De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

 Waar is het sterkste magnetische veld op aarde?  Oriëntatie van postduiven.  Waarom geeft de zon zoveel energie?  Wat zijn zonnevlekken, zonnevlammen.

Verwante presentaties


Presentatie over: " Waar is het sterkste magnetische veld op aarde?  Oriëntatie van postduiven.  Waarom geeft de zon zoveel energie?  Wat zijn zonnevlekken, zonnevlammen."— Transcript van de presentatie:

1

2  Waar is het sterkste magnetische veld op aarde?  Oriëntatie van postduiven.  Waarom geeft de zon zoveel energie?  Wat zijn zonnevlekken, zonnevlammen en zonnewind?  Wat is de invloed van zonneactiviteit op aarde?  Ontstaan noorderlicht.

3  Het zwakker worden van het magnetisch veld van de aarde zorgt ervoor dat de polen minder deeltjes aantrekken. Zo is er minder noorderlicht.  Als je in Nederland staat met een kompas is het verschil ½ graad naar het westen.

4  Postduiven weten de weg door de stand van de zon.  Bij bewolking vinden de duiven de weg door het magnetische veld op aarde, ze hebben hiervoor een magnetisch gevoelig orgaan.  Ze doen dit net zoals een kompas.

5  De zon bestaat vooral uit waterstofatomen.  Door de hoge druk en de hoge temperatuur kunnen steeds vier waterstofatomen samensmelten tot één Heliumatoom. Dit wordt kernfusie genoemd.  Er komt dus veel energie vrij en is het op veel delen van de aarde ook warm.  Het tegenovergestelde van kernfusie wordt op aarde gebruikt in kerncentrales. Het is gevaarlijker maar wel makkelijker om zo energie op te wekken.

6  Zonnevlekken zijn donkere vlekken op het oppervlak van de zon. Hoe meer er te zien zijn, hoe actiever de zon.  Een zonnevlam is een explosie op de zon. Ontstaat door het plotseling vrijkomen van energie.  Zonnewind is een stroom van geladen deeltjes die van het oppervlak van de zon ontsnappen.  De laatste uitbarsting op de zon was 6 maart 2012 om 8:30, maar we hebben er niks van gemerkt.

7  Zonneactiviteit heeft wel invloed op het klimaat.  Er ontstaan problemen met het radioverkeer, stroomstoringen en kapotte satellieten.  De processen op de zon herhalen zich om de 11 jaar, daardoor is de zon dit jaar extra actief.

8  Het noorderlicht is alleen te zien in streken dicht bij de polen.  Elektrisch geladen deeltjes van de zon botsen met zuurstof en stikstof, hierdoor krijg je een gekleurd licht te zien.  Het is niet bekend wanneer het volgende noorderlicht te zien is in Nederland.

9 Dit was onze presentatie over het noorderlicht.


Download ppt " Waar is het sterkste magnetische veld op aarde?  Oriëntatie van postduiven.  Waarom geeft de zon zoveel energie?  Wat zijn zonnevlekken, zonnevlammen."

Verwante presentaties


Ads door Google