De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Totale Constante Kosten (TCK)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Totale Constante Kosten (TCK)"— Transcript van de presentatie:

1 VWO 4: Vraag & aanbod Hoofdstuk 3: De producent: prijzen, kosten en aanbod

2 Totale Constante Kosten (TCK)
§… Kosten Totale Constante Kosten (TCK) Het totaalbedrag dat een onderneming per periode kwijt niet afhankelijk van de omvang van de productie in die periode. Rentekosten, Afschrijvingskosten, Lonen vast personeel. Totale Variabele Kosten (TVK) Het totaalbedrag dat een onderneming per periode kwijt is afhankelijk van de omvang van de productie Kosten grond- en hulpstoffen, transportkosten enz.

3 Proportioneel variabele kosten
§… Proportioneel variabele kosten Variabele kosten per product die bij elke productieomvang hetzelfde zijn. In dat geval nemen de variabele kosten dus rechtevenredig met de productieomvang toe. Elk product heeft dezelfde variabele kosten. Bijvoorbeeld € 20,- per stuk. TK = 20·q dus: TVK = 20·q

4 Proportioneel variabele kosten
§… Proportioneel variabele kosten Marginale kosten Het bedrag waarmee de totale kosten toenemen als het bedrijf één extra product produceert.

5 Proportioneel variabele kosten
§… Proportioneel variabele kosten Marginale kosten (MK) Deze marginale kosten zien er in een grafiek als volgt uit:

6 Proportioneel variabele kosten
§… Proportioneel variabele kosten Marginale kosten (MK) De marginale kosten (MK) kunnen we nu bepalen door de eerste afgeleide van TK of TVK te nemen:  MK = 20 We zien dat ook in de grafiek: elk product dat extra gemaakt wordt laat de TK met € 20,- (de GVK) stijgen

7 Niet-proportioneel variabele kosten
§… Niet-proportioneel variabele kosten Variabele kosten per product die bij elke productieomvang anders zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar de meest gebruikelijke is een kostenfunctie die er bijvoorbeeld als volgt uit ziet: In de grafiek kunnen we zien dat uitbreiding van de productieomvang met één eenheid, niet steeds dezelfde kostenstijging (MK) met zich mee brengt.

8 Niet-proportioneel variabele kosten
§… Niet-proportioneel variabele kosten De marginale kosten (MK) kunnen we nu bepalen door de eerste afgeleide van TK of TVK te nemen:

9 Marginale opbrengsten & Marginale kosten
Dia 5 & 17


Download ppt "Totale Constante Kosten (TCK)"

Verwante presentaties


Ads door Google