De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Sculptuur Handschriften Muziek. Stijlkenmerken: Figuren hiërarchisch qua grootte: Christus is het belangrijkst, dus het grootst. Vol, geen lege ruimte.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Sculptuur Handschriften Muziek. Stijlkenmerken: Figuren hiërarchisch qua grootte: Christus is het belangrijkst, dus het grootst. Vol, geen lege ruimte."— Transcript van de presentatie:

1 Sculptuur Handschriften Muziek

2 Stijlkenmerken: Figuren hiërarchisch qua grootte: Christus is het belangrijkst, dus het grootst. Vol, geen lege ruimte. Symbolen zoals mandorla om Christus. Anatomisch correcte weergave is niet belangrijk, verhaal/betekenis wel. Thematiek: Vaak laatste oordeel.

3 Christus in Mandorla met de 24 oudsten van de Apocalyps.

4 Historiserend kapiteel Eva, noorderportaal

5 Timpaan met Christus en de uitzending van de apostelen. Afwijkende thematiek, waarom? Afbeeldingen van vreemde volkeren.

6

7

8 Belangrijkste vorm van ‘tweedimensionale’ kunst. Monnikenwerk Psalters, bijbels, bestiaria, gebedenboeken, kalenders. Centra: Cluny en Citeaux Opdrachtgevers: Bisschoppen en abten

9 Gestileerde figuren Vlak Bladgrote ‘historiserende’ initialen

10

11

12

13 Begrippen: Liturgie Getijden Gregoriaans Psalmen Eenstemmige, niet instrumentale muziek werd gezien als de beste manier om god te aanbidden.

14 Guido van Arezzo Solmisatie Johanneshymne http://www.rkk.nl/abc/detail_objectID745212.html

15

16 Tekst 7: Wat is een engel? Waar zijn die wezens eigenlijk van gemaakt? (...) Als je ze ziet zijn ze er ook, maar het blijven onnatuurlijke verschijningen. Gelukkig weten kunstenaars daar raad mee. Zo ontstond het beeld van lieflijke, gevleugelde wezens in menselijke gedaante. (...) Het meest vertrouwd is ons het engelendom van joods-christelijke makelij, maar ook in oudere en andere culturen is ruimschoots sprake van meer of minder geestelijke wezens die bemiddelen tussen de goddelijke bovennatuur en de mensheid. (...) In de hoogste sferen stellen joden en christenen zich God voor met zijn hofhouding van engelen. Van daar dalen de engelen af naar de aarde om hun opdrachten te vervullen.

17 24 maximumscore 1 Het antwoord moet de volgende strekking hebben: De engel wijst de koningen op de ster en fungeert daarmee als een boodschapper van God. 25 maximumscore 2 Het antwoord moet de volgende strekking hebben: Bij het Laatste Oordeel (als volgens de christelijke leer Christus terugkomt op aarde) wordt de mensheid gescheiden: wie goed geleefd heeft gaat naar de hemel/het paradijs, wie slecht geleefd heeft (en geen berouw toont maar volhardt in zijn zonden) moet naar de hel 1 Michaël weegt de zielen (van de doden en de levenden) om vast te stellen of zij goed of slecht zijn en bepaalt daarmee hun lot 1 26 maximumscore 1 Het antwoord moet de volgende strekking hebben: De middeleeuwse kunst stond in dienst van de geloofsinhoud, die helder en aansprekend moest worden overgebracht aan de gelovigen, of: de middeleeuwse kunst was gericht op het geestelijke / symbolische.


Download ppt "Sculptuur Handschriften Muziek. Stijlkenmerken: Figuren hiërarchisch qua grootte: Christus is het belangrijkst, dus het grootst. Vol, geen lege ruimte."

Verwante presentaties


Ads door Google