De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ALZHEIALZHEI. Coby Swart Carla Barmentloo Marian Jaspers Fayer Teksten uit Hersenschimmen van J. Bernlef Hogeschool Utrecht Oriëntatie op Werkveld en.

Verwante presentaties


Presentatie over: "ALZHEIALZHEI. Coby Swart Carla Barmentloo Marian Jaspers Fayer Teksten uit Hersenschimmen van J. Bernlef Hogeschool Utrecht Oriëntatie op Werkveld en."— Transcript van de presentatie:

1 ALZHEIALZHEI

2 Coby Swart Carla Barmentloo Marian Jaspers Fayer Teksten uit Hersenschimmen van J. Bernlef Hogeschool Utrecht Oriëntatie op Werkveld en Beroep Presentatie – De Cliënt Utrecht, juni 2006

3 Dit ben ik

4 Ik speel viool, maak vaak grapjes,

5 En… ik dans graag.

6 Ik heb de ziekte van Alzheimer Alzheimer heeft vier stadia. Niet iedereen met Alzheimer heeft dezelfde verschijnselen. De ziekte van Alzheimer treft 47% van alle mensen ouder dan 85 jaar.

7 De ziekte van Alzheimer kan per persoon sterk verschillend verlopen wat betreft: de aard, de ernst en het tempo van het dementeringsproces. Over het algemeen ontwikkelt de ziekte zich heel geleidelijk, waardoor het begin vaak niet wordt opgemerkt. Als de ziekte vordert worden de verschijnselen ernstiger, waardoor de patiënt steeds afhankelijker wordt. De ziekte van Alzheimer begint meestal tussen de 70 en 80 jaar, maar kan al op veel jongere leeftijd beginnen. Bij jonge patiënten is het beloop in het algemeen sneller.

8 Symptomen Stadium I

9 Netwerken en sociale verbanden van de Alzheimercliënt.Huisarts.Mantelzorg (familie, vrienden, buren).Thuiszorg.wijkverpleegkundige

10 Hier woonde ik ruim 30 jaar

11 “Maar nu is het mis. Iedere dag verdwijnt er wel iets, iedere dag wel iets. Overal lekt het.”

12 “En dan wordt door de muziek opeens alles helder en duidelijk.”

13 Ik luister graag naar muziek en zing graag mee.

14 Stadium II

15 Dagbehandeling.Verpleeghuisarts.Psycholoog.Ergotherapeut.Fysiotherapeut.Logopedie.Maatschappelijk werkende.Geestelijk verzorgende.Creatieftherapeut

16 Een weergave van eiwitafzetting in de hersenen die de cellen afbreken.

17 “Maar eigenlijk smeek ik om begrip voor iets dat ik zelf ook niet begrijp. Iets dat mij plotseling overkomt en even plotseling weer verdwijnt, een donkere schaduw van paniek achterlatend, die langzaam wegebt tot het lichte gevoel van onbehagen dat ik nu bijna de hele dag voel.”

18 “ “Het is in orde, er is op u gerekend, ik blijf bij u.”

19 VALIDATION OP EEN GOLFLENGTE KOMEN MET EEN CLIËNT DOOR EEN BEVESTIGENDE, VRIENDELIJKE HOUDING.

20 Stadium III

21 Verpleeghuis.Verpleeghuisarts.Verzorgende/verpleegkundige.Activiteitenbegeleider.Creatieftherapeut.Fysio en ergotherapeut.Gastvrouw/heer

22 Links : gezond hersenweefsel Rechts : inkrimping van het hersenweefsel

23 “Wat is het plotseling donker geworden. Het angstige gevoel is terug, plotseling, alsof ik deze dag door iets of iemand bedrogen ben, om de tuin geleid.”

24 Nu woon ik hier

25 “Een soort zeeziekte in mijn denken lijkt het wel. Onder dit leven woelt een ander waar alle tijden, namen en plaatsen door elkaar heen spoelen en waarin ik als persoon niet meer besta.”

26 “Alsof er iemand in mij zit die zich een ander huis herinnert, waarvan de indeling soms dwars door die van dit huis heen loopt. “

27 “Ben alleen nu………. zo stil is het……. waar is de wereld gebleven?”

28 Stadium IV Stadium IV

29 “Waar zijn mijn gedachten. Een komen en gaan. Geen mens weet waarvandaan en waarheen.”

30 “ze begrijpen niets van wat ik zeg……. op het idee van een tolk komen ze niet……. ik ben van mijn eigen taal nog de enige overlevende. “

31

32 “Om iets te zien moet je eerst iets kunnen herkennen. Zonder herinnering kun je alleen maar kijken. Dan glijdt de wereld spoorloos door je heen.”

33 “mijn voetstappen op de vloer kunnen niet meer gevoeld worden……… zolen te dik, grond te zacht, wie of wat zal het zeggen?... gevoel wordt niet meer doorgegeven….. Blijft ergens halverwege hangen…. tegendruk….. zachte dwang……… zitten…..”

34 “Is het leven terug?.... maar waar is zoiets gebleven?...... is er wel zoiets?....... of was gewoon alles inbeelding in het hoofd?...........hersenschimmen?”

35

36 Met dank aan de familie Haasdrecht


Download ppt "ALZHEIALZHEI. Coby Swart Carla Barmentloo Marian Jaspers Fayer Teksten uit Hersenschimmen van J. Bernlef Hogeschool Utrecht Oriëntatie op Werkveld en."

Verwante presentaties


Ads door Google