De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Icterus. Icterus Icterus is een situatie waarin het gehalte aan galkleurstof in het bloed en de weefsels te hoog is. Dit leidt in lichte gevallen tot.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Icterus. Icterus Icterus is een situatie waarin het gehalte aan galkleurstof in het bloed en de weefsels te hoog is. Dit leidt in lichte gevallen tot."— Transcript van de presentatie:

1 Icterus

2 Icterus Icterus is een situatie waarin het gehalte aan galkleurstof in het bloed en de weefsels te hoog is. Dit leidt in lichte gevallen tot een gele verkleuring van alleen het oogwit, in ernstigere gevallen krijgt de huid van het lichaam helemaal een gele kleur. Icterus is een symptoom van een bepaalde aandoening, van een stoornis elders in het lichaam, zoals bleekheid een syndroom is van bloedarmoede of shock. Icterus is dus zeker geen ziektebeeld op zichzelf, zoals door veel mensen wordt gedacht.

3 ANATOMIE d = ductus

4 Schematische voorstelling van de normale afbraak en verwerking van hemoglobine en de vorming van de diverse kleurstoffen (bilirubine, urobiline en stercobiline).

5 3 soorten icterus Pre- hepatische icterus Pre- hepatische icterus Per- hepatische icterus Per- hepatische icterus Post- hepatische icterus Post- hepatische icterus

6 Pre- hepatische icterus Oorzaak Toegenomen productie bilirubine Toegenomen productie bilirubine Verhoogde afbraak van hemoglobine Verhoogde afbraak van hemoglobine Schema Schema

7

8 Pre- hepatische icterus Symptomen Donkere urine Donkere urine donkere kleur feces donkere kleur feces Gele huidskleur Gele huidskleur Oogwit kleurt geel Oogwit kleurt geel jeuk jeuk Krabeffecten Krabeffecten bradycardie bradycardie

9 Pre- hepatische icterus Behandeling medicamenteus medicamenteus

10 Per- hepatische icterus oorzaken Stoornis in verwerking ongeconjugeerde bilirubine Stoornis in verwerking ongeconjugeerde bilirubine Leverfunctiestoornis (b.v. hepatitis) Leverfunctiestoornis (b.v. hepatitis) Schema Schema

11

12 Per- hepatische icterus symptomen Donkere urine Donkere urine Lichtere kleur ontlasting Lichtere kleur ontlasting Gele huidskleur Gele huidskleur Oogwit kleurt geel Oogwit kleurt geel Krabben Krabben Jeuk Jeuk bradycardie bradycardie

13 Per- hepatische icterus behandeling medicamenteus medicamenteus

14 Post- hepatische icterus oorzaken Afsluiting ductus choleduchus Afsluiting ductus choleduchus Galstenen Galstenen Pancreaskopcarcinoom Pancreaskopcarcinoom Schema Schema

15

16

17 Post- hepatische icterus symptomen Stopverfontlasting Stopverfontlasting Geelzucht van weefsels Geelzucht van weefsels Jeuk Jeuk Krabben Krabben bradycardie bradycardie

18 Post- hepatische icterus behandeling operatie operatie

19 IcterusvormPre-hepatischper- hepatisch Post-hepatisch Ongeconjugeerd bilirubine in het bloed Verhoogd Normaal tot verhoogd Geconjugeerd bilirubine in het bloed AfwezigKan aanwezig zijn Aanwezig Geconjugeerd bilirubine in de urine AfwezigKan aanwezig zijn Aanwezig Urobiline in de urine Verhoogd Afwezig Kleur van de ontlasting DonkerLichtStopverf-kleur Icterus doorOngecon- jugeerd bilirubine Vooral gecon- jugeerd bilirubine

20 diagnostiek De diagnose wordt gesteld op grond van: Het klinisch beeld. Het klinisch beeld. Laboratoriumonderzoek in bloed/urine. Het ziekteproces kan zowel tot galafvoerbelemmering als tot leverceldestructie leiden. Laboratoriumonderzoek in bloed/urine. Het ziekteproces kan zowel tot galafvoerbelemmering als tot leverceldestructie leiden. Galafvoerbelemmering (cholestase): In bloed en urine is geconjugeerd bilirubine aanwezig, de bilirubine kleurt de urine donker. In bloed en urine is geconjugeerd bilirubine aanwezig, de bilirubine kleurt de urine donker. Urobiline in de urine is verlaagd. Urobiline in de urine is verlaagd. Leverceldestructie (bloedonderzoek): Albuminegehalte is verlaagd. Albuminegehalte is verlaagd.

