De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderdeel infuussnelheid en berekenen zuurstofcylinder

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderdeel infuussnelheid en berekenen zuurstofcylinder"— Transcript van de presentatie:

1 Onderdeel infuussnelheid en berekenen zuurstofcylinder
Klinisch rekenen Onderdeel infuussnelheid en berekenen zuurstofcylinder

2 Berekenen infuussnelheid

3 De formule 1ml = 20 druppels

4 druppelsnelheid Een infuus van 500 ml NaCl 0,65% moet in 5 uur tijd inlopen. a. hoe groot is de inloopsnelheid per minuut uitgedrukt in druppels? b. hoe groot is de inloopsnelheid per minuut uitgedrukt in ml.?

5 Wat moeilijker Na een maagoperatie draagt de anesthesist aan jou over, dat de patiënt 2 zakken Glucose 5% à 500 ml moet hebben en 3 zakken NaCl 0,9% à 500 ml. Dit alles in 24 uur. hoe groot is de druppelsnelheid? wanneer de eerste infuuszak om uur wordt aangehangen, hoe ziet het tijdschema voor de 24 uur er dan uit?

6 Infuussnelheid en oplossing
Wanneer een patiënt 250 ml Glucose 5% toegediend moet krijgen in anderhalf uur tijd : hoe groot moet dan de druppelsnelheid zijn per minuut? hoeveel gram glucose krijgt hij dan?

7 Vooruit dan hier is er nog een
Aan een infuus van 500 ml NaCl 0,9% wordt een ampul Kaliumchloride van 10 ml toegevoegd. De ampul bevat 100 mgr Kaliumchloride (Kcl) per ml. Het infuus loopt twee uur. hoe hoog is de druppelsnelheid per minuut? hoeveel mgr. Kaliumchloride krijgt de patiënt per uur?

8 Ben je nu competent? Je bent verpleegkundige op een chirurgische afdeling . Het infuus van patiënt Jansen loopt te snel. Er had 500 ml in 2½ uur moeten worden geïnfundeerd. Na 1½ is al 400 ml ingelopen. Op hoeveel druppels per minuut stel je het infuus nu bij?

9 Berekenen cylinderinhoud en - verbruik

10 formule Inhoud cylinder x druk = hoeveelheid beschikbaar gas.

11 De eerste vingeroefening
Een patiënt krijgt 2 liter zuurstof ( O2) per minuut toegediend via een neuscatheter. De zuurstofcilinder met een inhoud van 10 liter heeft een overdruk van 180 atmosfeer. Hoeveel minuten kan de patiënt toe met deze cilinder? Hoeveel uur en minuten is dat?

12 Nu wat moeilijker Hoe laat is de cilinder leeg?
Om uur kijk je op de O2-cilinder ( inhoud 10 liter) van mevrouw Karelsen. De druk is 110 atmosfeer. Op doktersadvies mag mevrouw Karelsen 3 liter O2 per minuut. Hoe laat is de cilinder leeg?

13 Als je dit kent, dan snap je het
Het is nu uur, de hoeveelheid O2 die mevrouw A.krijgt is 3 liter/minuut. Als de cilinderdruk 120 atmosfeer aangeeft en de inhoud van de cilinder 10 liter, hoe laat is de cilinder dan leeg?

14 Oké nog één dan De manometer geeft een druk aan van 80 atmosfeer.
In de ambulance ligt een O2-cilinder met een inhoud van 2 liter. De manometer geeft een druk aan van 80 atmosfeer. Hoeveel uur en hoeveel minuten kan deze cilinder nog mee?


Download ppt "Onderdeel infuussnelheid en berekenen zuurstofcylinder"

Verwante presentaties


Ads door Google