De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Peijffers Jiri, Interescautlaan 73, 2627 Schelle 0477/57.00.64 - Oost-Europese wijnen No Taste To Waste.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Peijffers Jiri, Interescautlaan 73, 2627 Schelle 0477/57.00.64 - Oost-Europese wijnen No Taste To Waste."— Transcript van de presentatie:

1 Peijffers Jiri, Interescautlaan 73, 2627 Schelle 0477/ Oost-Europese wijnen No Taste To Waste

2 Peijffers Jiri – 0477/ Waarom Oost-Europese wijn? Enorme diversiteit aan druiven. Grote verscheidenheid aan wijnsoorten. Uitstekend terroir Perfecte klimaten Grote diversiteit in bodem Rijke wijngeschiedenis Traditionele ambacht Technieken vanuit West-Europa en de Nieuwe wereld Authenticiteit en originaliteit Internationale herkenning in de vakpers & op de kaart in toprestaurants Waarom is Oost-Europese wijn zo onbekend? Ongelukkige geschiedenis. De onbekende druiven. Economische instabiliteit. Politieke instabiliteit.

3 Peijffers Jiri – 0477/ Alpen Pindosgebergte Pannonische Laagvlakte Balkan-gebergte Karpaten Julische Alpen Dinarische Alpen Pirin & Rhodopen Oost-Europa - Geografie Kaukasus

4 Peijffers Jiri – 0477/ Donau & Tisza Balaton Olt Drava & Sava Adriatische zee Zee van Azov Zwarte zee Egeïsche zee Oost-Europa - Geografie

5 Peijffers Jiri – 0477/ Gemiddeld continentaal Warm continentaal Alpine Gemiddeld oceaan Warm oceaan Koud continentaal Mediterraans Oost-Europa - Klimaat

6 Peijffers Jiri – 0477/ Slovenië

7 Peijffers Jiri – 0477/ Beli Pinot = Pinot Blanc Sivi Pinot = Pinot Gris Modri Pinot = Pinot Noir Modra Frankinja = Blaufrankisch Sent Lovrenka = Saint Laurent Laski Rizling = Welschriesling Renski Rizling = Rijnriesling Rizvanec = Muller-Thurgau Sipon = Furmint Slovenië – Druiven:

8 Peijffers Jiri – 0477/ Slovenië – 3 Wijngebieden:

9 Peijffers Jiri – 0477/ Slovenië – 3 Wijngebieden: Podravje (Drava Vallei) 9000ha Meer Wit dan rood (ook schuimwijn) Gemiddeld tot koud continentaal klimaat Uitlopers van de Alpen, In het verlengde van Steiermark. Onderverdeeld in 2 subregio’s Stajerska & Prekmurje Kwaliteit in SB, Chardonnay, Furmint, LaskiRizling, Rijnriesling, Traminer, PN en nobel zoet. Posavje (Sava Vallei) 4000ha Wit & Rood Gemiddeld continentaal klimaat. Noorden Pannonische invloed, zuiden mediterraans Onderverdeeld in 3 subregio’s Bizeljsko – Sremic, Dolenjska, Bela Krajina Veel blends van lokale als internationale druiven. Gemiddelde kwaliteit Primorje (Kuststreek) 8000ha Wit & rood Mediterraans en oceaan klimaat. Duidelijke link met Italiê, regio Istrië Onderverdeeld in 4 subregio’s Koper (Malvazija & Refosk) / Kras (Refosk & Teran) / Vipava (Zelen, Pinella, Rebula & Pinot Noir) / Brda (Rebula, Sauvignonasse & franse druiven)

10 Peijffers Jiri – 0477/ Slovenië – 3 Wijngebieden:

11 Peijffers Jiri – 0477/ Slovenië – Weetjes: -Podravje: Oostenrijks en Hongaars georiënteerd // Posavje: Salvisch georiënteerd // Primorje: Italiaans georiënteerd -Slovenië is steeds het meest welvarend geweest van de Slavische landen. -De oppervlakte van Slovenië bedraagt km ² (ongeveer 2/3 van België) -Oudste wijnrank in Maribor. Ouder dan 400Jaar, Zametovka -Top 3: druiven in Slovenië: 1 – Laski Rizling / 2 – Sipon / 3 – Refosk -60 % witte wijn & 40 % rode wijn ha met ongeveer 80miljoen liter wijn -Namizno Vino = Tafelwijn // Kakovostno vino = Kwaliteitswijn //Vrhunsko vino = Premiumwijn.

