De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Temperatuurfactoren: -Breedteligging -Hoogteligging -Land-zee verdeling -Wind- en zeestromen. (aanvoer warmte / kou van elders) -Ligging van gebergten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Temperatuurfactoren: -Breedteligging -Hoogteligging -Land-zee verdeling -Wind- en zeestromen. (aanvoer warmte / kou van elders) -Ligging van gebergten."— Transcript van de presentatie:

1 Temperatuurfactoren: -Breedteligging -Hoogteligging -Land-zee verdeling -Wind- en zeestromen. (aanvoer warmte / kou van elders) -Ligging van gebergten (beschutting?)

2 1-Breedteligging: Afstand van een plaats tot de evenaar. De aarde is een bol, dus……vallen zonnestralen loodrecht op de evenaar en schuin op de polen. Een rechte zonnestraal geeft meer warmte af, want.. 1-verwarmt een kleiner stuk aardoppervlak. 2-legt een kortere afstand af door de dampkring. ( minder last van wolken / stofdeeltjes) << Klik op de tekening

3 De breedteligging van de VS en Europa

4 Hoogteligging: hoe hoger, hoe kouder. Bij iedere 1.000 m stijging daalt de temperatuur 6 graden

5 De zee (wind) heeft een matigende invloed ! Niet heel koud in de winter, niet heel warm in de zomer 3-Verdeling land en zee

6 IV- Zeestromen; aanvoer van warmte / koude van elders.. Warme of koude zeestroom? Welk verband is er met de richting van de zeestroom?

7 Gebergten liggen in de Noord-Zuid richting. Zee invloed Koude ´Northern` Warme ´Southern´

8 De VS ligt open voor de koude ‘Northerns’ en warme ‘Southerns’ + Niet veel matigende invloed van zee ↓ Grote temperatuur- verschillen tussen zomer en winter.

9 V-De ligging van gebergten: Loef- en lijzijde / regenschaduw. Wel / geen matigende invloed van de zee.

10 Köppen  kennen ! Meer weten over het klimaatsysteem van Köppen? Klik HIERHIER


Download ppt "Temperatuurfactoren: -Breedteligging -Hoogteligging -Land-zee verdeling -Wind- en zeestromen. (aanvoer warmte / kou van elders) -Ligging van gebergten."

Verwante presentaties


Ads door Google