De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

OVER OUDE DRUKKEN K ennismaken met boeken gedrukt vóór 1840 Welke soorten boekbanden komen voor?

Verwante presentaties


Presentatie over: "OVER OUDE DRUKKEN K ennismaken met boeken gedrukt vóór 1840 Welke soorten boekbanden komen voor?"— Transcript van de presentatie:

1 OVER OUDE DRUKKEN K ennismaken met boeken gedrukt vóór 1840 Welke soorten boekbanden komen voor?

2 Boeken met een papieren omslag zijn zeldzaam omdat dit een voorlopige bekle- ding was in afwachting van het binden. De boekhandelaar gebruikte hiervoor allerlei soorten papier, ook behangpapier. Vandaag zijn dergelijke omslagen belangrijke bronnen voor de geschiedenis van behangpapier en de interieurkunst.

3 Lederen band. De meeste kopers voorzagen hun boekblokken van kartonnen platten die met leder overtrokken werden. Leder is dierenhuid die van haar en vleesresten ontdaan wordt en onder meer door looien bestand gemaakt wordt tegen verderf.

4 Naast leder is perkament de meest gebruikte bekleding van de platten en de rug. Perkament is dierenhuid die door weken in kalkwater houdbaar gemaakt wordt, van haar en vleesresten ontdaan en opgespannen om te drogen. De perkamenten band was goedkoper dan de lederen.

5 Kartonnen band bekleed met papier. Een goedkope wijze om het boekblok te bewaren is het te voorzien van kartonnen platten en het met papier te bekleden. Toen de uitgevers in het begin van de 19 de eeuw al hun boeken met een uniforme band begonnen te verkopen maakten ze vaak gebruik van een dergelijke band.

6 Halve band. Een tussenvorm is de band waarbij de rug- en de platbekleding van verschillend materiaal zijn. Deze halve band heet dan naargelang het materiaal van de rug een halfleren band, een halfperkamenten band enz.


Download ppt "OVER OUDE DRUKKEN K ennismaken met boeken gedrukt vóór 1840 Welke soorten boekbanden komen voor?"

Verwante presentaties


Ads door Google