De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Jongeren en het internet

Verwante presentaties


Presentatie over: "Jongeren en het internet"— Transcript van de presentatie:

1 Jongeren en het internet
Door: Cristy Elske Dennis Matthijs Paul Richelle Tymo Wouter

2 Jongeren en het internet
Inhoudsopgave VOLGT

3 Jongeren en het internet
. INLEIDING “Zonder enig wij-gevoel wordt ons bestaan leeg. Met virtuele ontmoetingen wordt die leegte niet gevuld, integendeel.[…]” “Technische vooruitgang en individualisering hebben de mens onafhankelijker en afstandelijker gemaakt. We zijn geneigd van de ander weg te kijken en onze ogen en oren te sluiten voor de omgeving. Tegenwoordig zijn zelfs buren soms vreemden. Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes.” “De moderne technische mogelijkheden lijken mensen wel dichter bij elkaar te brengen, maar ze blijven op ‘veilige’ afstand, schuilgaand achter hun schermen. Wij kunnen nu spreken zonder te voorschijn te komen, zonder zelf gezien te worden, anoniem. Domweg, grofweg emoties uiten is makkelijk geworden. Op spreken zonder respect wordt niemand meer afgerekend.”

4 Jongeren en het internet
. INLEIDING Wat maakt het internet nou zo enorm aantrekkelijk? Bijvoorbeeld: - Het is een relatief nieuw medium, met continue nieuwe ontwikkelingen; - Het creeërt motivatie om de wereld te ontdekken; - De nieuwe generatie is er mee opgegroeid, wat heeft geleid tot een zgn. “informatiesamenleving”. Internet is voor ons even belangrijk geworden als lezen, schrijven, telefoneren, rekenen e.d. De school heeft hier een evidente vormingstaak.

5 . Internet in het dagelijkse leven.
Jongeren en het internet . Internet in het dagelijkse leven. . DE MODERNE SCHOOL VERSUS INTERNET? Internet hoort bij de dagelijkse leefwereld van jongeren. Een school die hierop niet inspeelt vervreemdt van haar leerlingen. Of positiever geformuleerd: kunnen leerlingen en school (leerkrachten en directie) mekaar beter vinden in cyberspace?

6 . Internet in het dagelijkse leven.
Jongeren en het internet . Internet in het dagelijkse leven. . DE MODERNE SCHOOL VERSUS INTERNET? Hoofdzakelijke veranderingen in associatie met het onderwijs: - digitale bibliotheken (internet als naslagwerk); - digitale agenda / planner; - huiswerk inleveren via “ELO’s” (elektronische leeromgevingen); - communicatie met de leraren via ; - teamwork via groepsgesprekken; - meer contact met personen buiten school (specialisten voor onderzoek); - internationalisering.

7 . Internet in het dagelijkse leven.
Jongeren en het internet . Internet in het dagelijkse leven. . EEN STEEKPROEF: ALGEMEEN COMPUTERGEBRUIK. VWO, ca. 17 jaar (totaal 45 leerlingen). Ja Nee

8 . Internet in het dagelijkse leven.
Jongeren en het internet . Internet in het dagelijkse leven. . EEN STEEKPROEF: ALGEMEEN COMPUTERGEBRUIK. HAVO/VWO, ca. 14 jaar (totaal 31 leerlingen). Ja Nee

9 . Internet in het dagelijkse leven.
Jongeren en het internet . Internet in het dagelijkse leven. 14 jaar jaar

10 . Internet in het dagelijkse leven.
Jongeren en het internet . Internet in het dagelijkse leven. 14 jaar jaar

11 . Internet in het dagelijkse leven.
Jongeren en het internet . Internet in het dagelijkse leven. . EEN STEEKPROEF: ALGEMEEN COMPUTERGEBRUIK Recentelijk onderzoek naar computergebruik in Vlaanderen. Eigen (“personal”) computers. Het gebruik van eencomputer neemt toe met de leeftijd.􀂃 Terwijl op jarige leeftijd nauwelijks 3 op de 100 een computer gebruiken, stijgt dat aantal naar meer dan 1 op de 4 (27%) op 15-jarige leeftijden 1 op de 2 (49%) op 17-jarige leeftijd. Op 19-jarige leeftijd zijn het er bijna 3 op de 4 (72%).

12 . Internet in het dagelijkse leven.
Jongeren en het internet . Internet in het dagelijkse leven.