12 Peijffers Jiri – 0477/ Taste N° 1 Land : Slovenië Streek : Stajerska Wijnhuis : Ptujska Klet Naam : G-Line Traminec Druiven : Traminer Jaar : 2009 Omschrijving: 24h skin-maceratie / 5maand ‘sur lie’ op inox

13 Peijffers Jiri – 0477/ Taste N° 2 Land : Slovenië Streek : Koper Wijnhuis : Vinakoper Naam : Capo d’Istria Druiven : Refosk Jaar : 2006 Omschrijving: 24m barrels

14 Peijffers Jiri – 0477/ Roemenië

15 Peijffers Jiri – 0477/ Moldova In het noorden vnl wit. Meer rood naar het zuiden toe. Gemiddeld continentaal klimaat 35% van de aangeplante stokken in Roemenië staan in deze regio. Bekend voor: de wijn Cotnari en zijn wijnen van de druif Aligoté (Jassy). Transylvania Wit Van koud tot gemiddeld continentaal klimaat. Koude winters !! Sterke temp verschillen (extremen: 70°C), 2000uur zonlicht/jaar De westenwind droogt de druiven Een plateau omgeven door de Karpaten en het Apuseni gebergte Dobrogea Vnl wit maar ook rood Mediterraans klimaat. Warmste regio van Roemenië met minste neerslag. Gelegen aan de Zwarte Zee met Murfatlar als bekendste deelregio. Muntenia & Oltenia Vnl rood Gemiddeld continentaal klimaat In het noorden de meridiale karpaten. 45% van de wijnbouw van Roemenië is hier gesitueerd. Top regio voor rood. Grote kwaliteitsdomeinen. Vnl bekend voor de cultivatie van Franse druiven Banat, Crisana & Maramures In Banat rood & wit, in het noorden meer wit Overgang van Karpaten naar de Hongaarse/Pannonische Laagvlakte. Gemiddeld continentaal klimaat met in het zuiden mediterraanse invloeden. In Recas het bekendste domein: Cramele Recas. Roemenië – 5 Wijngebieden:

16 Peijffers Jiri – 0477/ Roemenië – 5 Wijngebieden:

17 Peijffers Jiri – 0477/ DCO als statuut. Denomination of Controlled Origin -Andere statuten: Reserve, VDQS, landwijn & tafelwijn. Ook worden de predicaten gehanteerd zoals we die kennen in Duitsland. -Bekendste inheemse druiven: Feteasca & Babeasca Neagra, Feteasca Alba, & Regala, Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin, Grasa de Cotnari. -Cotnari is een gebotritiseerde wijn. Als blend van FA, GC, TR & Francusa !! -Roemenië heeft altijd gewerkt op zijn eigen typische druiven/wijnen ha wijngaard waarvan 40 % van de aanplant hybride druiven. -90 tot 95 % van de wijnen wordt in Roemenië geconsumeerd. 75 % van de wijnen dragen het label tafelwijn. -Met voorsprong de meest aangeplante druif: Feteasca Regala (17.000ha) Roemenië – Weetjes: -De oppervlakte bedraagt km ² (+/- 8 keer België).

18 Peijffers Jiri – 0477/ Taste N° 3 Land : Roemenië Streek : Banat Wijnhuis : Cramele Recas Naam : La Putere Druiven : Feteasca Neagra Jaar : 2012 Omschrijving: 6maand barrique

19 Peijffers Jiri – 0477/ Taste N° 4 Land : Roemenië Streek : Oltenia Wijnhuis : Prince Stirbey Naam : Negru de Dragasani Druiven : Negru de Dragasani Jaar : 2010 Omschrijving: 8maand Roemeense eik

20 Peijffers Jiri – 0477/ Georgië

21 Peijffers Jiri – 0477/ Georgië – 5 Wijngebieden: Kakheti Wit & rood 70 % van de Georgische wijnen komt uit deze regio. Het klimaat is mild en subtropisch. Een gemiddelde temperatuur van 11°C en neerslag +/-600mm. De belangrijkste druiven: Mtsvane, Rkatsiteli, Chavkapito & Saperavi. Qartli Wit 15 % van het Georgisch wijnbouw-aureaal. Gemiddeld continentaal klimaat. Mildere winters. Neerslag 400mm/jaar, droge en hete zomers De heuvelachtige structuur beschermt tegen vrieskou en droogte. Hier wordt veel schuimwijn gemaakt. Imereti Wit & rood 10 % van Georgische wijn komt uit Imereti. Gemiddeld tot koud continentaal klimaat met 1500mm/jaar regen. Racha Lechkhumi Wit & rood Overgang subtropische zone naar een gemiddeld continentaal klimaat. Aan de voet van het Kaukasusgebergte met toppen tot 5000m. Het gebied ligt op een hoogte van m. De beroemde wijn Khvanchkara komt uit deze regio. Black Sea Coast Vnl wit Een subtropische zone aan de Zwarte Zee. Hoge luchtvochtigheid en veel neerslag. De kwaliteit van de wijnen is over het algemeen gemiddeld.

