De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wel om het kort uit te leggen. Linux is ook een besturingssysteem zoals Windows of Linux alleen dat je dit zelf in elkaar moet knutselen. Wat dat.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wel om het kort uit te leggen. Linux is ook een besturingssysteem zoals Windows of Linux alleen dat je dit zelf in elkaar moet knutselen. Wat dat."— Transcript van de presentatie:

1

2

3

4

5 Wel om het kort uit te leggen. Linux is ook een besturingssysteem zoals Windows of Linux alleen dat je dit zelf in elkaar moet knutselen. Wat dat dus niet het geval is met windows want windows is een soort ficherprice oplossing. Installeren en je kan aan de slag. Bij Linux is het zoals een bouwpakketje bv: je wil een garage bouwen dus je gaat alle onderdelen appart kopen en deze moet je eerst nog opbouwen vooraleer je er een auto in kan zetten. Maar als je de juiste onderdelen koopt kan je zelf ook een auto maken om in die zelfgemaakte garage te zetten. Wat dus niet het geval is met Windows. Wat is Linux? Konqueror (fotobewerking)

6 Linux Is Open Source. Open source wat is dat voor een beest? Wel open source is in te delen in 2 punten -De broncode van de opensourcesoftware is vrij beschikbaar op het net. Idereen kan die broncode inkijken tot zelfs wijzigen. Daarom is Linux nu juist zo stabiel (de fouten worden namelijk zeer snel bekend) -De software is vrij te distribueren (rond te delen) en kan dus ook gratis van het internet gehaald worden. Het kan dus ook vrij op een cd’tje gebrand worden Je hebt Linux al in een computerwinkel zien liggen? Wel het kan aangezien linux open source is mag het vrij verkocht worden. Het voordeel aan deze paketjes is wel dat je er extra software bijkrijgt die ook opensourse is zoals openoffice, firefox

7 Een beetje geschiedenis. Linux is eigenlijk onstaan uit het Unix-systeem. Linus Torvaldus werkte al jaren met Unix maar toen Unix plots commerciëel werd besloot hij een eigen “gratis” systeem te schrijven Het zou verkeerd zijn te denken dan Linus als enige persoon Linux heeft laten evolueren tot het systeem dat het vandaag is. Hij wordt wel volledig terecht beschouwd als de vader van Linux. Laten we even teruggaan in de tijd naar 1991. Andy Tanenbaum had net Minix in elkaar gestoken op de Vrij Universiteit van Amsterdam, een besturingssysteem dat gebaseerd was op Unix. Toen Linus hoorde over het bestaan van Minix, kocht hij het meteen, maar hij had al gauw door dat Minix geen succes zou worden op de pc. Daarop besloot hij zelf een OS te schrijven en het meteen grondig en groots aan te pakken. De bepalende factor voor het grote succes van Linux was echter dat hij mensen uitnodigde om mee te werken aan deze "gratis Unix voor PC's". Op deze manier slaagde hij erin om met de hulp van al deze mensen een volwaardig OS in elkaar te boksen. Linus zelf ontwikkelde enkel het hart van het OS, de kernel. Om een werkend systeem te krijgen, heb je natuurlijk ook software nodig, en die werd verzameld en bijeengebracht door de duizenden mensen elkaar hielpen en contacteerden om mee te werken aan Linux. Dit verdere systeem heette dan GNU. Hiermee was de oorspronkelijke geest van Unix terug helemaal intact en alles gebeurde weer in het kader van de GNU- filosofie!

