De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geologie. Wat komt er aan de orde? De wetenschap die het ontstaan van de aarde, de opbouw van de aarde en de processen die daarbij een rol spelen bestudeert.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geologie. Wat komt er aan de orde? De wetenschap die het ontstaan van de aarde, de opbouw van de aarde en de processen die daarbij een rol spelen bestudeert."— Transcript van de presentatie:

1 Geologie

2 Wat komt er aan de orde?

3 De wetenschap die het ontstaan van de aarde, de opbouw van de aarde en de processen die daarbij een rol spelen bestudeert. Aantekeningen bij blz 1 Geologie Actualisme Absolute ouderdom Relatieve ouderdom Evolutie principe dat stelt dat (geologische) processen die zich nu afspelen ook in het verleden op die manier hebben plaatsgevonden. De ouderdom uitgedrukt in jaren De ouderdom ten opzichte van…… Iets is jonger / ouder. Het gaat om de volgorde! De langzame ontwikkeling van het leven op aarde van eenvoudig (eencellig organisme) tot complex (de mens)

4 Versteende rest van een plant of dier of een afdruk hiervan. Aantekeningen bij blz 1 Fossiel Gidsfossiel Fossiel dat gedurende korte tijd in grote aantallen in een groot gebied voorkwam. Als je dit fossiel in een bepaalde aardlaag aantreft weet je direct in welke geologische periode deze laag gevormd is.

5 De geologische kalender is een overzicht van de ontwikkeling van het leven op aarde. De aarde is ongeveer 4,6 miljard jaar oud. De geologische geschiedenis is opgedeeld in periodes met elk een kenmerkende levensvorm. De oudste periode staat onderaan. 4600 mln jr geleden ! Ontstaan van de aarde Laag voor laag wordt over elkaar afgezet. Het Paleozoïcum is de geologische oudheid Het Mesozoïcum vormt de geologische middeleeuwen. Aan het eind van het Krijt (65 mln jr geleden) slaat de meteoriet in die mede verantwoordelijk was voor het uitsterven van de dinosaurussen.

6 De geologische kalender Het Kenozoicum is de nieuwe tijd. 3 miljoen jaar geleden verschenen de voorouders van de mens. De moderne mens verscheen pas 10.000 jr geleden op het toneel Evolutie van de mens

7 De geologische kalender Een reis in de diepte is een reis in het verleden !

8 Leer ! 1-de periodes van Kwartair t/m Cambrium 2-de indeling in Kenozoïcum, Mesozoïcum en Paleozoïcum. Ouderdom in miljoenen jaren ! Absolute ouderdom ! Volgorde van de periodes ! Relatieve ouderdom ! Gidsfossiel !

9 METEORIETINSLAG ARIZONA. 50.000 JR GELEDEN / 1200 M BREED / 180 M DIEP.


Download ppt "Geologie. Wat komt er aan de orde? De wetenschap die het ontstaan van de aarde, de opbouw van de aarde en de processen die daarbij een rol spelen bestudeert."

Verwante presentaties


Ads door Google