De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Specifieke drugsvoorlichting voor EHBOers

Verwante presentaties


Presentatie over: "Specifieke drugsvoorlichting voor EHBOers"— Transcript van de presentatie:

1 Specifieke drugsvoorlichting voor EHBOers
Eerst Hulp Bij Drugs Specifieke drugsvoorlichting voor EHBOers Bij het voorstellen direct duidelijk maken dat het hier gaat om een drugsvoorlichting gericht op drugsincidenten, niet de problematiek of andere algemene informatie.

2 EHBD Programma: Iriszorg Risico’s Drugsindeling en -effecten
Middelengebruik en het lichaam Preventie en voorzorgsmaatregelen

3 Iriszorg Cluster preventie
Doelstelling: Het bevorderen van verantwoord omgaan met alcohol, drugs en gokken door individuen en groepen, zodat er -zowel op korte als op lange termijn- zo min mogelijk nadelige gevolgen zijn voor het lichamelijke en psychosociale welbevinden van het individu, zijn omgeving in het algemeen en voor specifieke groepen in de samenleving. Bij de doelstelling met name benadrukken dat het doel niet abstinentie, maar verantwoorde omgang is (hoewel niet gebruiken ook verantwoord is)

4 Drugs definitie Drugs zijn stoffen, die een verandering van het menselijk bewustzijn veroorzaken en die om deze reden worden gebruikt. 2e deel van de zin springt later in, zodat eerst het eerste deel gedefinieerd kan worden. Deze groep is dan echter zo groot dat het 2e deel de definitie afbakent met het motief.

5 Risicovol gebruik? Afhankelijk van: Middel Hoeveelheid Frequentie
Gebruiksmomenten Reden voor gebruik Taak EHBO is gezondheid! NIET PROBLEMATIEK Met name de laatste richtlijn: “reden voor gebruik”, is snel gericht op problematiek. Vandaar nogmaals de extra opmerking eronder.

6 Gezondheidsverstoringen geregistreerd door Educare Groningen
1% grootschalige evenementen treedt gezondheidsverstoring op Daarvan heeft 40% een middelen gerelateerd probleem 98% van gezondheidsverstoringen zijn licht (geschikt voor EHBO) Bij een feest van bezoekers hebben we het dus over 100 incidenten, waarvan 40 middelengerelateerd.

7 Waarnemingsveranderend
Drugs indeling Stimulerend Gaat ie hard? Verdovend Gaat ie langzaam? Waarnemingsveranderend Doet ie raar? Probeer het terug te brengen naar wat je ziet (hard-langzaam-raar). Volgorde is niet willekeurig, maar een triagebenadering, met uppers als meest acute risico.

8 Voorbeelden van middelen middelenkoffer
Middelenkoffer doorlopen met uitleg en vragen naar herkenning.

9 Drugs stimulerend Amfetamine (speed) Cocaïne XTC Ritalin Khat Nicotine
Koffie Red Bull De blauw-gekleurde middelen zijn het meest gebruikt op feesten.

10 Drugs stimulerend Verhoogde hartslag Versnelde ademhaling
Verhoogde temperatuur Vergrote pupillen Verhoogde spierspanning Verhoogde alertheid Verwardheid Verminderde spijsvertering Bij de uitleg somatisch-lichamelijk gericht blijven. De deelnemers (EHBO) kennen symptomen in algemene zin en weten wat de risico zijn. Kunnen zelf aangeven wat gedaan moet worden bij voorkomende symptomen (terugvragen). De koppeling met de middelen is voor de deelnemers de vernieuwing.

11 Drugs verdovend Alcohol GHB Opiaten Slaapmiddelen Kalmeringsmiddelen
Ook hier zijn de blauw-gekleurde middelen het meest voorkomen op feesten.

12 Drugs verdovend Verlaagde hartslag Vertraagde ademhaling
Verlaagde temperatuur Verkleinde pupillen Verlaagde spierspanning (slap) Verlaagde alertheid (suf) Verwardheid Obstipatie (lange termijn) Bij de uitleg somatisch-lichamelijk gericht blijven. De deelnemers (EHBO) kennen symptomen in algemene zin en weten wat de risico zijn. Kunnen zelf aangeven wat gedaan moet worden bij voorkomende symptomen (terugvragen). De koppeling met de middelen is voor de deelnemers de vernieuwing.

13 Drugs waarnemingsveranderend
Cannabis (Hasj en Wiet) XTC Paddo’s Ketamine LSD Peyote Absint Ook hier zijn de blauw-gekleurde middelen het meest voorkomen op feesten. (of eromheen zoals cannabis)

14 Drugs waarnemingsveranderend
Verwardheid Misselijkheid Sterk afhankelijk van psychisch effect: Angst, opwinding = stimulerend Rust, ontspanning = verdovend De psychisch uitwerking van het middel bepaald of het als stimulerend of verdovend benaderd moet worden. Voor de somatiek is het resultaat belangrijk, niet de oorzaak of aanleiding.

