De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zons- en maansverduistering Warmte en licht.  Als de maan precies tussen de zon en de aarde in staat.  Een zonsverduistering is er alleen bij nieuwe.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zons- en maansverduistering Warmte en licht.  Als de maan precies tussen de zon en de aarde in staat.  Een zonsverduistering is er alleen bij nieuwe."— Transcript van de presentatie:

1 Zons- en maansverduistering Warmte en licht

2  Als de maan precies tussen de zon en de aarde in staat.  Een zonsverduistering is er alleen bij nieuwe maan.  Komt regelmatig voor, maar vaak zie je nog een klein stukje zon.  Bij volledige zonsverduistering wordt het echt donker.  Treden altijd maar op in een smalle strook op aarde.

3

4  http://static.nos.nl/jeugdjournaal/artikel en/2011/1/4/zonsverduisteringinnederla nd.html http://static.nos.nl/jeugdjournaal/artikel en/2011/1/4/zonsverduisteringinnederla nd.html  http://static.nos.nl/jeugdjournaal/artikel en/2009/1/26/zonsverduisteringinazi.ht ml http://static.nos.nl/jeugdjournaal/artikel en/2009/1/26/zonsverduisteringinazi.ht ml

5  Als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat.  Een maansverduistering heb je alleen bij volle maan.  Een maansverduistering kan volledig of gedeeltelijk zijn.  Volgende maansverduistering is op 15 juni 2011.

6

7  http://www.hetklokhuis.nl/onderwerp/m aansverduisteringen http://www.hetklokhuis.nl/onderwerp/m aansverduisteringen 0.17 – 2.55

8  Een maansverduistering heeft weinig invloed op het leven.  Een zonsverduistering verstoort het leven van dieren en planten.  Nachtdieren komen tot leven en dagdieren gaan rusten bij een zonsverduistering.  Planten reageren op plotselinge verandering van de lichtsterkte.

9  Door de temperatuur en het licht kunnen veel planten beginnen te groeien.  Bij afname van warmte en lichtintensiteit zorgen de planten dat ze afsterven of hun bladeren verliezen.  Voorjaar is geschikt jaargetijde om jongen te krijgen.  Juiste afstemming is van belang!

10  Doordat de aarde tussen de zon en de maan schuift, ontstaat er een maansverduistering.  Nachtdieren worden actief bij een zonsverduistering, omdat het lijkt alsof de avond intreedt.  De reis van de maan om de aarde duurt 30 dagen. Dit heet een maanmaand.

11  Een bol van de krokus zorg ervoor dat de plant snel na de winter groeit.  In de winter zijn er geen insecten. Hierdoor hebben bepaalde vogels geen eten.  Het voorjaar is een gunstig moment voor jonge vogels om uit het ei te komen. Dit omdat er dan weer veel insecten zijn.

12  Wilde zwijnen zoeken voedsel in het donker, omdat ze dan minder opvallen.  Een spitsmuis zal in de winter weinig voedsel vinden, omdat hij leeft van kleine bodemdieren en deze in de winter schaars zijn.  Door in de winter een winterslaap te houden, verbruikt de hazelmuis minder energie en heeft hij minder voedsel nodig


Download ppt "Zons- en maansverduistering Warmte en licht.  Als de maan precies tussen de zon en de aarde in staat.  Een zonsverduistering is er alleen bij nieuwe."

Verwante presentaties


Ads door Google