De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Achtergrondkennis verandert je waarneming

Verwante presentaties


Presentatie over: "Achtergrondkennis verandert je waarneming"— Transcript van de presentatie:

1 Achtergrondkennis verandert je waarneming
Bekijk dit plaatje. Ziet u misschien nog meer dan vlekken? Waarschijnlijk niet. Bewaar even dit gevoel van niet weten. Probeer het en proef het, als een zeldzame wijn. U kunt de onderdelen van het beeld zien, het zwart en het wit, de verschillende vormen, sommige verbonden, andere geïsoleerd.

2 Achtergrondkennis verandert je waarneming
Als u nu kijkt naar de tweede afbeelding, wordt dit gevoel uit uw geheugen gewist en onomkeerbaar verwijderd. Daarom moest u net dit gevoel van niet-weten even bewaren. Klik en bekijk het originele plaatje nog eens. Merk op hoe de verschillende delen nu een geheel vormen. Wie eenmaal weet wat het beeld betekent, kan het niet meer waarnemen als een stel vlekken.

3 Achtergrondkennis verandert je waarneming
Dit kunnen we ook omzetten naar het waarnemen van geluid. Na een klik op de linker muisknop hoort u een geluidsfragment waarin u mag proberen te verstaan wat er gezongen wordt.

4 Achtergrondkennis verandert je waarneming
Nu krijgt u wat meer informatie, namelijk de ondertiteling: ….waar is toch dat zebrahondje voor?.....

5 Achtergrondkennis verandert je waarneming
In het vervolg zult u dit gedeelte van het lied niet meer ‘blanco’ kunnen waarnemen en telkens het Nederlandse zinnetje ‘horen’. Dit komt doordat ons brein dit heeft ‘vervormd’. Kortom: door het gebruik van de kennis in ons brein veranderen we ‘horen’ in ‘luisteren’


Download ppt "Achtergrondkennis verandert je waarneming"

Verwante presentaties


Ads door Google