De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1.2 Het atoommodel.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1.2 Het atoommodel."— Transcript van de presentatie:

1 1.2 Het atoommodel

2 Het atoommodel Een atoommodel is opgebouwd uit een positief geladen kern met daar omheen een negatief geladen wolk. In die wolk bevinden 1 of meerdere elektronen, deze wolk heet de elektronenwolk. Een elektron (e¯) is een elektrisch geladen deeltje met een negatieve lading. Lading van 1 elektron is lading van 1¯

3 De kern van een atoom is opgebouwd uit protonen en meestal neutronen.
Ook een proton heeft een elektrisch geladen deeltje met een positieve lading van 1+. Een neutron heeft geen elektrische lading. Een neutron is elektrisch neutraal.

4 In een atoom is elektrisch neutraal omdat een atoom altijd even veel protonen als elektronen heeft.
Het aantal protonen in de kern van een atoom wordt aangeduid met het atoomnummer. Koolstof heeft atoomnummer 6. elk koolstofatoom heeft dus een positieve lading van 6+ in zijn kern. Ook heeft hij dus een negatieve lading van 6¯ in zijn elektronenwolk.

5 Het Periodiek Systeem De atomen heeft men gerangschikt in het ‘Periodiek Systeem der Elementen’ Hier zijn de atomen van links naar rechts gerangschikt volgens hun atoom nummer. Ze zijn ook van boven naar beneden gerangschikt van hun overeenkomstige chemische eigenschappen.

6 Groep 17 van het periodiek systeem noemen we de groep van de halogenen.
Deze groep bevat allemaal dezelfde overeenkomstige chemische eigenschappen. Ze gaan namelijk allemaal heel gemakkelijk een verbinding aan met metaal. Halogeen is een zoutvormer

7 Groep 18 van het periodiek systeem noemen we de groep van de edelgassen.
Deze groep bevat o.a. de elementen ; helium, neon en argon. Edelgassen reageren vrijwel nooit met andere stoffen.


Download ppt "1.2 Het atoommodel."

Verwante presentaties


Ads door Google