8 Welke verschillende linuxen zijn er? -Er is een grote keuze aan verschillende Linuxen -linspire: is de nieuwe naam voor lindows en lindows is afkomstig van de linux familie -Mandrake: is de versie waarmee ik het liefst werk. Is een zeer gebruiksvriendelijk pakket en toch nog iets of wat makkelijk te installeren -Slackware: is een geavanceerd Linux operating systeem, ontworpen met gebruiksvriendelijkheid en stabieliteit als primair doel voor ogen. -SuSE linux: SuSE Linux bevat een compleet Linux systeem met meer dan 800 voorgeconfigureerde software pakketten op vijf cd-rom’s. Het bevat ook een 400 pagina's dik boek met installatie en configuratie hulp. SuSE Linux bevat ook een vernieuwende utilitie namelijk YaST. Deze installatie en beheer software laat het toe voor de gebruiker om SuSE Linux gemakkelijk te installeren, te beheren en te configureren. YaST laat beginnende gebruikers alle mogelijke software installeren en experts zo ver gaan als ze maar willen. Support in meerdere talen is ook aanwezig. Zoals je ziet zijn er heel veel vershillende linuxen met zeer veel verschillende mogelijkheden.

9 Linux bestaat uit een kernel. Wat is een kernel? Een kernel is eigenlijk het hart van het Linux – systeem. Het bestaat uit een soort console (hardcore alles zelf intoetsen incl. de commando’s) waarmee je alles kan veranderen van het uiterlijk tot de de opbouw van het systeem. Het is dan ook open source. Je kan wijzigen wat je maar wil.

10 Waarom Is Linux Veiliger Dan Windows? Dat is niet, zoals sommigen denken, omdat Windows nu eenmaal meer gebruikt wordt en daarom een populairder doelwit is voor virusmakers. Dat is omdat, in Linux: alleen de systeembeheerder (root) het systeem kan verzieken, en emailen en internetten als root (als administrator) sterk ontmoedigd wordt; een monocultuur ontbreekt, door de veelheid aan emailsoftware en distributies; de emailclients veel zorgvuldiger omgaan met vreemde attachments, HTML-codes en externe afbeeldingen. Linux bestaat uit verschillende proccessen. Elk proces word voorgesteld als een aparte computer (linux is dus een verzameling van duzenden kleine pc’s) en als je dan een van die pc’s aanvalt is dit niet zo erg dan hoef je namelijk alleen maar die ene pc te vervangen en niet je hele pc-park Opmerkelijk genoeg is er één versie van Linux die minder veilig is. Niet geheel toevallig is dat Lindows, de Linux-variant die zoveel mogelijk op Windows wil lijken.

11 Linux live – cd SuSe Om deze (misschien saaie theorie om te zetten in de praktijk heb ik voor jullie een demo cd - van linux meegebracht. Deze hoef je gewoon in de cd-rom speler te stoppen en daarna de pc te rebooten en je zit metteen in een linux-omgeving. Zo kunnen jullie eens experimenteren en eens kennismaken met linux.. Het nadeel aan deze cd is natuurlijk dat je niet met alles kan werken en dat hij niet van elke computer opstart (ook niet van mijn laptop), en dat je er natuurlijk een iets krachtiger systeem voor nodig hebt (omwille van de grafische omgeving). Je kan het natuurlijk ook zonder deze grafische omgeving doen gewoon rechtstreeks in de programeerconsole waar je dan met commando’s je weg kunt banen door linux (deze mogelijkheid bestaat niet onder windows)

12 Enkele opensourceprogjes Ook Raf (middleware.bvba) wil opensourceprogrammas promoten aan zijn cliënteel daarom heeft hij een gratis cd gemaakt met enkele leuke programma’s en spelletjes (waaronder openoffice.org een kragtig office pakket). Ik heb van deze cd ook een kopie meegekregen. Als jullie die willen bekijken kan dit ook.

13 Links www.linux.be www.linux.com www.linux.nl www.zdnet.be www.middleware.be Met dank aan Raf De Vos (middleware.bvba) E-mail: raf.devos@middleware.be


Download ppt "Wel om het kort uit te leggen. Linux is ook een besturingssysteem zoals Windows of Linux alleen dat je dit zelf in elkaar moet knutselen. Wat dat."

Verwante presentaties


Ads door Google