De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Informatiesystemen in de Bouw

Verwante presentaties


Presentatie over: "Informatiesystemen in de Bouw"— Transcript van de presentatie:

1 Informatiesystemen in de Bouw
Week 2 Joran Jessurun en Jos van Leeuwen

2 Use Cases

3 Use Case definitie Fowler: Cockburn:
Een use-case is een beschrijving van een bepaalde wijze waarop het systeem gebruikt kan worden. Beschrijft de mogelijke volgorde en ineractie tussen 1 of meer actoren en het systeem en kan keuzes, iteraties en parameters bevatten. Fowler: A use case is a typical interaction that a user has with a system in order to achieve some goals. A use case is a description of a set of sequence of actions, including variants, that a system performs to yield an observable result of value to an actor. Cockburn: A use case describes a system’s behavior. Een use case is een duidelijke manier om met de eindgebruiker te communiceren over wat een systeem zou moeten doen onder welke omstandigheden.

4 Use Case diagram voorbeeld

5 Use Case model concepten 1
Een actor is een entiteit die buiten het systeem staat en direct communiceert met het systeem. Een actor is een rol die een gebruiker in de context van een systeem speelt. Actors – what exists outside the system (Rumbaugh) [external “participants”/”roles”)

6 Use Case model concepten 2
Een use-case is een beschrijving van een reeks van interacties tussen één of meer actoren en het systeem. Een use-case is een verzameling scenario’s. deze scenario’s hebben gemeen dat ze een doelstelling van een gebruiker ondersteunen.

7 Scenario Een scenario is een reeks stappen waarmee een interactie wordt beschreven tussen een gebruiker en een systeem.

8 Voorbeeld van use-case tekst
Wanneer we als voorbeeld een on-linewinkel op het web nemen, is het waarschijnlijk dat we met een scenario “Koop een product” te maken hebben wat er zo uitziet: De klant bladert door de catalogus en plaatst de gewenste artikelen in het boodschappenwagentje. Wanneer de klant wil gaan betalen, geeft hij of zij de informatie op die voor de verzending noodzakelijk is en voert de creditcardgegevens in. Het systeem controleert of het nummer van de creditcard in orde is en bevestigt de koop onmiddellijk en met een bericht dat wat later wordt verstuurd.

9

10 Use Case diagram voorbeeld
Uzse-case generalisatie: wanneer een use-case hebt die in veel opzichten overeenkomt met een andere use-case, maar net iets meer kan. Use Case diagram voorbeeld

11 Relaties tussen use-cases
Include dan verplicht. Relaties tussen use-cases Uses / Include : wanneer een bepaald gedrag in verschillende use-cases terugkeert en ervoor gekozen is de beschrijving van dit gedrag niet te kopiëren. Extend : is in principe hetzelfde als een generalisatie maar is aan meer regels gebonden. De uitbreidende use-case mag alleen extra gedrag toevoegen bij bepaalde gedeclareerde extensiepunten.

12 Introductie Pascal


Download ppt "Informatiesystemen in de Bouw"

Verwante presentaties


Ads door Google