De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het amfitheater. Elke stad zijn amfitheater Naam: amfitheater Naam: amfitheater –amfi (Grieks): aan beide kanten –theater: schouwplaats – in oorsprong:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het amfitheater. Elke stad zijn amfitheater Naam: amfitheater Naam: amfitheater –amfi (Grieks): aan beide kanten –theater: schouwplaats – in oorsprong:"— Transcript van de presentatie:

1 Het amfitheater

2 Elke stad zijn amfitheater Naam: amfitheater Naam: amfitheater –amfi (Grieks): aan beide kanten –theater: schouwplaats – in oorsprong: twee (houten) theaters die tegen elkaar geschoven werden Oudste stenen theater: Pompei (80 v.C) Oudste stenen theater: Pompei (80 v.C)

3

4

5

6 Amfitheaters in Rome Oudste stenen theater in Rome: Oudste stenen theater in Rome: Op het Marsveld (29 v.C.) maar werd vernietigd in de brand van Rome van 64 n.C.

7 Colosseum

8 Amfitheaters in Rome Oudste stenen theater in Rome: Oudste stenen theater in Rome: Op het Marsveld (29 v.C.) maar werd vernietigd in de brand van Rome van 64 n.C. Het grootste en beroemdste: Colosseum (50.000 plaatsen!) Het grootste en beroemdste: Colosseum (50.000 plaatsen!)

9 Circus Maximus Forum Romanum Colosseum

10 Het Colosseum Werd gebouwd op de plaats waar in het Domus Aurea van Nero een kunstmatig meer was. Werd gebouwd op de plaats waar in het Domus Aurea van Nero een kunstmatig meer was. Het werd gebouwd onder de dynastie van de Flaviërs: keizer Vespasianus begon de bouw in 72 n.C. Het werd gebouwd onder de dynastie van de Flaviërs: keizer Vespasianus begon de bouw in 72 n.C. en keizer Titus huldigde het gebouw in, in 80 n.C.. en keizer Titus huldigde het gebouw in, in 80 n.C..

11 Vespasianus Titus

12 Colosseum Naam: het colosseum heeft zijn naam te danken aan het kolossale beeld van keizer Nero dat vlak naast het colosseum opgesteld stond. Naam: het colosseum heeft zijn naam te danken aan het kolossale beeld van keizer Nero dat vlak naast het colosseum opgesteld stond.

13

14

15 Colosseum Het colosseum kon overdekt worden. Het colosseum kon overdekt worden. Een speciale eenheid van 100 matrozen van de keizerlijke vloot. Een speciale eenheid van 100 matrozen van de keizerlijke vloot.

16

17

18 Amfitheater van Trier Bood plaats aan 20.000 toeschouwers. Bood plaats aan 20.000 toeschouwers. Is vrij goed bewaard gebleven Is vrij goed bewaard gebleven

19

20 Amfitheater van Trier Bood plaats aan 20.000 toeschouwers. Bood plaats aan 20.000 toeschouwers. Is vrij goed bewaard gebleven. Is vrij goed bewaard gebleven. Zelfs de kelders zijn te bezichtigen Zelfs de kelders zijn te bezichtigen

21

22

23 Amfitheater van Trier Bood plaats aan 20.000 toeschouwers. Bood plaats aan 20.000 toeschouwers. Is vrij goed bewaard gebleven. Is vrij goed bewaard gebleven. Zelfs de kelders zijn te bezichtigen: dit waren de verblijfplaatsen van dieren en gladiatoren Zelfs de kelders zijn te bezichtigen: dit waren de verblijfplaatsen van dieren en gladiatoren

24 Amfitheater van Trier Bood plaats aan 20.000 toeschouwers. Bood plaats aan 20.000 toeschouwers. Is vrij goed bewaard gebleven. Is vrij goed bewaard gebleven. Zelfs de kelders zijn te bezichtigen: dit waren de verblijfplaatsen van dieren en gladiatoren Zelfs de kelders zijn te bezichtigen: dit waren de verblijfplaatsen van dieren en gladiatoren Ook de toegangspoorten zijn bewaard gebleven Ook de toegangspoorten zijn bewaard gebleven

25

26

27 Amfitheater van Arles

28 Amfitheater van Nîmes

29

30 Gladiatorengevechten Oorsprong : Oorsprong : Lijkspelen als een belangrijke persoon gestorven was (vanaf het midden van de 4 de eeuw v.C.. De bedoeling was te zorgen voor gezelschap voor de overledene.

31 Gladiatorengevechten Retiarius: “netwerper” Retiarius: “netwerper” met zijn net, dat met een lang koord aan zijn middel bevestigd was, probeerde hij het hoofd van zijn tegenstander te omwikkelen om hem vervolgens aan te vallen met zijn drietand, of met zwaard of dolk.

32

33 Gladiatorengevechten Retiarius: “netwerper” Retiarius: “netwerper” Secutor: Secutor: met zijn net, dat met een lang koord aan zijn middel bevestigd was, probeerde hij het hoofd van zijn tegenstander te omwikkelen om hem vervolgens aan te vallen met zijn drietand, of met zwaard of dolk. Had een zwaard, een helm en een schild en werd vaak tegenover de retiarius geplaatst.

34

35

36 Dieren in de arena Jachtpartijen (venationes): jagers gingen op wilde dieren jagen. Jachtpartijen (venationes): jagers gingen op wilde dieren jagen. Ad bestias: ter dood veroordeelden werden overgeleverd aan roofdieren. Ad bestias: ter dood veroordeelden werden overgeleverd aan roofdieren. Didactische waarden: voorloper van de zoo. Didactische waarden: voorloper van de zoo.

37


Download ppt "Het amfitheater. Elke stad zijn amfitheater Naam: amfitheater Naam: amfitheater –amfi (Grieks): aan beide kanten –theater: schouwplaats – in oorsprong:"

Verwante presentaties


Ads door Google