De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

“Kunst ontstaat niet in een vacuüm, gemaakt door een geïsoleerd genie in een eenzaam atelier, maar wordt beïnvloed door de tijd en plaats waar zij wordt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "“Kunst ontstaat niet in een vacuüm, gemaakt door een geïsoleerd genie in een eenzaam atelier, maar wordt beïnvloed door de tijd en plaats waar zij wordt."— Transcript van de presentatie:

1 “Kunst ontstaat niet in een vacuüm, gemaakt door een geïsoleerd genie in een eenzaam atelier, maar wordt beïnvloed door de tijd en plaats waar zij wordt gemaakt.” Dr. Sandra Kisters, assistent professor moderne en hedendaagse kunst aan de Universiteit Utrecht. Conclusie?

2 “De cultuur is overal zeer breed” Enkele aspecten:

3 Mengvormen of crossover, zoals van jazz en kunstmuziek, jazz en wereldmuziek. Nieuwe kunstmedia, zoals film, video, computer, geluid. Ongebruikelijke materialen werken niet meer provocerend. Film en fotografie zijn ‘echte’ kunstvormen geworden; idem affiches, strip. Architectuur kent een grote verscheidenheid aan vormen. Traditionele bouwvormen worden verbonden met moderne. De filosofie kent geen dominante stroming meer.

4 Soms zeer oude extase (door de Housemuziek) Pierre en Gilles’ Madonna; klassieke poses Mysteriën van Louis Andriessen (2013) verwijst naar de Middeleeuwen bv Beatles’ Michelle strijkinstrumenten; id. in concert van Mark Knopfler Gebruik maken van oude(re) kunst- en belevingsvormen Beproefde genres en stijlen komen terug b.v. het interieur (Matthias Weischer) en door re-enanctment (b.v. van de Popart)

5 Mondialisering Aziatische klassieke musici (maar nauwelijks andersom) Wereldmuziek op de radio, op de bühne Rijke Aziaten kopen westerse kunst. Grote belangstelling voor de hedendaagse Chinese kunst De aandacht voor Aziatische, Afrikaanse en andere ‘etnische’ kunst is een blijvertje.

6 Ontlenen mag... maar kunst is tegelijkertijd sterk individualistisch

7 Er is een tendens kunst begrijpelijker en inzichtelijker te maken (Simeon ten Holt, Neue Leipziger Schule, Pierre et Gilles) ‘Moeilijke’ vormen van jazz en pop (Sting, Frank Zappa) Strip en beeldende kunst beïnvloeden elkaar Graffitty is een gearriveerde kunstvorm Bad painting “Kunst voor het volk” ??? of commercie?

8 Kunstenaars hebben snel en op jonge leeftijd succes (Neue Leipziger Schule, b.v. Neo Rauch, Michel van der Aa) Commercialisering positief of negatief? Hedendaags Chinese kunst verkocht aan (en door) westerlingen.

9 geschiedeniswetenschap wijdverbreid  historisch besef  interesse in oude kunstvormen  hergebruik Enkele oorzaken democratisering vervaging onderscheid hoge en lage cultuur ‘hoge’ cultuur was / is verbonden met de maatschappelijke bovenlaag niet langer is ‘nieuw’, de avant garde, de enige norm culturele mondialisering  pluralisme (vormen, ideeën) (hoewel de stroom nog duidelijk vanuit het westen komt) mondialisering (Fukuyama) of regionalisering (Huntingtons civilisations)?

10 Anything goes? kwaliteit? de markt bepaalt? Verliest ‘Het Westen’ de culturele dominantie in de wereld? De ‘waarde van culturen’

11


Download ppt "“Kunst ontstaat niet in een vacuüm, gemaakt door een geïsoleerd genie in een eenzaam atelier, maar wordt beïnvloed door de tijd en plaats waar zij wordt."

Verwante presentaties


Ads door Google