De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leren van de natuur NIBI conferentie, 11 januari 2013

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leren van de natuur NIBI conferentie, 11 januari 2013"— Transcript van de presentatie:

1 Leren van de natuur NIBI conferentie, 11 januari 2013

2 Programma Wat is lessons from nature? Circulaire economie Biomimicry
Discussie in groepjes

3 Wat is LfN? Doel: Leerlingen uitdagen na te denken over hun toekomst
Bespreek met je buurman - Wat zal er verandert zijn in de toekomst? - Welke competenties zijn nodig om hier op in te spelen? Om iets te kunnen re-designen (herontwerpen) zijn vaardigheden nodig. Modules richten zich in mindere mate op kennis opdoen en meer op opdoen van vaardigheden.

4 Wat is LfN? Leren over (eco)systemen verbinden met kerncompetenties
Creativiteit Kritisch denken Samenwerken Reflectie Entrepeneurship Om iets te kunnen re-designen (herontwerpen) zijn vaardigheden nodig. Modules richten zich in mindere mate op kennis opdoen en meer op opdoen van vaardigheden.

5 Wat is LfN? Doelgroep Docenten van de vakken
Leerlingen van klas 1 t/m 4 VMBO tot VWO Docenten van de vakken Biologie Aardrijkskunde Economie Tekenen Handvaardigheid Engels

6 Wat is LfN? Comenius project Samenwerkingsverband tussen 6 EU landen
NGO’s als Veldwerk Nederland Lesmodules te vinden op

7 Achterliggende didactiek
Leercirkel van Kolb LotC Meervoudige intelligentie Afval is voedsel: vogel eet besje, zaad wordt uitgepoept, afgebroken door micro-org en gebruikt door de boom als grondstof. In cyclus. Meerdere voordelen: boom zorgt voor zuurstof, plant zichzelf voort, wordt gebruikt als woon- en schuilplek en produceert voedsel Sterk door diversiteit: Organismen zijn van elkaar afhankelijk en houden elkaar in stand Hulpbron: zon Gesloten kringloop: eindelood hergebruik

8 LfN principes Afval = voedsel Meerdere voordelen
Sterk door diversiteit Schone, ongelimiteerde hulpbronnen Gesloten kringlopen Afval is voedsel: vogel eet besje, zaad wordt uitgepoept, afgebroken door micro-org en gebruikt door de boom als grondstof. In cyclus. Meerdere voordelen: boom zorgt voor zuurstof, plant zichzelf voort, wordt gebruikt als woon- en schuilplek en produceert voedsel Sterk door diversiteit: Organismen zijn van elkaar afhankelijk en houden elkaar in stand Hulpbron: zon Gesloten kringloop: eindelood hergebruik

9 Leren van de natuur Cradle-to-grave of Cradle-to-cradle
In de natuur komen veel kringlopen voor. In een kringloop wordt het afval van het ene organisme gebruikt door een volgend organisme in de kringloop als voedsel. Toelichting afbeelding: Een plant maakt een blad aan. Die wordt gegeten door een regenworm. De regenworm wordt op zijn beurt gegeten door een merel. De merel wordt gevangen door buizerd. De buizerd gaat dood omdat hij zijn vleugel bezeerd heeft en niet maar kan vliegen. Bodenorganismen breken het lichaam van de buizerd af en verteren het. Er ontstaat een humuslaag die de plant gebruikt om voedigsstoffen uit op te nemen. De huidige technologie werkt meestal niet in kringlopen of cirkels maar in een rechte lijn. Uit olie wordt plastic gemaakt. Het plastic wordt gebruikt voor de fabricatie van een bureaustoel. Als de stoel kapot is wordt het plastic gerecyceld (eigenlijk is er sprake van downcycling, want het product wordt van steeds mindere kwaliteit). Het plastic gaat nog mee als petfles, maar uiteindelijk is de petfles ook afgedankt na 20 keer hergebruik. Het plastic eindigt in de verbrandingsoven. > cradle to grave (of in het nederlands van wieg tot graf).

