De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

8/5/2014 togetherness is happiness 1 Stichting Clown Doctors Aruba Wie zijn wij ? Wat doen we nu ? Het doel van onze bezoeken? Wat is onze droom goal?

Verwante presentaties


Presentatie over: "8/5/2014 togetherness is happiness 1 Stichting Clown Doctors Aruba Wie zijn wij ? Wat doen we nu ? Het doel van onze bezoeken? Wat is onze droom goal?"— Transcript van de presentatie:

1 8/5/2014 togetherness is happiness 1 Stichting Clown Doctors Aruba Wie zijn wij ? Wat doen we nu ? Het doel van onze bezoeken? Wat is onze droom goal? Wat hebben we nodig om dat te bereiken?

2 8/5/2014 togetherness is happiness 2 Stichting Clown Doctors Aruba Een beetje Geschiedenis Er was eens een man die in de jaren '60 stage liep in een ziekenhuis, ergens in de Verenigde Staten van Amerika. Hij constateerde dat herstel van behandelde patiënten sneller verliep wanneer er een vleugje humor aan te pas kwam. De man, Patch Adams, werd zelf dokter en richtte in 1971 een ziekenhuis op, het Gesundheitsinstitut in Virginia, waar zijn gedachtegoed de basis is. De verfilming van dit bijzondere verhaal werd een groot succes, mede door de sublieme rol van acteur Robin Williams. In de jaren ’80, toen Michael Christensen, clown van het befaamde Big Apple Circus, verkleed als clown, zijn broertje op de kankerafdeling bezocht, werd hij aangesproken door het hoofd van de kinderafdeling van dat ziekenhuis in New York. Het resultaat was dat Michael met zijn collega-clowns op bezoek kwamen op de kinderafdeling, met groot succes.

3 8/5/2014 togetherness is happiness 3 Het was duidelijk dat de kinderen en volwassenen eventjes vergaten dat ze ziek waren en in een ziekenhuis lagen. De pijn, de angst en het verdriet waren tijdens het bezoek van de clowns tijdelijk verdwenen. Dit was de start van de ziekenhuisclowns! Inmiddels zijn er wereldwijd heel wat organisaties opgezet die deze filosofie volgen. Het zijn allemaal professionele verenigingen die speciaal opgeleide mensen naar ziekenhuizen zenden. Eén van die organisaties, hoewel klein, is de Stichting Clown Doctors Aruba, opgericht op 21 november 2000. De Belgische oprichter, Peter Ballière, heeft met hulp van de Belgische zusterorganisatie Cliniclowns België, de basis gelegd. Sinds haar oprichting zijn de Clown Doctors of Aruba een begrip op het eiland geworden en zij zijn niet meer weg te denken uit de verschillende locaties waar de clowns spelen en mensen werken. Het was duidelijk dat de kinderen en volwassenen eventjes vergaten dat ze ziek waren en in een ziekenhuis lagen. De pijn, de angst en het verdriet waren tijdens het bezoek van de clowns tijdelijk verdwenen. Dit was de start van de ziekenhuisclowns! Inmiddels zijn er wereldwijd heel wat organisaties opgezet die deze filosofie volgen. Het zijn allemaal professionele verenigingen die speciaal opgeleide mensen naar ziekenhuizen zenden. Eén van die organisaties, hoewel klein, is de Stichting Clown Doctors Aruba, opgericht op 21 november 2000. De Belgische oprichter, Peter Ballière, heeft met hulp van de Belgische zusterorganisatie Cliniclowns België, de basis gelegd. Sinds haar oprichting zijn de Clown Doctors of Aruba een begrip op het eiland geworden en zij zijn niet meer weg te denken uit de verschillende locaties waar de clowns spelen en mensen werken.

