De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Toetsen aanleren1 De notennamen zijn: A - B - C - D - E - F - G.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Toetsen aanleren1 De notennamen zijn: A - B - C - D - E - F - G."— Transcript van de presentatie:

1 Toetsen aanleren1 De notennamen zijn: A - B - C - D - E - F - G

2 Toetsen aanleren2 Je hebt al geleerd wat de namen van de witte toetsen zijn. Zie hieronder! De zwarte toetsen hebben ook een naam. Daarvoor moet je wel eerst de naam van de witte toets links of rechts van die zwarte noot weten.

3 Toetsen aanleren3 Van Links naar rechts. Elke stap van de ene naar de volgende toets is altijd een halve toon hoger. Maakt niet uit of dat van wit naar zwart, zwart naar wit of wit naar wit is! Bij de zwarte toetsen rechts van de F, G en A werkt het natuurlijk hetzelfde. Achter de naam komt dan is te staan. De zwarte toets rechts van de C wordt dus Cis genoemd. (Je spreekt het uit als cies) Een halve toon hoger geef je aan door een kruis # voor de noot te zetten. Hierdoor klinkt de toon een halve hoger en verandert de naam van de noot ook. Bij de andere zwarte toetsen werkt het hetzelfde. De zwarte toets rechts van de D klinkt een halve toon hoger dan de D. Je noemt die noot dan Dis (dies)

4 Toetsen aanleren4 Van rechts naar links. Elke stap van de ene naar de volgende toets is altijd een halve toon lager. Maakt niet uit of dat van wit naar zwart, zwart naar wit of wit naar wit is! Bij de andere zwarte toetsen werkt het hetzelfde. De zwarte toets links van de G klinkt een halve toon lager dan de G. Je noemt die noot dan Ges. De B wordt Bes. Een halve toon lager geef je aan door een mol b voor de noot te zetten. Hierdoor klinkt de toon een halve lager en verandert de naam van de noot ook. Achter de naam komt dan es te staan. Bij de E en de A is dat alleen een s De zwarte toets links van de D wordt dus Des genoemd. Bij de E wordt het Es en bij de A wordt het As. (dus niet Ees en Aes)

5 Toetsen aanleren5 Hoe ziet dat eruit op de notenbalk?

6 Toetsen aanleren6 Iedere zwarte toets heeft dus twee namen: Stap 1. Deze zwarte toets is een halve hoger dan de C en heet dus Cis Stap 2. Deze zwarte toets is een halve lager dan de D en heet dus Des Hoe heet deze toets?

7 Toetsen aanleren7 stap 1.Wijs de zwarte toets aan. BV. stap 2.Zoek uit hoe de witte toets links van deze toets heet. Er komt is achter de naam van de witte toets. Hier dus: F wordt Fis stap 3. Zoek uit hoe de witte toets rechts van deze toets heet. Er komt es of s achter de naam van de witte toets. Hier dus: G wordt Ges Conclusie 1 is: Deze zwarte toets staat rechts van de F en heet dus Fis Conclusie 2 is: Deze zwarte toets staat links van de G en heet dus Ges

8 Toetsen aanleren8 Ezelsbruggetjes: Kruis – zwarte toets naar rechts Kruis “is” achter de notennaam! Kruis staat op de kerk dus hoger! Rechts = Hoger Mol – zwarte toets naar links Mol – “es” achter de noten naam! Mol zit onder de grond dus lager! Links = Lager


Download ppt "Toetsen aanleren1 De notennamen zijn: A - B - C - D - E - F - G."

Verwante presentaties


Ads door Google