De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Jeroen Prop M1BM1N. Eerst word het ijzererts gesmolten in hoogovens. Daar word dan het ijzer gescheiden van het afval. Dat afval noemen we slakken. Die.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Jeroen Prop M1BM1N. Eerst word het ijzererts gesmolten in hoogovens. Daar word dan het ijzer gescheiden van het afval. Dat afval noemen we slakken. Die."— Transcript van de presentatie:

1 Jeroen Prop M1BM1N

2 Eerst word het ijzererts gesmolten in hoogovens. Daar word dan het ijzer gescheiden van het afval. Dat afval noemen we slakken. Die slakken worden bijvoorbeeld gebruikt in de wegenbouw.

3 Wat je uiteindelijk overhoud is ruwijzer, dit moet verder verwerkt worden en word bijvoorbeeld samen met schroot gesmolten om er vervolgens putdeksels van te maken.

4  Veel van het ruwijzer word verwerkt tot staal, staal is niets anders dan ijzer met een laag koolstof gehalte. Het staal word gemaakt in een proces in een convertor.

5  In die convertor er word zuiver zuurstof op het staal geblazen. Het zuurstof bind zich dan met het koolstof en verdwijnt dan als een gas.

6  In de staalfabriek word het staal bestemd voor walserijen in blokken gesneden.

7 Al het zogenaamde ijzer dat word gebruikt in de bouw is eigenlijk bijna allemaal staal, dat is dus bijvoorbeeld: betonstaal, plaatstaal, staaldraad en spijkers.

8  Net als bij beton zijn er voor staal ook verschillende kwaliteiten, de kwalificatie eigenschappen voor staal word uitgedrukt in N/mm2.  De 2 belangrijkste normen zijn:  NEN-EN 10025=warmgewalste producten van ongelegeerd constructiestaal.  NEN-EN 10113:warmgewalste producten van lasbaar fijnkorrelig constructiestaal./

9  Praktische metaalconstanten  Elasticiteitsmodulus E= 210000 N/mm2  Lineaire uitzettingscoëfficiënt  = 7850 kg/m volumieke massa (= dichtheid)

10

11 Druk- en buigsterkte De druk en buigsterkte zijn bijna even groot als de trek sterkte, in tegenstelling tot brosse materialen zoals beton, waarbij de treksterkte lager is dan de druk sterkte.

12  Elasticiteit  Elasticiteit betekent hoe veel een bepaald materiaal vervormd als er druk op komt. Materialen met een hoge elasticiteit zullen minder vervormen dan materialen met een lage elasticiteit.

13  Als je praat over aantasting van staal dan heb je het over corrosie dat is bijvoorbeeld als ijzer roest door een combinatie van water en zuurstof.

14  Ook kan het zijn dat 2 soorten metalen geleidend met elkaar verbonden zijn. Dat heet contacterosie.


Download ppt "Jeroen Prop M1BM1N. Eerst word het ijzererts gesmolten in hoogovens. Daar word dan het ijzer gescheiden van het afval. Dat afval noemen we slakken. Die."

Verwante presentaties


Ads door Google