De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verwering = het verbrokkelen of vergruizen van gesteenten onder invloed van het weer of plantengroei. 2 soorten: a) Mechanische verwering = het uiteenvallen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verwering = het verbrokkelen of vergruizen van gesteenten onder invloed van het weer of plantengroei. 2 soorten: a) Mechanische verwering = het uiteenvallen."— Transcript van de presentatie:

1 Verwering = het verbrokkelen of vergruizen van gesteenten onder invloed van het weer of plantengroei. 2 soorten: a) Mechanische verwering = het uiteenvallen van gesteenten zonder dat de samenstelling van het gesteente verandert.

2 3 manieren: 1. Gelivatie / Splijtvorst Met name hoog in de bergen of ver weg van de tropen!

3 2. Insolatie / zonverwering Met name in woestijngebieden.

4 3. Biologische verwering Onder invloed van planten (wortels)

5 B. Chemische verwering = het uiteenvallen van gesteenten onder invloed van chemische processen waarbij de samenstelling van het gesteente verandert. 4. Neerslag (zure regen) Industriële afvalstoffen vermengen zich met water(damp) en vormen zuren

6 Erosie = De uitschurende werking van water, ijs en wind met daarin sediment als schuurmiddel, onder invloed van de zwaartekracht. 4 soorten erosie:

7 1. Mariene erosie: erosie door water van de zee. 3 voorbeelden: a. Wandelende waddeneilanden Door de WO-stroming in de Noordzee en de overwegende W-ZW-wind worden de West-punten van de waddeneilanden afgeschuurd. Dit sediment wordt bij de Oostpunten van de Waddeneilanden weer neergelegd. Sediment = de deeltjes die worden meegenomen door water, wind of ijs. Sedimentatie = het neerleggen van deze deeltjes.

8 erosie sedimentatie

9 b. Terugtrekkende rotskust (Abrasie kust / Falaise Kust) Deze kun je vinden in Normandië, Bretagne, Zuidkust van Engeland, Westkust van Ierland.

10 c. Estuarium (trechtervormige riviermonding) vloed eb

11 2. Fluviatiele erosie = Erosie door stromend water. 4 voorbeelden: a. Ontstaan V-dal of Kerfdal door diepte-erosie

12

13 b. Grand Canyon Extreme uitsnijding in droog gebied. Gevolg  diep kloofdal met steile wanden.

14 c. Paddestoelrotsen in rivierbedding:

15 d. Aardpiramiden:

16 3. Glaciale erosie = erosie door (land)ijs a. Ontstaan U-dal door gletsjers

17 b. Ontstaan gletsjerkrassen

18 4. Eolische erosie = erosie door de wind. a. Gevolg  ontstaan paddestoelrotsen.


Download ppt "Verwering = het verbrokkelen of vergruizen van gesteenten onder invloed van het weer of plantengroei. 2 soorten: a) Mechanische verwering = het uiteenvallen."

Verwante presentaties


Ads door Google