De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voorbeeld van analyse Het stokske van Van Oldenbarnevelt Hoe kennis van de context tot betekenis kan leiden…

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voorbeeld van analyse Het stokske van Van Oldenbarnevelt Hoe kennis van de context tot betekenis kan leiden…"— Transcript van de presentatie:

1 Voorbeeld van analyse Het stokske van Van Oldenbarnevelt Hoe kennis van de context tot betekenis kan leiden…

2 Het Stokske van Van Oldenbarnevelt Eerste stuk/strofe Mijn wens behoede u onverrot, O STOK en stut, die geen verrader, Maar ’s vrijdoms stut en Hollands Vader Gestut hebt op dat wreed schavot; HET STOKSKE van Johan van Oldebarnevelt, vader des vaderlandsJohan van Oldebarnevelt Wens en geen verrader: Vondel is dus blijkbaar een voorstander … Hoewel Van Oldenbarnevelt voor vrijheid strijdt, is hij blijkbaar op het schavot beland… Dus: Van Oldenbarnevelt is een historische persoon. Maurits onthoofde hem en Vondel was blijkbaar een voorstander van hem. Dit gedicht richt zich dus op een politieke gebeurtenis.

3 Het Stokske van Van Oldenbarnevelt Tweede stuk/strofe Toen hij voor ’t bloedig zwaard most knielen, Veroordeeld, als een Seneca, Door Nero's haat en ongena, Tot droefenis der braafste zielen, Gij zult nog, jaren achtereen, De uitgank van die Held getuigen, En hoe Geweld het Recht dorf buigen,een SenecaNero Hier gaat het over de onthoofding Aha, Vondel verwijst naar een vergelijkbare situatie uit de Oudheid… Typisch iets voor de renaissance… Schijnbaar vindt Vondel dat Seneca en Van Oldenbarevelt voor het volk streden: de braafste zielen vinden het erg… Er is onterecht geweld gebruikt, dat het recht aantast… Maurits is dus de slechterik volgens Vondel…

4 Het Stokske van Van Oldenbarnevelt Laatste stuk/strofe Tot smaad der onderdrukte Steên. Hoe dikwijl strekt gij onder ’t stappen Naar ’t hof der Staten stadig aan Hem voor een derde voet, in ’t gaan En klimmen op de hoge trappen, Als hij, belast van ouderdom, Papier en schriften, overleende, En onder ’t lastig landspak steende! Wie ging, zo krom gebukt, nooit krom! Gij ruste van uw trouwe plichten Na 't rusten van die oude stok, Geknot door ’s bloedraads bittre wrok: Nu stut en stijft gij nog mijn dichten. Het lijkt erop alsof Vondel hier aangeeft hoe Van Oldb. Het erg moeilijk had, maar heel erg zijn best deed… Zou hij zijn stokske daarvoor nodig hebben gehad… Het land had het al zo moeilijk (80-jarige oorlog & reformatie..) Mooi! Krom gebukt: Van Oldb. was oud en liep krom, maar hij had ook zwaar werk (krom lopen door alle papieren en problemen), maar hij was altijd rechtvaardig!! = nooit krom Hij is dood, dus zal hij zijn stok niet meer gebruiken… Stutten: dichtstoppen. Dichten: iets dichtmaken, en gedichten schrijven…


Download ppt "Voorbeeld van analyse Het stokske van Van Oldenbarnevelt Hoe kennis van de context tot betekenis kan leiden…"

Verwante presentaties


Ads door Google