De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bedevaartsoorden en krachtplaatsen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bedevaartsoorden en krachtplaatsen"— Transcript van de presentatie:

1 Bedevaartsoorden en krachtplaatsen

2 Bedevaartsoorden Een bedevaartsoord is een plek die een bijzondere betekenis heeft binnen een bepaalde godsdienst. Mensen vertellen bijvoorbeeld dat ze op die plaats een heilige of een engel hebben gezien. Andere plaatsen werden bekend vanwege een of Meer gevallen van wonderbaarlijke genezingen.

3 Op bedevaart Een bedevaart of pelgrimage is een reis naar een bedevaartsoord. Deze reis gebeurt meestal te voet. Bij de christenen is een bedevaart een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd, of waar er volgens ooggetuigenverhalen verschijningen hebben plaatsgevonden, meestal van Maria, een engel of een heilige.

4 Op bedevaart Moslims kennen een heilige bedevaart, de hadj, naar Mekka. Dit is een van de vijf zuilen van de islam en een verplichting voor iedere moslim om één keer in het leven de hadj te volbrengen. De hadj vindt plaats van de 8ste tot de 12de dag van de hadjmaand en wordt wereldwijd gevierd met het Offerfeest.

5 Op bedevaart naar ... Scherpenheuvel: Basiliek van Scherpenheuvel

6 Op bedevaart naar ... Sint – Pietersbasiliek & Sint – Pietersplein in Vaticaanstad

7 Mekka in Saoedi - Arabië
Op bedevaart naar ... Mekka in Saoedi - Arabië

8 Op bedevaart naar ... Lourdes in Frankrijk

9 Waarom op bedevaart? Redenen voor het ondernemen van een bedevaart zijn: om over God of het leven na te denken om genezing te vragen om een oplossing voor je problemen te vragen om respect te betuigen, om inspiratie te verkrijgen, om tot bezinning te komen, om een poosje afstand te nemen van een hectisch dagelijks bestaan, om 'de ervaring'; 'om er geweest te zijn‘, of om andere mensen te ontmoeten.

10 Krachtplaatsen Krachtplaatsen zijn bijna altijd heilige plaatsen waar veel krachtige energie aanwezig is. Leylijnen of krachtlijnen zijn banen van energie die over het landschap stromen. Ze vervoeren de energie over de wereld. Wanneer deze lijnen elkaar kruisen komt de krachtige energie vrij. Daarom spreken we van krachtplaatsen. Onze voorouders voelden dat deze plekken een bepaalde energie hadden, een goddelijke energie.

11 Krachtplaatsen Kerken, kapellen en andere heilige plaatsen werden daarom op de kruispunten van deze krachtlijnen, de krachtplaatsen gebouwd. Op deze plaatsen trachtten ze in contact te komen met de goden. Daarom werden alle heiligdommen, zoals beelden, … op deze plaatsen verzameld.

12 Bedevaartoorden en krachtplaatsen
Bedevaartsoorden komen bijna altijd voor op krachtplaatsen. Op deze krachtplaatsen staat de ‘godsdienst’, het ‘heilige’ al honderden jaren centraal. Mensen komen steeds deze krachtplaats bezoeken. Ze vragen bv. om genezing, putten kracht uit het bezoek,… Steeds meer en meer mensen krijgen iets te horen over deze krachtplaats, waardoor er meer en meer mensen naartoe gaan. Stilletjes aan groeit zo’n krachtplaats uit tot een bedevaartsoord.

13 Bedevaartoorden en krachtplaatsen
Op een krachtplaats staat niet altijd een kerk of een kapel maar bv. ook een heilige boom, een begraafplaats, een bron, een abdij, … Een goed voorbeeld hiervan is Scherpenheuvel. De basiliek van Scherpenheuvel is gebouwd op de plaats waar vroeger een heilige boom stond. Aan deze boom hing een Mariabeeldje, vele mensen kwamen hier bidden. Toen een herder het beeldje wilde meenemen, werd die volgens de legende aan de grond genageld tot een bezoeker het beeldje terug aan de boom plaatste.

14 Krachtplaats, waar? Stonehenge: 2300 v. C. (Jonge steentijd) Een gedenkteken van de Megalieten in Zuid - Engeland.

15 Krachtplaats, waar? Het Giza Plateau in Egypte

16 Krachtplaats, waar? Spider Rock in Arizona (VS) 230 miljoen jaar 250m hoog

17 Krachtplaats, waar? Baikalmeer In Syberië

18 Eigen krachtplaats Krachtplaatsen moeten zich niet bevinden op een kruis- punt tussen verschillende krachtlijnen. Krachtplaatsen kunnen ook ontstaan door persoonlijke ervaringen; iets wat je hebt meegemaakt, gevoelens, iets waar je bepaalde herinneringen aan hebt, … Iedereen heeft wel zo’n plekje waar je je goed voelt, waar je tot rust kan komen, waar je kan nadenken over dingen, …

19 Wat is jouw krachtplaats?
Denk na over jouw krachtplaats. Misschien heb je er wel meer dan één. Noteer jouw krachtplaats op het papiertje dat je gekregen hebt. Heb je er meer dan één, noteer dan je belangrijkste krachtplaats. Steek jouw krachtplaats zorgvuldig in de schoendoos die je hebt meegebracht.


Download ppt "Bedevaartsoorden en krachtplaatsen"

Verwante presentaties


Ads door Google