21 Gevaren van icterus Icterus is niet zonder gevaar. Het meest bekend is wel de hersenbeschadiging, dit kan optreden bij baby’s kort na de geboorte indien icterus bij hen te ernstige vormen aanneemt. In die gevallen hoopt zich ongeconjugeerd bilirubine op in sommige delen van de hersenen, waardoor deze beschadigd worden. De gevolgen hiervan zijn zeer divers. Baby’s worden suf en gaan traag drinken, ze kunnen convulsies (stuipen) ontwikkelen en er kunnen zich ernstige restverschijnselen voordoen in de vorm van mentale retardatie (achterstand in geestelijke ontwikkeling).

22 Is icterus besmettelijk? Icterus is alleen besmettelijk als het een gevolg is van hepatitus. De duur van de besmettelijkheid is gewoonlijk één week vóór tot en met één week na het uitbreken van de icterus.

23 Hoe vind besmetting plaats als het een gevolg is van hepatitus

24 Wie kan icterus ten gevolge van hepatitus oplopen Met name reizigers die naar "verre" landen reizen waar icterus veel voorkomt lopen risico. Overal waar de hygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen overlaten bestaat een risico op icterus.

25 Het voorkomen van icterus ten gevolge van hepatitus in de wereld Ieder jaar worden in de hele wereld meer dan 10 miljoen mensen met icterus besmet. Mensen in geïndustrialiseerde landen, zoals Nederland, hebben meestal geen weerstand tegen icterus, omdat de ziekte in Nederland vanwege de hoge hygiënische levensstandaard niet of nauwelijks voorkomt. Met name jongere bevolkingsgroepen van de Nederlandse bevolking zijn nauwelijks beschermd. Bij de oudere groepen (> 50 jaar) is de kans reeds beschermd te zijn groter. Geschat wordt dat 60% van deze groep de ziekte vroeger heeft doorgemaakt en daardoor levenslang beschermd is tegen icterus. Als onbeschermde Nederlandse reiziger is de kans op een icterus infectie in risicogebieden 40 maal groter dan die op een buiktyfus-infectie en zelfs 800 maal groter dan op een cholera-infectie.

26 Wat kunt je doen tegen besmetting met icterus ten gevolge van hepatitus? Als men zich laat vaccineren tegen hepatitis, vormt het lichaam zgn. antistoffen en is men tegen deze infectie en de mogelijke gevolgen hiervan beschermd. Naar verwachting houdt deze bescherming jarenlang aan. Er worden in totaal drie injecties gegeven.

27 Wat kun je doen tegen besmetting van icterus ten gevolge van hepatitus. Risicovolle situaties vermijden. Dit komt bij de infectieuze hepatitis neer op het omgeven van de besmettingsbron/-weg met de juiste maatregelen. Risicovolle situaties vermijden. Dit komt bij de infectieuze hepatitis neer op het omgeven van de besmettingsbron/-weg met de juiste maatregelen. Vaccinatie bij risicogroepen. Vaccinatie bij risicogroepen. N.B Hepatitisvirussen zijn ongevoelig voor fysische invloeden. Besmette materialen moeten dan ook met hoge temperaturen (60- 80°C) worden gedesinfecteerd. Het virus is resistent (= ongevoelig) voor de meeste desinfectantia. N.B Hepatitisvirussen zijn ongevoelig voor fysische invloeden. Besmette materialen moeten dan ook met hoge temperaturen (60- 80°C) worden gedesinfecteerd. Het virus is resistent (= ongevoelig) voor de meeste desinfectantia.

28 Complicaties Heel zelden komt in de acute fase een dodelijke vorm voor (fulminante hepatitis). Is de beschadiging chronisch, dan kan uiteindelijk levercirrose ontstaan. Leverfalen en levercelcarcinoom kunnen daarvan het gevolg zijn.

29 Prognose Icterus ten gevolge van hepatitus, geneest bijna altijd volledig, 90% binnen tien weken. De hepar heeft een behoorlijk regeneratief vermogen.

