De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Eind oktober brachten we – zes vrouwen uit Nederland – een bezoek aan Armenië. Daar hebben we projecten van Kom over en help bezocht. Het was een indrukwekkende.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Eind oktober brachten we – zes vrouwen uit Nederland – een bezoek aan Armenië. Daar hebben we projecten van Kom over en help bezocht. Het was een indrukwekkende."— Transcript van de presentatie:

1 Eind oktober brachten we – zes vrouwen uit Nederland – een bezoek aan Armenië. Daar hebben we projecten van Kom over en help bezocht. Het was een indrukwekkende reis, waar we geconfronteerd zijn met schrijnende situaties waarin mensen leven. Reist u met ons mee?

2 Yerevan, de hoofdstad van Armenië, heeft talloze grauwe flatgebouwen. Samen met Nelly, de vrouw van de dominee, bezoeken we een aantal arme gezinnen die hier wonen en die door de gemeente geholpen worden.

3 We komen bij broer en zus. Ze vinden het moeilijk om voor zichzelf en hun huis te zorgen. Dat hebben we gezien… Ze zijn blij dat de kerk hen wil helpen.

4 Van de twee andere gezinnen die we bezochten hebben we geen foto gemaakt. Daarvoor was het té pijnlijk. Het ene gezin was een demente en zieke vrouw met haar dochter die psychisch niet in orde was. Hierover kunt u in het kerkblad lezen. Het andere gezin was een oude oma met haar kleinkinderen. Ze lag op bed, had ontzettende pijn en kermde het voortdurend uit. Naar een dokter kon ze niet - geen geld – en medicijnen waren er niet; het liefst wilde ze maar sterven. De kleindochter was bijna ten einde raad. Het was hartverscheurend. Nelly, de vrouw van de dominee, heeft pijnstillers laten halen en we hebben met elkaar voor deze vrouw en haar kleinkinderen gebeden.

5 Een tehuis voor gehandicapte kinderen. Uniek in een land, waar mensen zich voor deze kinderen schamen en hen het liefst ver weg stoppen.

6 Geweldig om te zien hoe liefdevol de medewerkers voor de kinderen zorgen.

7 De directeur van het kindertehuis heeft een duidelijke visie op de zorg voor gehandicapten. Het tehuis ziet er dan ook zeer verzorgd uit.

8 Elke dag wordt er voor 250 kinderen gekookt!

9 In deze opgeknapte container woont een gezin… En dan te bedenken dat het in de winter 25 graden kan vriezen!

10 De woon- en slaapkamer. Hoe eenvoudig Armeniërs ook wonen, vrijwel altijd zorgen ze ervoor dat het er netjes en opgeruimd uitziet.

11

12

13 In de gaarkeuken kunnen de allerarmsten terecht voor eten, een praatje én een gesprek met de dominee.

14 Twee zussen die dankbaar gebruik maken van de gaarkeuken. Hun pensioentje is niet toereikend om voor zichzelf te zorgen.

15 Met een tasje eten naar huis. “Met deze hulp brengen we de hoop van Christus in arme gezinnen”, aldus de predikant / coördinator van de winterhulp.

16 De gaarkeuken slaat weer een voorraad in voor de komende dagen.

17 Hier zijn we op weg naar Nagorno-Karabach, een internationaal niet-erkende republiek tussen Armenië en Azerbeidzjan.

18 We wonen een doordeweekse kerkdienst bij van een gemeente met zo’n 30 mensen. Ze vinden het zeer bemoedigend dat medechristenen hen opzoeken en voor hen bidden.

19 Met de Nederlandse gasten op de foto is natuurlijk altijd leuk.

20 We bezoeken een bakkerij. Een prachtig project wat én goedkoop brood oplevert voor de arme lokale bevolking én werkgelegenheid creëert.

21 We brengen (elk apart) een dag en nacht door bij een gastgezin dat winterhulp ontvangt, om enigszins te ondervinden hoe het is om in arme omstandigheden te leven.

22 In dit huisje, bestaande uit twee kamers, woont een gezin met zes kinderen. Water hebben ze niet, dat halen ze even verderop.

23 Het witte huisje dient als toilet (nou ja, wat heet…)

24 Een ruimte die fungeert als keuken en bijkeuken.

25 Collin heeft zojuist speelgoed gekregen uit Nederland. Hij is er úren zoet mee, want zelf speelgoed heeft hij nauwelijks.

26 Datzelfde geldt voor de driejarige Surpoehi. Met een schaartje en papier is ze de hele avond zoet.

27 De gastvrouw heeft allerlei lekkere dingen op tafel gezet. Armeniërs zijn – hoe arm ze ook zijn – zeer gastvrij.

28 Mariam met haar kleine broertje Aren.

29 Omdat moeder vandaag werkt, maakt Mariam een – heel eenvoudige - maaltijd klaar.

30 We nemen afscheid van het gastgezin. Vader en dochter zitten voor het winkeltje wat vader onlangs heeft geopend. Fijn te bemerken dat er enige vooruitgang in hun levenssituatie is.

31 Op de terugweg, waar we de grauwe flats nog een keer in ons opnemen. Wat en wie zullen er niet allemaal achter schuil gaan?

32 n Dank voor uw meereizen naar Armenië! Mogen de armen in dit land rekenen op uw meeleven? Als u meer wilt weten over deze reis, kijk dan op www.winterhulp.nl onder “vrouwenreis”. www.winterhulp.nl


Download ppt "Eind oktober brachten we – zes vrouwen uit Nederland – een bezoek aan Armenië. Daar hebben we projecten van Kom over en help bezocht. Het was een indrukwekkende."

Verwante presentaties


Ads door Google