4 8/5/2014 togetherness is happiness 4 Wat doen we nu? Onze Clown bezoeken nu : Maristella &San Pedro de Verona Bibito Pin Dunaman Casa Cuna Dr Horacio Oduber Zieken huis (kinder afdeling en eerste hulp) Doel van onze bezoeken (van een traan een lach te maken) Een vrolijke ontspannen sfeer creëren, met als doel, dat het kind/volwassenen zichzelf kan zijn. De pijn en verdriet even wegnemen door er voor hun te zijn Therapeutisch clownen Contact clown

5 8/5/2014 togetherness is happiness 5 Doel van onze bezoeken : Clownen door middel van spel, interactie bevorderen, contact met het kind /volwassen proberen te krijgen. Dit kan zowel verbaal als non-verbaal (mimiek, lichaamstaal). Het is belangrijk dat men zich veilig en ongedwongen mag uiten in het bijzijn van de clown, die nog meer verlegen is en of telkens de bal mis slaat terwijl het kind/volwassene ons te slim af is. Anderzijds ook samen nieuwe dingen ontdekken. Blazen op een fluit, mee neurieen op een gazoo, liedjes zingen, in kort het uiten van zichzelf om even de realiteit te vergeten.

6 8/5/2014 togetherness is happiness 6 Deugd en plezier met een moment van afleiding kan wonderen doen. Bijv bedroefd zitten te kijken, of triest zijn en bij de clowns vinden ze plots iets wat hun beter gestemd maakt. Er is ruimte om in goede stemming te komen, allemaal afhankelijk van de belevings wereld van het kind/volwassene en waar de clowns dan mee naar op zoek gaan. De clowns trachten een toegevoegde waarde te zijn in het kader van het instituut/tehuis programma en wel op een creatieve, mens vriendelijke en grappige manier.

7 8/5/2014 togetherness is happiness 7 Het is geen opgedrongen spel, afhankelijk van de persoon gaan we opzoek naar iets wat hen aanspreekt en waarmee het zich kan vermaken. Het is een aanvoelen, observeren en ongedwongen samen zijn met het kind ter bevordering van contact en persoonlijke ontwikkeling. Bijv. Muziek maken, fluit spelen, mini golf, tennis, voetbal (balvaardigheden) ringwerpen, kook en verkleedpartijen (clownsneusje opzetten), verstoppertje, vragen naar hun liedjes toen ze klein waren,bellen blazen ect.

8 8/5/2014 togetherness is happiness 8 Deelname Integratie project: Samen met de juf en de kinderen van bibito pin / dunaman zijn we meerdere malen op bezoek geweest bij de bejaarden van Maris Stella. Het was een groot succes om deze kinderen door bemiddeling van de clowns in kontakt te brengen met deze ouderen. Zo hebben wij samen gekleurd en geplakt, kertbomen opgetuigd, snacks uit gedeeld, bejaarden op de kamer gaan bezoeken, muziek gemaakt en samen liedjes gezongen. Het was een bijzondere ontmoeting vol verrassing, enerzijds de bejaarden die blij waren deze kinderen te zien, en anderzijds de nieuwsgierige gezichtjes van de kinderen om wat er komen gaat!

9 8/5/2014 togetherness is happiness 9 Wat is onze droom: Daar de populatie van Aruba is gegroeid komt er : 1. Een grotere vergrijzing opkomst ( meerdere huizen te bezoeken) 2. Er zijn meerdere kinderen bijgekomen waar wij graag ook op bezoek willen. Er word nu per persoon 10-15 minuten aandacht gegeven.we zijn al van 20 minuten bezoek verminderd. We hebben meerdere aanvragen : Cas Marie Bibito pin & Dunaman ( de grotere kinderen) Maristella Sonrisa San Nicolaas

10 Wat hebben we nodig om dat te bereiken? Onze clowns krijgen een kleine vergoeding om te spelen. We hebben ook vrijwilligers voor evenementen. We bekostigen de bezoeken, materiaal,verjaardags cadootjes,therapeutisch speelgoed,cursusen voor de clowns (medisch en handelswijze,pedagogisch etc) Wij bestaan volledig van donaties, geen subsidie zoals in andere landen (Curacao(50% gesubsidieerd), Nederland etc) 8/5/2014 togetherness is happiness 10

11 8/5/2014 togetherness is happiness 11 Zijn er nog vragen? Onze Dank voor uw belangstelling en hopelijk Uw hulp voor onze stichting.


Download ppt "8/5/2014 togetherness is happiness 1 Stichting Clown Doctors Aruba Wie zijn wij ? Wat doen we nu ? Het doel van onze bezoeken? Wat is onze droom goal?"

Verwante presentaties


Ads door Google