De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Conclusie? “Kunst ontstaat niet in een vacuüm, gemaakt door een geïsoleerd genie in een eenzaam atelier, maar wordt beïnvloed door de tijd en plaats waar.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Conclusie? “Kunst ontstaat niet in een vacuüm, gemaakt door een geïsoleerd genie in een eenzaam atelier, maar wordt beïnvloed door de tijd en plaats waar."— Transcript van de presentatie:

1 Conclusie? “Kunst ontstaat niet in een vacuüm, gemaakt door een geïsoleerd genie in een eenzaam atelier, maar wordt beïnvloed door de tijd en plaats waar zij wordt gemaakt.” Dr. Sandra Kisters, assistent professor moderne en hedendaagse kunst aan de Universiteit Utrecht.

2 “De cultuur is overal zeer breed”
Enkele aspecten: Wat Jan vertelde heeft mij bevestigd in een beeld van onze hedendaagse cultuur

3 Nieuwe kunstmedia, zoals film, video, computer, geluid.
Mengvormen of crossover, zoals van jazz en kunstmuziek, jazz en wereldmuziek. Nieuwe kunstmedia, zoals film, video, computer, geluid. Ongebruikelijke materialen werken niet meer provocerend. Film en fotografie zijn ‘echte’ kunstvormen geworden; idem affiches, strip. Architectuur kent een grote verscheidenheid aan vormen. Traditionele bouwvormen worden verbonden met moderne. De filosofie kent geen dominante stroming meer.

4 Gebruik maken van oude(re) kunst- en belevingsvormen
Soms zeer oude extase (door de Housemuziek) Pierre en Gilles’ Madonna; klassieke poses Mysteriën van Louis Andriessen (2013) verwijst naar de Middeleeuwen bv Beatles’ Michelle strijkinstrumenten; id. in concert van Mark Knopfler Beproefde genres en stijlen komen terug b.v. het interieur (Matthias Weischer) en door re-enanctment (b.v. van de Popart)

5 Mondialisering Aziatische klassieke musici (maar nauwelijks andersom)
Wereldmuziek op de radio, op de bühne Grote belangstelling voor de hedendaagse Chinese kunst De aandacht voor Aziatische, Afrikaanse en andere ‘etnische’ kunst is een blijvertje. Rijke Aziaten kopen westerse kunst.

6 maar kunst is tegelijkertijd sterk individualistisch
Ontlenen mag ... maar kunst is tegelijkertijd sterk individualistisch

7 “Kunst voor het volk” ??? Er is een tendens kunst begrijpelijker en inzichtelijker te maken (Simeon ten Holt, Neue Leipziger Schule, Pierre et Gilles) ‘Moeilijke’ vormen van jazz en pop (Sting, Frank Zappa) Strip en beeldende kunst beïnvloeden elkaar Graffitty is een gearriveerde kunstvorm Bad painting of commercie?

8 Hedendaags Chinese kunst verkocht aan (en door) westerlingen.
Commercialisering Kunstenaars hebben snel en op jonge leeftijd succes (Neue Leipziger Schule, b.v. Neo Rauch, Michel van der Aa) Hedendaags Chinese kunst verkocht aan (en door) westerlingen. positief of negatief?

9 Enkele oorzaken geschiedeniswetenschap wijdverbreid  historisch besef  interesse in oude kunstvormen  hergebruik mondialisering (Fukuyama) of regionalisering (Huntingtons civilisations)? culturele mondialisering  pluralisme (vormen, ideeën) (hoewel de stroom nog duidelijk vanuit het westen komt) niet langer is ‘nieuw’, de avant garde, de enige norm democratisering vervaging onderscheid hoge en lage cultuur ‘hoge’ cultuur was / is verbonden met de maatschappelijke bovenlaag

10 de culturele dominantie in de wereld? De ‘waarde van culturen’
Anything goes? kwaliteit? de markt bepaalt? Ton Lemaire Verliest ‘Het Westen’ de culturele dominantie in de wereld? De ‘waarde van culturen’

11


Download ppt "Conclusie? “Kunst ontstaat niet in een vacuüm, gemaakt door een geïsoleerd genie in een eenzaam atelier, maar wordt beïnvloed door de tijd en plaats waar."

Verwante presentaties


Ads door Google