De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

7. Bevolking en cultuur B 109 - 111. Veranderingen in bevolkingsaantal Basisboeknummer 109 De bevolkingsgroei in een gebied kan veranderen door twee factoren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "7. Bevolking en cultuur B 109 - 111. Veranderingen in bevolkingsaantal Basisboeknummer 109 De bevolkingsgroei in een gebied kan veranderen door twee factoren."— Transcript van de presentatie:

1 7. Bevolking en cultuur B 109 - 111

2 Veranderingen in bevolkingsaantal Basisboeknummer 109 De bevolkingsgroei in een gebied kan veranderen door twee factoren. Natuurlijke bevolkingsgroei, bestaat uit sterfte overschot en geboorte overschot. - Geboorte overschot: Als er meer mensen geboren worden dan dat ze dood gaan. - Sterfte overschot: Als er meer mensen dood gaan dan geboren worden. Migratie, het verhuizen van het ene naar het andere gebied. Bevolkingsgroei

3

4 Bevolkingscijfers: absoluut en relatief Basisboeknummer 110 Bevolkingscijfer Je kunt de bevolkingscijfers op twee manieren weergeven: Absolute getallen Relatieve getallen Bij absolute getallen gaat het om aantallen of hoeveelheden. Bij relatieve getallen gaat het om het percentage of promillages. Percentage is per 100 of % Promillages is per 1000 of ‰ Met relatieve getallen kun je gebieden gemakkelijk me elkaar vergelijken.

5 Geboortecijfer en sterftecijfer Het aantal geboorten per jaar per 1000 inwoners noem je het geboortecijfer. Geboortecijfer Basisboeknummer 110 Sterftecijfer Het aantal sterfgevallen per jaar per 1000 inwoners noem je het sterftecijfer. SterftecijferGeboortecijfer

6 Demografische transitie Basisboeknummer 111 Een demografische transitiemodel laat zien hoe een samenleving met hoge geboortecijfers en sterftecijfers in vier fases overgaat naar een samenleving met lage geboortecijfers en sterftecijfers. Demografische transitie Het model wordt ook op arme landen toegepast. Er zijn wel twee verschillen: De transitie begint pas ion de loop van de 20 e eeuw. De sterftecijfers dalen sneller en de geboortecijfers blijven langer hoog. Bevolkingsexplosie Een bevolksexplosie is met dalende sterftecijfers en een hoog blijvende geboortecijfers, de bevolking groeit dan heel snel.

7 Filmpje. http://www.youtube.com/watch?v=s c4HxPxNrZ0


Download ppt "7. Bevolking en cultuur B 109 - 111. Veranderingen in bevolkingsaantal Basisboeknummer 109 De bevolkingsgroei in een gebied kan veranderen door twee factoren."

Verwante presentaties


Ads door Google