De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Eéndimensionale golven

Verwante presentaties


Presentatie over: "Eéndimensionale golven"— Transcript van de presentatie:

1 Eéndimensionale golven

2 Transversale golven Beweging van deeltjes is loodrecht op richting golf. Oorzaak : cohesiekrachten Hoe sterker de cohesiekrachten, hoe groter de golfsnelheid.

3 Longitudinale golven Beweging van deeltjes is evenwijdig aan richting golf. Oorzaak : botsingen tussen deeltjes Hoe groter de dichtheid, hoe groter de golfsnelheid.

4 Watergolven Watergolven zijn combinatie van transversale en longitudinale golven. Deeltjes bewegen in ellipsvormige baan.

5 Golven - samenvatting Een golf is een storing die zich voortplant in een medium. Onderscheid tussen golfbeweging en deeltjesbeweging : Transversale en longitudinale golven. Gemiddelde verplaatsing van deeltjes over langere tijd is nul. Golf is energietransport zonder massatransport. Golfsnelheid is kenmerkend voor medium.

6 enkelvoudige transversale harmonische golf
Eéndimensionaal medium Storing = harmonische trilling met frequentie f en amplitude A Plant zich voort doorheen de snaar met golfsnelheid vg Doel : opstellen golffunctie. Uitdrukking die elongatie geeft van een willekeurig punt in het medium op een willekeurig tijdstip.

7 Harmonische golven - golflengte
Golflengte is de afstand afgelegd door golf in één periode.

8 Golffunctie Wiskundige uitdrukking die de elongatie geeft op een willekeurig tijdstip in een willekeurig punt van de snaar.

9 Enkelvoudige harmonische longitudinale golf

10 Dichtheidsgolf en drukgolf
Dichtheidsgolf loopt voor op de elongatie. Dichtheidsvariatie : Grotere dichtheid gaat gepaard met grotere druk : ook druk zal variëren.

11 Energietransport door transversale golf
Vermogen is recht evenredig met : recht evenredigmet golfsnelheid recht evenredig met kwadraat van frequentie recht evenredig met kwadraat van amplitude


Download ppt "Eéndimensionale golven"

Verwante presentaties


Ads door Google