De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 1 p 12 t/m 15 500- begin van de Middeleeuwen Het Christendom is erg belangrijk, beheerst het hele leven. De bevolking leeft in kleine dorpjes.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 1 p 12 t/m 15 500- begin van de Middeleeuwen Het Christendom is erg belangrijk, beheerst het hele leven. De bevolking leeft in kleine dorpjes."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 1 p 12 t/m 15 500- begin van de Middeleeuwen Het Christendom is erg belangrijk, beheerst het hele leven. De bevolking leeft in kleine dorpjes en worden beschermd door een vorst of een heer.

2 Vanuit de kloosters wordt het geloof verspreid. Vanaf de 12e eeuw (1100-1200) groeien de steden Er ontstaat ruilverkeer tussen de boeren en de stedelingen In de kloosters hebben de monniken een specifieke taak in onderwijs en het kopiëren van boeken.

3 De kerken in de 11e en 12e eeuw zijn gebouwd in Romaanse stijl. Dit kun je herkennen aan – rondbogen – eenvoudige tongewelven – zware pijlers/pilaren – dikke muren – zwaar – gesloten – rond

4

5

6

7

8 Romaanse kerkplattegrond Apsis (zetel van de bisschop) Apsis Priesterkoor (hoofdaltaar) Priesterkoor Doksaal (wand tussen schip en priesterkoor) Doksaal Kooromgang (overdekte wandelgang rondom het koor) Kooromgang Straalkapellen (kappellen aan het koor) Straalkapellen Kruising of viering (daar waar het schip en het transept elkaar kruizen) Kruising Transept (kruisbeuk of dwarsbeuk) Transept Schip (het langgerekte stuk) Schip Zijbeuken (evenwijdig aan het schip maar lager) Zijbeuken Narthex voorhal of het portaal Narthex

9 Veel beeldhouwwerk en versieringen waren daar om de analfabete bevolking te vertellen over de bijbel.

10 In een groot gedeelte (tot circa 1150) van de middeleeuwen zingt men in de kerk vaste liederen op een bepaalde manier; gregoriaans http://www.youtube.com/watch?v=_MbDqc 3x97k http://www.youtube.com/watch?v=_MbDqc 3x97k http://www.youtube.com/watch?v=d5p_U8J 0iRQ&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=d5p_U8J 0iRQ&feature=related

11 Boven de ingang van kerken zie je vaak beeldhouwwerk met het Laatste Oordeel als voorstelling. Dit leest als een stripboek en van links naar rechts. Om je fouten goed te maken of om aandacht te besteden aan god kon je pelgrimstochten maken.


Download ppt "Hoofdstuk 1 p 12 t/m 15 500- begin van de Middeleeuwen Het Christendom is erg belangrijk, beheerst het hele leven. De bevolking leeft in kleine dorpjes."

Verwante presentaties


Ads door Google