De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Noorderlicht Tamara, Femke, Romy..

Verwante presentaties


Presentatie over: "Noorderlicht Tamara, Femke, Romy.."— Transcript van de presentatie:

1 Noorderlicht Tamara, Femke, Romy.

2 Inhoud Waar is het sterkste magnetische veld op aarde?
Oriëntatie van postduiven. Waarom geeft de zon zoveel energie? Wat zijn zonnevlekken, zonnevlammen en zonnewind? Wat is de invloed van zonneactiviteit op aarde? Ontstaan noorderlicht.

3 Waar is het sterkste magnetische veld op aarde?
Het zwakker worden van het magnetisch veld van de aarde zorgt ervoor dat de polen minder deeltjes aantrekken. Zo is er minder noorderlicht. Als je in Nederland staat met een kompas is het verschil ½ graad naar het westen.

4 Oriëntatie van postduiven.
Postduiven weten de weg door de stand van de zon. Bij bewolking vinden de duiven de weg door het magnetische veld op aarde, ze hebben hiervoor een magnetisch gevoelig orgaan. Ze doen dit net zoals een kompas.

5 Waarom geeft de zon zoveel energie?
De zon bestaat vooral uit waterstofatomen. Door de hoge druk en de hoge temperatuur kunnen steeds vier waterstofatomen samensmelten tot één Heliumatoom. Dit wordt kernfusie genoemd. Er komt dus veel energie vrij en is het op veel delen van de aarde ook warm. Het tegenovergestelde van kernfusie wordt op aarde gebruikt in kerncentrales. Het is gevaarlijker maar wel makkelijker om zo energie op te wekken.

6 Wat zijn zonnevlekken, zonnevlammen en zonnewind?
Zonnevlekken zijn donkere vlekken op het oppervlak van de zon. Hoe meer er te zien zijn, hoe actiever de zon. Een zonnevlam is een explosie op de zon. Ontstaat door het plotseling vrijkomen van energie. Zonnewind is een stroom van geladen deeltjes die van het oppervlak van de zon ontsnappen. De laatste uitbarsting op de zon was 6 maart 2012 om 8:30, maar we hebben er niks van gemerkt.

7 Wat is de invloed van zonneactiviteit op aarde?
Zonneactiviteit heeft wel invloed op het klimaat. Er ontstaan problemen met het radioverkeer, stroomstoringen en kapotte satellieten. De processen op de zon herhalen zich om de 11 jaar, daardoor is de zon dit jaar extra actief.

8 Ontstaan noorderlicht
Het noorderlicht is alleen te zien in streken dicht bij de polen. Elektrisch geladen deeltjes van de zon botsen met zuurstof en stikstof, hierdoor krijg je een gekleurd licht te zien. Het is niet bekend wanneer het volgende noorderlicht te zien is in Nederland.

9 Dit was onze presentatie over het noorderlicht.
Slot Dit was onze presentatie over het noorderlicht.


Download ppt "Noorderlicht Tamara, Femke, Romy.."

Verwante presentaties


Ads door Google