15 Drugs combinaties Stimulerend + stimulerend Stimulerend + verdovend
Extra stimulerend (hart, temp etc.) Afname sociale en invoelende vaardigheden Extra verward (psychotisch) Kans epileptiform insult Stimulerend + verdovend Ontremming Verlaagd bewustzijn met grote prikkelbaarheid Effecten heffen elkaar schijnbaar op (moeilijk meetbaar) Benadrukken dat combigebruik meer regel dan uitzondering is.

16 Drugs combinaties Verdovend + verdovend
Extra verdoofd (hart, bewustzijn etc.) Extra verward (psychotisch) Waarnemingsveranderend + verdovend Verhoogde kans op psychose Verhoogde kans op “bad trip” Controleverlies Ziek voelen/zijn Leg uit dat een psychose verder gaat dan vervreemding: De werkelijkheid en eigen beleving zijn niet meer te onderscheiden.

17 Drugs riskante combinaties
XTC + Veel water/weinig eten (hyponatremie=watervergiftiging) Antidepressiva, anti-migraine (serotonine syndroom) Stimulerend + Pufjes (Ventolin) = extra stimulerend Methylfenidaat (Concerta, Ritalin) = extra stimulerend Diabetes (verlaagd bloedsuiker) Alcohol + Onderkoeling Het bekende advies om bij XTC veel te moeten drinken verdient de waarschuwing dat hierbij ook gegeten moet worden, anders ontstaat een watervergiftiging, of zouttekort. Een te hoog serotoninegehalte kan een levensgevaarlijke overstimulering geven, met oververhitting als één van de belangrijkste risico’s. Middelen kunnen invloed hebben op suikerspiegel en lichaamstemperatuur. Houdt bij temperatuur rekening met omgekeerde beleving (koorts = hoge temp = koud hebben; alc = verlaagde temp = warm hebben)

18 Drugs riskante combinaties
Psychiatrische ziektebeelden Psychoses Afwijkende uitingsvormen (a-typisch) Impulsief en/of excessief gedrag Verslavingsproblematiek Onthoudingsverschijnselen Onthoudingsdelier Diskenesiën (tegengestelde effecten) Bij afhankelijkheid van verdovende middelen zijn de onthoudingsverschijnselen vergelijkbaar met een overdosering stimulerende middelen. De ‘normale’ verdoving valt dan weg. Diskenesiën ontstaan bij langdurig medcatiegebruik als gevolg van fysieke tolerantie.

19 Middelengebruik en het lichaam
Algemene Uitgangspunten: Blijf kalm en voorkom paniek Geruststellen, deskundig, zonder oordeel Vertrouwd persoon erbij halen Informatie verzamelen Ruimte, ventilatie rust Warm houden (soms juist afkoelen) Bij twijfel altijd GGD, arts of 112

20 Middelengebruik en het lichaam
Adequate ambulancemelding: Geef aan dat het een drugsincident betreft Naam en functie van jezelf (melder) Sekse, leeftijd en gewicht van slachtoffer Actuele toestand van het slachtoffer Informatie over het middel, hoeveelheid en tijdstip De exacte plaats (aanrijdroutes, logistieke problemen) Een aanspreekpunt met telefoonnummer

21 ABCD ‘Treat first what kills first’
A = Airway = Luchtweg Luchtwegobstructie (obstakel, kaakklem) B = Breathing = Ademhaling Ademhalingsdepressie (geen of oppervlakkige ademhaling) C = Circulation = Bloedsomloop Hartaanval, -infarct, -ritmestoornissen D = Disability = Bewustzijn Bewusteloosheid Daarna temperatuur en psychische functies Triagebenaderng = bij EHBOers bekend

22 voorzorgsmaatregelen
Mikken op de eigen veiligheid en proffessionaliteit.

23 voorzorgsmaatregelen
Ook hierbij de eigen veiligheid benadrukken. Daarbij de psychische belasting ook meenemen bij een reanimatie die niet succesvol is. Het gebruik van beschermende middelen zoals mondkapje vergroot de afstand. Informeren naar gebruik en beschikbaarheid AED.

24 voorzorgsmaatregelen
Wat basismiddelen voor een hulppost. Bij zouten liever Tuc dan drop, omdat in drop niet de goede zouten zitten (kalium) Ook liever geen zoete drankjes, maar water en losse suikers, omdat mensen zich in die situaties snel verslikken. Water n de longen is geen probleem, suikers wel.

25 Organisatorische maatregelen
Omgevingsfactoren Klimaatbeheersing Chill-Out ruimte Waterverstrekking Samenwerkingsaspecten Organisatie Security Hulpverlening / verslavingszorg Hierbij ingaan op de komende uitvoer van de EHBOers. Wat en hoe is dit geregeld en hoe zijn de verantwoordelijkheden afgesproken.

26 Einde


Download ppt "Specifieke drugsvoorlichting voor EHBOers"

Verwante presentaties


Ads door Google