De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Urostoma Colon irrigatie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Urostoma Colon irrigatie"— Transcript van de presentatie:

1 Urostoma Colon irrigatie

2 urinestoma vlgs methode Bricker
Hierbij worden de urineleiders van de blaas verwijderd en in een stukje dunne darm (ongeveer 7cm) geplaatst wat vooraf vrij is geprepareerd

3 Continent urostoma Een continent stoma is een alternatief voor het conventionele stoma dat  hierboven heb besproken. Het is ontwikkeld door de Zweedse hoogleraar en chirurg Nils E. Kock. Bij een continent urinestoma wordt de urine verzameld in een reservoir in het lichaam. Het reservoir is gemaakt uit het laatste deel van de dunne darm of het eerste deel van de dikke darm

4

5 Het navelstoma. Om de incontinentie van urine als gevolg van Spina Bifida op te lossen heeft men verschillen de technieken zoals het hierboven vermelde incontinent en continent stoma. De laatste jaren past men echter ook een nieuwe techniek toe. Men maakt dan een stoma via de navel. Men neemt hiervoor meestal een stukje dunne (of blinde) darm. Het ene uiteinde van dat stukje darm plant men in in de blaas en het andere uiteinde wordt dan in de navel aangelegd en dient dan als uitgang van de blaas.

6 Vaak wordt er dan ook een blaasvergroting toegepast.
De natuurlijke uitgang van de blaas wordt dan in de meeste gevallen afgesloten. Het legen van de blaas gebeurt dan door het inbrengen van een katheter via het navelstoma. Voordeel van een navelstoma is dat het vrijwel niet zichtbaar is als stoma. Grote verschil met de hierboven genoemde methode van het continentstoma is dat de urineleiders niet van de blaas worden verwijderd en de blaas ook als reservoir wordt gebruikt.

7 Wat is hier te zien?

8

9 De pouch In plaats van een ileostoma, kunnen mensen ook een Kock pouch krijgen. Om de naden te laten helen, krijgen ze vaak ook tegelijk een tijdelijk ileostoma

10 Colon irrigatie Irrigeren, of ook wel spoelen genoemd, is het ledigen van het colon via de stoma Het principe is eenvoudig: er wordt een hoeveelheid lauw water (37°C) in de stoma gebracht met behulp van een conus of trechter. Hierdoor wordt de darm geactiveerd om zich te ledigen. De ontlasting verlaat het lichaam samen met het ingebrachte water. Het resultaat: na het irrigeren bent u gemiddeld 24 tot 48 uur vrij van ontlasting. De totale spoelroutine – irrigatie en totale evacuatietijd – duurt meestal 45 minuten tot 1 uur.

11 Wie komt in aanmerking? Irrigatie is geschikt voor mensen met een stoma op de dikke darm (linkercolostoma). De stomadrager, die zich wenst te irrigeren, moet een normale darmfunctie met een goed gevormde stoelgang vertonen. Alleen de behandelende arts kan een beslissing tot irrigatie nemen.

12 Voordelen Een onbeperkte bewegingsvrijheid.
Gedurende gemiddeld 24 tot 48 uur bent u vrij van ontlasting. Bij sommigen zal deze periode iets korter zijn, bij anderen langer. Een verhoogd verzorgingscomfort. Irrigeren is discreter dan de gebruikelijke opvangzakjes. Een betere hygiëne. De evacuatie van de stoelgang gebeurt onmiddellijk in het toilet. Een vermindering van gas- en geurvorming en minder geluidshinder door flatulentie. Door irrigatie wordt het gasproducerend fecaal materiaal sneller uit de darm verwijderd; bijgevolg wordt de geurfactor beperkt. Een beperkte ontlastingsdrang.

13 Een verbeterde bewegingsvrijheid.
Een bredere menukeuze. Wanneer u zich irrigeert, kunt u zich een ruimere voedingskeuze permitteren. Voedingsproducten zoals kolen, bonen, uien, enz. die bij vertering sterke geuren produceren, worden sneller geëvacueerd. Dit wil niet zeggen dat u alle voedingsregels overboord mag gooien. Overdaad schaadt altijd. Een verbeterde bewegingsvrijheid. Het dragen van een opvangzakje wordt overbodig en kan worden vervangen door een Alterna Mini-cap of een Conseal plug.

14

15 benodigdheden

16

17 Open nu de debietregelaar, zodat het water van de waterzak de lucht uit de slang kan verwijderen.
Bevestig de afvoerzak op de kleefplaat of op de steunplaat. Druk de onderste rand van de ring tegen de rand van de kleefplaat en duw gelijkmatig de twee ringen op elkaar van onder naar boven. Sluit nu het sluitsysteem. Hang de afvoerzak in het toilet.

18 Met de pink wordt de richting van het inwendig colon gevoeld en de stoma lichtjes wijder gemaakt.
Breng de conus via de bovenste opening van de afvoerzak aan in de stoma,in de richting van het afgetaste colon. Open de debietregelaar terwijl u de conus vasthoudt. De snelheid van het instromen kan worden gecontroleerd via het draaiende rotorwieltje van de debietregelaar. Het waterreservoir van 1000 ml wordt in één inlooptijd geledigd. Deze inlooptijd bedraagt gemiddeld 10 tot 15 minuten.

19 Verwijder de conus uit de stoma
Verwijder de conus uit de stoma. Een gedeelte van de ontlasting en het ingebrachte water zal direct in het toilet lopen via de afvoerzak. Vouw de onderzijde en bovenzijde van de afvoerzak samen en sluit deze af met de sluitklem. Open nu de debietregelaar, zodat het water van de waterzak de lucht uit de slang kan verwijderen. Bevestig de afvoerzak op de kleefplaat of op de steunplaat. Druk de onderste rand van de ring tegen de rand van de kleefplaat en duw gelijkmatig de twee ringen op elkaar van onder naar boven. Sluit nu het sluitsysteem. Hang de afvoerzak in het toilet.

20 Ook met behulp van een pomp kan geirrigeerd worden

21 Hulpstuk voor mensen met een handicap

22 Contra-indicaties: Parastomale hernia Prolaps Cardiale problematiek
colonbloeding Complicaties tijdens actie: tijdens het inlopen van het water krijgt de zorgvrager hevige buikkramp· stop de watertoevoer, wacht even tot de kramp voorbij is, masseer zo nodig de buik en start opnieuw hang eventueel het waterreservoir wat lager

23 Parastomale hernia

24 Een parastomale hernia is het uitpuilen van buikinhoud naast het stoma
Een parastomale hernia is het uitpuilen van buikinhoud naast het stoma. Dit kan een stoma zijn op de dikke darm of de dunne darm. De frequentie van voorkomen is zo hoog dat enige vorm van herniatie als onvermijdbaar kan worden beschouwd.

25 Sluit de slang met de witte conus aan op dedebietregelaar.
Sluit de debietregelaar door de zwarte schuifregelaar volledig naar boven te bewegen. Vul de waterzak met de nodige hoeveelheid handwarm leidingwater (37° C, maximaal 1 liter). De ingebouwde thermometer geeft de juiste temperatuur van het water aan. Hang de waterzak op aan de daartoe bestemde haak Zorg ervoor dat de onderzijde van de waterzak zich op schouderhoogte bevindt, als u gaat irrigeren (staand of zittend).


Download ppt "Urostoma Colon irrigatie"

Verwante presentaties


Ads door Google