De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Lawines.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Lawines."— Transcript van de presentatie:

1 lawines

2 In de wintersportgebieden zijn speciale reddingteams deze reddingswerkers hebben geleerd hoe ze iemand onder de sneeuw vandaan moeten halen Zoeken en graven bij het zoeken van mensen gebruiken reddingswerkers sondeerstangen dat zijn lange,dunne stoken daarmee prikken ze diep in de sneeuw om te voelen wat er onder zit de reddingswerkers sonderen in een lange rij ze lopen schouder aan schouder telkens steken ze de sondeerstangen voorzichtig ,tussen hun voeten ,in de sneeuw iets zachts voelen,weten ze dat daar iemand kan lichten zodra een slachtoffer gevonden is ,begingen de reddingswerkers te gravenheel voorzichtig we willen de persoon onder de sneeuw niet met de schep verwonden soms is de sneeuw zo hart dat de schep er niet door heen komt dan gebruiken ze de kleine sneeuwzaag

3 Dit is een reddingshond en dit is een lawine

4 Als je op een berghelling bent en er komt een lawine aan,moet je proberen te vluchten. Door snel schuin opzij en naar beneden te rennen of te skiën,kun je uit de lawinebaan ontsnappen. Als de lawine je toch inhaalt,moet je proberen boven op de sneeuw boven de sneeuw te blijven. Je moet je ski's of je snowboard uitschoppen. Die treken je anders als een anker omlaag. Met je armen maak je zwembewegingen . Zo duw je jezelf steeds omhoog en blijf je boven .

5 Wintersport Jaarlijks gaan miljoenen mensen naar de wintersport . Ze willen wandelen ,skiën of snowboarden { zeg :snoboorden } . Skiën doe je met twee lang, smalle latten. Met snowboarden schuif je op een brede plank over de berghelling. De leraren van de skischool geven elke dag ski-en snowboard-les op de piste kun je veilig en fijn naar beneden glijden.

6 Een lawine. Wanneer een massa sneeuw in een keer van een schuin vlak afglijdt ,is dat een lawine . Dit komt door de zwatertekracht .de zwaterkracht is de aantrekkracht van de aarde . Hierdoor wordt alles naar beneden getrokken , naar de aarde toe . De glijdende massa kan van alles zijn :sneeuw , brokken ijs, modder , stenen of zand . Je kunt zelf een lawine maken door een emmertje zand op een glijbaan leeg te keepen . Als het zand in een keer naar beneden schuift ,is het een zandlawine als je over een lawine hoort ,gaat het meestal over een sneeuw lawine .dan schuift een heleboel sneeuw tegelijk van de berghelling af. En heb je wel eens een flinke pak sneeuw op het dak van een huis zien liggen? Als dat naar beneden stort,is er een daklawine. Bergbeklimmers zien soms,heel hoog in de bergen,stukken ijs afglijden .ijs lawines. . Op sommige plaatsen in de bergen komen ladingen stenen als een steenlawine omlaag rollen . Automobilisten moeten daardoor uitkijken .

7 Einde Zijn er nog vragen


Download ppt "Lawines."

Verwante presentaties


Ads door Google