30 Verpleegkundige anamnese De volgende vragen, die specifiek zijn voor hepatitis, kunnen aan de algemene anamnese worden toegevoegd: Weet de patiënt aan welke vorm van hepatitis hij/zij lijdt? Weet de patiënt aan welke vorm van hepatitis hij/zij lijdt? Virale hepatitis: is de patiënt op de hoogte van de virulentie en welke maatregelen neemt hij hiertegen? Virale hepatitis: is de patiënt op de hoogte van de virulentie en welke maatregelen neemt hij hiertegen? Gebruikt de patiënt momenteel medicatie ter behandeling van hepatitis? Gebruikt de patiënt momenteel medicatie ter behandeling van hepatitis? Welke medicijnen mag de patiënt niet gebruiken? Welke medicijnen mag de patiënt niet gebruiken? Huid: heeft de patiënt last van jeuk, kleur van de huid en slijmvliezen? Huid: heeft de patiënt last van jeuk, kleur van de huid en slijmvliezen? Defecatie: frequentie, vorm, kleur (stopverf)? Defecatie: frequentie, vorm, kleur (stopverf)?

31 Verpleegkundige anamnese Diurese: hoeveelheid, kleur urine? Diurese: hoeveelheid, kleur urine? Eetlust: smaakverandering, aversie tegen bepaalde voeding of geur van voeding? Eetlust: smaakverandering, aversie tegen bepaalde voeding of geur van voeding? Pijnklachten in de bovenbuik/leverstreek, strak gevoel, buikomvang? Pijnklachten in de bovenbuik/leverstreek, strak gevoel, buikomvang? Gebruik van alcohol of drugs? Is de patiënt op de hoogte van de gevolgen hiervan op zijn ziekte? Gebruik van alcohol of drugs? Is de patiënt op de hoogte van de gevolgen hiervan op zijn ziekte? Is de patiënt ADL-afhankelijk als gevolg van conditionele achteruitgang? Is de patiënt ADL-afhankelijk als gevolg van conditionele achteruitgang?

32 Verpleegkundige interventies bij opname Zorg voor goede registratie van besmettingsrisico ten behoeve van andere disciplines. Zorg voor goede registratie van besmettingsrisico ten behoeve van andere disciplines. Bied begeleiding bij stoppen met alcohol en/of drugs. Bied begeleiding bij stoppen met alcohol en/of drugs. Bij ondervoedingsverschijnselen: schakel de diëtist in. Bij ondervoedingsverschijnselen: schakel de diëtist in. Bij jeuk: geef de patiënt informatie/tips om jeuk te verminderen (koele kamertemperatuur, druk uitoefenen in plaats van krabben, medicatie, enzovoort). Bij jeuk: geef de patiënt informatie/tips om jeuk te verminderen (koele kamertemperatuur, druk uitoefenen in plaats van krabben, medicatie, enzovoort). Bij pijn: neem een pijnanamnese af en geef adviezen om pijn te verminderen. Bij pijn: neem een pijnanamnese af en geef adviezen om pijn te verminderen. Noteer duidelijk welke (pijn)medicatie de patiënt mag hebben. Noteer duidelijk welke (pijn)medicatie de patiënt mag hebben.

33 Verpleegkundige interventies preoperatief Ga na of leverfuncties bepaald zijn. Ga na of leverfuncties bepaald zijn. Vraag na welke pijnstillers de patiënt mag hebben. Vraag na welke pijnstillers de patiënt mag hebben.

34 Verpleegkundige interventies postoperatief Observeer huid en slijmvliezen op verkleuring. Observeer huid en slijmvliezen op verkleuring. Postoperatieve controles volgens afdelingregels. Postoperatieve controles volgens afdelingregels.

35 Verpleegkundige interventies bij ontslag Standaardprocedure volgens afdeling. Standaardprocedure volgens afdeling. Vraag eventueel thuiszorg aan of breid deze uit indien beperkingen zijn toegenomen. Vraag eventueel thuiszorg aan of breid deze uit indien beperkingen zijn toegenomen.


Download ppt "Icterus. Icterus Icterus is een situatie waarin het gehalte aan galkleurstof in het bloed en de weefsels te hoog is. Dit leidt in lichte gevallen tot."

Verwante presentaties


Ads door Google