het bedrijf 10 procent van de netto besparing als beloning is de standaard norm in Nederland maar hoeft niet (Directie laten bepalen) Mok Haagse Hopjes of Blikken drop zijn een hit voor goede ideeën die geen besparing opleveren en voor elk idee is er dus een incentive…kom wel met iets ook al is het een leuke pen voor het volgende idee… Beloning & Waardering:

7 Een pakkende naam en logo is essentieel (ZORGIDEE/ZORGIDEA) Er dienen spelregels (reglement) gemaakt te worden omtrent Ideamanagement met goedkeuring van het Management Ideeën dienen via Intranet & Internet ingediend kunnen worden (tokens????) Ideamanager(s) dienen te worden aangesteld en zijn de advocaat van de inzenders. Lukt dit niet dan positioneren bij het loket dat elke dag open is (Facilitair Bedrijf, Servicebalie) Ideamanagement software is erg belangrijk (SWH heeft pakket op maat bedacht door een ideamanager voor een passende prijs) Ideeformulieren dienen te worden ontworpen (keep it simple) Incentives dienen te worden aangeschaft die passen bij het bedrijf (overdrijf het niet en geef geen rommel) Aanpak:

8 Alle informatie omtrent Ideamanagement via mail Medewerkers moeten altijd hun suggesties kunnen indienen (24/7) Elk idee krijgt een uniek ideenummer Het ideenummer kan participeren in een Loterij (1x per jaar) Een ideeenteam moeten de suggesties behandelen (Servicepoint) Alle managers zijn in principe adviseurs (DT-besluit). Dit kan ook een adviesteam zijn…. Het adviestraject mag maximaal twee werkweken duren De inzender krijgt binnen vier weken een reactie Spelregels:

9 Ideamanagers bewaken de voortgang van ideeën. Deze moeten tijd krijgen hiervoor. Er zijn goede en minder goede ideeen ofwel overgenomen en afgewezen ideeën De goede ideeën worden besproken in het Management Team 1x per maand (ZORG IDEEEN CLUB) De overgenomen ideeën worden echt ingevoerd (geimplementeerd) en beloond op de werkvloer met gebak en bloemen De afgewezen suggesties krijgen een incentive Alle suggesties worden gepubliceerd op het Intranet en in het Personeelsblad Spelregels II:

10 Bedenk elk jaar een thema (managementtool) Promoot de overgenomen suggesties (boter bij de vis) Een Idee campagne (ideeënactie) wordt interessant gevonden door het personeel Bijzondere prijzen in een loterij doen het altijd goed (ballonvaart, parachute springen, slipcursus, leuk reisje, Fitbox Green) Spelregels moeten transparant en openbaar zijn en vooral makkelijk op het Intranet te vinden zijn Er moet tijd en geld zijn om de ideeën te implementeren Vasthouden Idea Flow:

11 Ideamanagement zal kostenbesparingen opleveren voor de organisatie (EVD Idee levert in het eerste jaar 25.000 euro op met het idee van de Graaikasten, het prepaid concept was een idee bij KPN, werd eerst afgewezen maar leverde uiteindelijk miljoenen op) Ideamanagement zal een grotere betrokkenheid opleveren van het personeel (een derde van het personeel komt met een idee) Ideamanagement zal bijdragen tot het verbeteren van de producten en diensten (10% van de ideeen worden minimaal overgenomen) Ideamanagement zal meer Creativiteit en Innovatie brengen Ideamanagement is leuk en een extra communicatiemiddel Resultaat:

12 Resultaat II: Ideamanagement zal een heel andere kijk op het bedrijf opleveren (ideeën worden zeer snel behandeld tot verbazing bij de meeste medewerkers) Ideamanagement zal een grote groep medewerkers meer enthousiast maken en stimuleren om mee te denken (een op de drie medewerkers heeft een idee) Ideamanagement brengt meer plezier onder de klanten (medewerkers) Medewerkers praten vooral over beloonde ideeen in het algemeen en zeer positief over de zorginstelling in het bijzonder….

13 Ideamanagement is life The rest just details www.ideamanagement.nl

14 Contact: René Blok www.ideamanagement.nl timis@planet.nl 06-25083514


Download ppt "Ideamanagement A WAY OF LIFE René Blok www.ideamanagement.nl."

Verwante presentaties


Ads door Google