13 . Internet in het dagelijkse leven.
Jongeren en het internet . Internet in het dagelijkse leven. jongens meisjes

14 . Internet in het dagelijkse leven.
Jongeren en het internet . Internet in het dagelijkse leven. . INTERNETGEBRUIK: SOCIALE VOORDELEN Redenen om wél te netwerken op internet Je laat zien dat je van deze tijd bent. Je hoort erbij en je bent hip; Je kunt snel even tips uitwisselen die je normaal alleen wisselt op borrels en feestjes; Je hebt toegang tot een hele hoop mensen. Zo maak je sneller contact met iemand die dezelfde interesses heeft, je kan snel nieuwe vrienden maken; Het is gewoon gezellig om berichtjes naar je vrienden te sturen. Je kunt naast gewoon praten, bellen en smsen nu ook berichtjes sturen via internet; Als je iets voor school moet doen, zoals een werkstuk is het niet allemaal nieuw. Je werkt dus productief; Dat je al met internet kan werken geeft je een voorsprong op veel banen.

15 . Internet in het dagelijkse leven. . INTERNETGEBRUIK: SOCIALE NADELEN
Jongeren en het internet . Internet in het dagelijkse leven. . INTERNETGEBRUIK: SOCIALE NADELEN Redenen om niet te netwerken op internet Al dat gebabbel is leuk, maar het kost veel tijd en dat kan je ook besteden in real life; Iedereen stelt zich aan je bloot, misschien wil je wel helemaal niet op de hoogte zijn van andermans ochtendrituelen; Je stelt je open aan heel veel mensen. Voor je het weet heb je een stalker; Je kunt het zo leuk gaan vinden dat je er verslaafd aan raakt, een klein voordeeltje daarvan is dat het goedkoper is dan shoppen; Er zijn altijd mensen die kwaad willen en als je daar slachtoffer van bent is het vaak lastig om er vanaf te komen; Virussen liggen altijd op de loer, als je je computer niet goed beveiligd tegen virussen en je slaat dingen alleen op de computer op kan dat lastige gevolgen hebben.

16 . Bekende mediums. . ONLINE GAMES Jongeren en het internet
De 4475 ondervraagde leerlingen in deze klassen hebben een leeftijd van 13 tot en met 16 jaar.

17 . ONLINE GAMES: Waarom games?
Jongeren en het internet De 4475 ondervraagde leerlingen in deze klassen hebben een leeftijd van 13 tot en met 16 jaar. . Bekende mediums. . ONLINE GAMES: Waarom games?

18 . MESSENGER (COMMUNICATIE) & Waarom?
Jongeren en het internet . Bekende mediums. . MESSENGER (COMMUNICATIE) & Waarom? Direct contact; Gratis; Groepsgesprekken of groepsvergaderingen; Tekenen; Webcam en spraak; (net als Skype) Gebruik van vele “accessoires” zoals emoticons, opmaak, profielafbeeldingen, etc.

19 . MESSENGER (COMMUNICATIE): Knelpunten.
Jongeren en het internet . Bekende mediums. . MESSENGER (COMMUNICATIE): Knelpunten. Het meeste geldt hier ook voor de algemene en bekende . Er bestaat veel misbruik, veel onbekende mensen kunnen na goedkeuring deelnemen aan je contactpersonenlijst; Communiceren zonder lichaamstaal is niet altijd positief, je word hierdoor minder op je gedrag aangesproken en je leert zodanig minder jezelf te ontplooien; Over het algemeen toont men te veel gevoeligheden in gesprekken, met als gevolg dat persoonlijke zaken zomaar op straat belanden; MSN geschiedenis is zowaar een dagboek in telegramstijl: het is niet te overzien wat er met de gegeven informatie gebeurt; Je bent kwetsbaar op messenger en in mail, je bent vaak sneller beledigd, wat negatieve invloeden heeft op je zelfvertrouwen.

20 . PROFIEL/JONGERENSITES
Jongeren en het internet . Bekende mediums. . PROFIEL/JONGERENSITES Hyves, Facebook, Sugababes/Superdudes, PartyPeeps 2000, Partyflock, Netlog, MySpace. Twitter Bloggers, bv. blogspot.com

21 Jongeren en het internet
. invullen . invullen invullen

22 Jongeren en het internet
Discussie Stelling: Het is goed dat communicatie- en spelwebsites in mediatheken op scholen worden verboden.

23 Jongeren en het internet
Discussie Stelling: De overheid moet concrete eisen stellen aan bepaalde websites en forums (waar veel jongeren samenkomen).

24 Jongeren en het internet
Discussie Stelling: Scholen mogen leerlingen met een bewezen internetverslaving de toegang tot een pc ontzeggen.


Download ppt "Jongeren en het internet"

Verwante presentaties


Ads door Google