10 Waste equals Food Multiple Benefits Diversity gives Strength
Other LfN Principles Framework Key Inspire Discover Understand Apply with support Apply without support Apply multiple LfN principles and competencies to design our future Share

11 Leren van de natuur Bekijk het filmpje over de circulaire economie

12 Leren van de natuur Voorbeeld van de huidige maatschappij in een lineaire economie. Met een deel van de afvalproducten wordt niets gedaan. In het water komen hoge concentraties nitraat en fosfor voor door bemesting van het land en afvalwater uit de stad van huishoudens, bedrijven en fabrieken dat niet volledig gezuiverd is.

13 Leren van de natuur In een circulaire economie worden alle afvalproducten hergebruikt en leveren ze bijvoorbeld energie aan huishoudens. Dat gebeurt nu ook al maar niet met 100% van het afval. Zo blijft het water schoon en hoeven we het drinkwater niet eerst te filteren.

14

15 Wat is biomimicry De natuur gebruiken als inspiratiebron
Database asknature.org Bios=leven en mimicry=nabootsen. Door ideeen uit de natuur te bestuderen en na te bootsen vind je een oplossing voor menselijke problemen. Dieren en planten leven al zo lang op aarde dat ze een zeer efficient systeem hebben ontwikkeld. Een voorbeeld is fotosynthese. Dit proces is echter zo ingewikkeld dat het de mens nog niet gelukt is om het hele proces na te bootsen.

16 Wat is biomimicry Bekijk het filmpje over biomimicry

17 Biomimicry 1 Temperatuur in termietenheuvel
Binnen een termietenheuvel blijft de temperatuur constant, terwijl de buitenlucht op kan warmen tot boven de 40 graden overdag of af kan koelen tot onder de 20 graden ‘s nachts. Door natuurlijke ventilatie wordt ‘s nachts warme lucht afgevoerd en koude lucht aangetrokken. In de termietenheuvel groeit een schimmel die de termieten als voedsel gebruiken. De schimmel groeit het beste bij een constante temperatuur van dertig graden. Hetzelfde principe is gebruikt bij de bouw van dit kantoor in Harare, Zimbabwe. Er is bijna geen airconditioning nodig, zodat er flink bespaard wordt op de kosten.

18 Biomimicry 2 Water opvangen door hagedis
De thorny lizard leeft in Australie en heeft een zeer efficiente watervoorziening. De stekels op zijn rug houden ‘s ochtends de dauw vast en het water stroomt via hele smalle richeltjes naar zijn bek. De stekels gebruikt hij ook ter verdediging tegen vogels.

19 Biomimicry 3 Zwemsnelheid van een haai
Als je de huid van haaien onder een microscoop bekijkt, dan zie je talloze overlappende schubjes met groeven. Door de schubjes kan de haai sneller zwemmen. Daarnaast remt de vorm ook algen- en bacteriëngroei. De eerste eigenschap is gebruikt voor ontwerp van zwemkleding. Deze eigenschappen zijn ook gebruikt voor het ontwerp van scheepsrompen. Minder weerstand reduceert het brandstofgebruik en de remmende werking op algen- en bacteriëngroei zorgt ervoor dat de scheepsromp minder vaak moeten worden schoongemaakt.

20 Leren van de natuur Bekijk het filmpje over cradle to cradle

21 Biomimicry en energie Inleiding
Lln kiezen zelf onderwerp uit binnen energie Onderzoeken huidige technologie Zoeken uit hoe de natuur dit doet Bedenken eigen model Bouwtekening Model bouwen Presenteren

22 Inpassen in eigen school
Bekijk de introductie module en de module biomimicry en energie Kan ik dit inpassen in mijn school? Denk aan tijd, integreren in verschillende vakken, niveau, gebruik van learning wall

23

24

25 Interesse? Bekijk de site www.lessonsfromnature.org
Laat ons weten wat u er van vond Meer informatie of hulp nodig? Neem contact op met Veldwerk Nederland


Download ppt "Leren van de natuur NIBI conferentie, 11 januari 2013"

Verwante presentaties


Ads door Google