De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Fotoreportage ‘Kunst in de Amsterdamse ondergrondse’

Verwante presentaties


Presentatie over: "Fotoreportage ‘Kunst in de Amsterdamse ondergrondse’"— Transcript van de presentatie:

1 Fotoreportage ‘Kunst in de Amsterdamse ondergrondse’
Bij de bouw van de Amsterdamse metro werd een wedstrijd uitgeroepen om beeldende kunst te ontwerpen voor de nieuwe metrostations. In deze fotoreportage laat ik enkele kunstwerken zien van de ondergrondse stations Wibautstraat, Weesperplein, Waterlooplein en Nieuwmarkt. Alle destijds gemaakte kunstwerken zijn verzameld in het boekje ‘Van metro tot beeldbuis; beeldende kunst in de amsterdamse metro'. Meer hierover op mijn weblog.

2

3 De drukletters op de muren zijn van kunstenaar Opland
De drukletters op de muren zijn van kunstenaar Opland. Ze leggen een link met de krantenwereld die jarenlang boven de grond aan de Wibautstraat huisde. De drukletters op de muren zijn van kunstenaar Opland. Ze leggen een link met de krantenredacties die jarenlang boven de grond in de Wibautstraat huisden.

4

5 In de hal van station Wibautstraat zit etalagegalerie Inkijk
In de hal van station Wibautstraat zit etalagegalerie Inkijk. De galerie is een initiatief van stadsdeelkunstenaar Loes Diephuis. Ongeveer om de maand is hier een kunstwerk van een andere kunstenaar te bekijken.

6 Begin november bestond de expositie helaas alleen uit de aankondiging van kunstproject Polderlicht, elders in het stadsdeel.

7 In 2004 was hier bijvoorbeeld ‘Zomertijd’ van Matthijs Muller te zien
© foto Matthijs Muller

8

9 Op het Weesperplein hebben beide perrons vier van deze blauwe lichtbakken, ‘Luchtspiegelingen’, gemaakt door kunstenaar Matthijs van Dam. Ook hier een link met de bovenwereld door de onderkanten van bussen en auto’s en een zebrapad.

10 Als je goed kijkt, zie je het reclamevliegtuigje de letters
M A T T H IJ voorttrekken.

11

12

13 Ook op het Waterlooplein letters op de tunnelbuizen tegenover het perron.

14 De vitrine op station Waterlooplein is gevuld met objecten van de Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam. Thema: de zorg voor het cultuurhistorisch erfgoed.

15

16 Nóg meer vitrines, in de fiets- en voetgangerstunnel bij uitgang Hortus. Dit is meer in mijn straatje: beeld én tekst.

17

18

19 Er was veel tegenstand bij de bouw van de metro in Amsterdam in de jaren ‘70. Met name rondom de Nieuwmarkt was hevige weerstand tegen de sloop van woningen. De kunstwerken op de perrons van station Nieuwmarkt herinneren hieraan.

20 Afgebroken muren…

21 … glasscherven…

22 … en foto’s van de sloop.

23 De tegels in de perronvloer spellen de tekst
“Wonen is geen gunst maar een recht”.

24 Foto’s gemaakt op vrijdag 4 november 2005 in de stations Wibautstraat, Weesperplein, Waterlooplein en Nieuwmarkt van de Amsterdamse metro. © Marielle Habraken, 2005/2006 Tenzij anders vermeld


Download ppt "Fotoreportage ‘Kunst in de Amsterdamse ondergrondse’"

Verwante presentaties


Ads door Google