De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

NATUURKUNDE Periode 2: LICHT EN GELUID Licht & Geluid samenvatting.

Verwante presentaties


Presentatie over: "NATUURKUNDE Periode 2: LICHT EN GELUID Licht & Geluid samenvatting."— Transcript van de presentatie:

1 NATUURKUNDE Periode 2: LICHT EN GELUID Licht & Geluid samenvatting

2 NATUURKUNDE Periode 2: LICHT & GELUID Samenvatting Voortbeweging Licht beweegt zich voort in rechte lijnen: stralen. Schaduw ontstaat als een ondoorzichtig voorwerp de baan van het licht verspert. Hele grote zwaartekracht kan lichtstralen een beetje afbuigen. ster

3 NATUURKUNDE Periode 2: LICHT & GELUID Samenvatting Optische eigenschappen Als licht op een voorwerp valt, treden er drie verschijnselen op: Reflectie (spiegeling) Absorptie (opname) Refractie (breking)

4 NATUURKUNDE Periode 2: LICHT & GELUID Samenvatting Reflectie (spiegeling) Wordt bepaald door de spiegelwet: hoek van inval = hoek van terugkaatsing Hoeken worden altijd gemeten ten opzichte van de normaal (loodlijn). normaal hoek van inval hoek van terugkaatsing

5 NATUURKUNDE Periode 2: LICHT & GELUID Samenvatting Absorptie (opname) Bij absorptie wordt licht opgenomen door een stof en omgezet in warmte (beweging van de atomen en moleculen). De combinatie van absorberende en reflecterende eigenschappen van een voorwerp bepaalt onder andere de kleur van een voorwerp.

6 NATUURKUNDE Periode 2: LICHT & GELUID Samenvatting Refractie (breking) Op het grensvlak tussen twee stoffen met verschillende optische eigenschappen verandert de lichtstraal dan van richting. De richtingsverandering wordt bepaald door de brekingsindex en de Wet van Snellius: normaal i r Medium 1 Medium 2

7 NATUURKUNDE Periode 2: LICHT & GELUID Samenvatting Tweede vorm van spiegeling Bij breking van de normaal af (van een dichtere naar een dunnere stof) is de hoek van breking (r) groter dan de hoek van inval (i). In dit geval treedt breking op tot maximaal de grenshoek. Bij een grotere hoek van inval treedt totale reflectie op. Voor de grenshoek geldt: sin(g) = n 2  1 Medium 2Medium 1

8 NATUURKUNDE Periode 2: LICHT & GELUID Samenvatting hoofdas + FF L Lenzen Een lampje in punt LEen lensDe hoofdas door het optisch midden van de lens Met een +-teken geven we aan dat het om een positieve, dus convergerende lens gaat. De sterkte van de lens wordt aangeduid door aan beide zijden het brandpunt van de lens weer te geven.

9 NATUURKUNDE Periode 2: LICHT & GELUID Samenvatting 90° 1e constructie-straal hoofdas + FF L De lichtstraal valt loodrecht in op de lens. De lichtstraal gaat vervolgens verder door het brandpunt aan de andere zijde van de lens.

10 NATUURKUNDE Periode 2: LICHT & GELUID Samenvatting 90° 2e constructie-straal hoofdas + FF L De 2e constructiestraal is de straal die precies door het optisch midden van de lens gaat. Deze straal gaat aan de andere kant van de lens gewoon rechtdoor.

11 NATUURKUNDE Periode 2: LICHT & GELUID Samenvatting 90° 3e constructie-straal hoofdas + FF 90° L De laatste constructiestraal gaat eerst door het linker brandpunt F en valt dan op de lens. Deze constructiestraal gaat vervolgens aan de andere kant verder in een lijn loodrecht vanaf de lens.

12 NATUURKUNDE Periode 2: LICHT & GELUID Samenvatting 90° Bepaling van het beeldpunt B hoofdas + FF 90° B L Het beeldpunt B is het punt waar de drie verschillende constructiestralen elkaar kruisen.

13 NATUURKUNDE Periode 2: LICHT & GELUID Samenvatting 90° Andere lichtstralen hoofdas + FF 90° B L Alle lichtstralen die vanuit punt L vertrekken en op de lens vallen, gaan ook door het beeldpunt B.

14 NATUURKUNDE Periode 2: LICHT & GELUID Samenvatting Afstanden bij lenzen v b hoofdas FF B L De voorwerpsafstand v is de afstand tussen de middellijn van de lens en een evenwijdigd lijn door L. f De brandpuntsafstand f is de afstand tussen de middellijn van de lens en een evenwijdige lijn door F. De beeldafstand f is de afstand tussen de middellijn van de lens en een evenwijdige lijn door B. f Om b uit te rekenen, als je v en f kent gebruik je: Om v uit te rekenen, als je b en f kent gebruik je: Om f uit te rekenen, als je v en b kent gebruik je: De lenzenwet wordt echter meestal zo geschreven:


Download ppt "NATUURKUNDE Periode 2: LICHT EN GELUID Licht & Geluid samenvatting."

Verwante presentaties


Ads door Google