22 Peijffers Jiri – 0477/ Georgië – 5 Wijngebieden:

23 Peijffers Jiri – 0477/ Georgië beschikt over 500 autochtone druivenrassen waarvan 35 voor kwaliteitswijn. De toppers: Mtsvane, Rkatsiteli, Krakhuna, Saperavi, Ojaleschi,... -Wijnvinificatie gebeurt traditioneel of op de Europese wijze. De traditionele techniek gebeurt met amforen, de zogenaamde Qvevri.Wijnvinificatie gebeurt traditioneel of op de Europese wijze. De traditionele techniek gebeurt met amforen, de zogenaamde Qvevri. -55 % van de huidige export is naar Oekraïne! ha wijngaard waarvan 85 % wordt geëxporteerd. -In 2005 kwam er een boycot vanuit Rusland t.a.v. de Georgische wijnen. Tot dan werd 90 % van de wijnen geëxporteerd naar Rusland. Nu in 2013 worden er terug wijnen toegelaten in Rusland. De boycot heeft geleid tot een ommekeer t.a.v. kwaliteit om tegemoet te komen aan de Westerse markt. -Sinds oktober 2012 herkent als: ‘The Cradle of wine’!! -Classificatie: regionalwine – single vinyard wine – SVA = specific viticulture area. Hier worden een aantal regels opgelegd gekoppeld aan een wijnstijl. Georgië – Weetjes: -De oppervlakte bedraagt km ² (+/- 2,3 keer België).

24 Peijffers Jiri – 0477/ Taste N° 5 Land : Georgië Streek : Kakheti Wijnhuis : Khareba Naam : Saperavi Premium Druiven : Saperavi Jaar : 2010 Omschrijving: 40 % van de wijn heeft 6maanden veroudering gehad op 2de jaars barrique

25 Peijffers Jiri – 0477/ Taste N° 6 Land : Georgië Streek : Imereti Wijnhuis : Khareba Naam : Monastery Wines Druiven : Mtsvane Jaar : 2010 Omschrijving: Qvevri

26 Peijffers Jiri – 0477/ Hongarije

27 Peijffers Jiri – 0477/ Hongarije:

28 Peijffers Jiri – 0477/ Hoofdzakelijk rood Massaproductie Grootste wijnregio Regio Aszú- wijnen Topregio Eger Balatonregio Hongaars Burgenland Witte wijn & schuimwijn- regio nabij Budapest Kloosterwijn Originele Egri Bikaver Hongaarse Bordeaux-regio Hongarije:

29 Peijffers Jiri – 0477/ Wijngebied: Somlo Stijlen: -Wijnen met een uitgesproken karakter vanwege zijn ondergrond en de authentieke druiven. Druiven: -Furmint -Harslevelu -Juhfark Oppervlakte: -+/-832ha (op vulkaan 315ha) Kenmerken: -Inselberg -Vulkaan

30 Peijffers Jiri – 0477/ Taste N° 7 Land : Hongarije Streek : Somlo Wijnhuis : Hollovar Naam : Furmint Druiven : Furmint Jaar : 2011 Omschrijving: xx

31 Peijffers Jiri – 0477/ Wijngebied: Tokaj

32 Peijffers Jiri – 0477/ Wijngebied: Tokaj Stijlen: -Droge wijn -Szamorodni (droog - 120g/L suiker // flor // Botrytis) -Aszù (vroeger emmers of puttonyos) -3 puttonyos > 60g/L -4 puttonyos > 90g/L -5 puttonyos > 120g/L -6 puttonyos > 150g/L -Eszencia (vrije uitloop // >450g/L Druiven: -Furmint -Harslevelu -Muscat Ottonel Oppervlakte: -+/-6000ha Kenmerken: -Zémplem gebergte -Tisza & Bodrog

33 Peijffers Jiri – 0477/ Taste N° 8 Land : Hongarije Streek : Tokaj Wijnhuis : Dobogó Naam : Tokaji Aszu – 6 puttonyos Druiven : Furmint + Harslevelu Jaar : 2006 Omschrijving: 230gr/L restsuiker

34 Peijffers Jiri – 0477/ Einde


Download ppt "Peijffers Jiri, Interescautlaan 73, 2627 Schelle 0477/57.00.64 - Oost-Europese wijnen No Taste To Waste."

Verwante presentaties


Ads door Google