De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Linschoten op de kaart van Nederland

Verwante presentaties


Presentatie over: "Linschoten op de kaart van Nederland"— Transcript van de presentatie:

1 Linschoten op de kaart van Nederland
Linschoten op de kaart van Nederland. Linschoten ligt in de provincie Utrecht en is sinds 1989 deel van de gemeente Montfoort. Linschoten is waarschijnlijk ontstaan tussen 900 en 1000 na Christus. Opgravingen duiden op bewoning in de polder Schagen en de Engh rond die tijd. De eerste gegevens verschijnen rond 1246 in het oorkondeboek van het kapittel van Oudmunster van het bisdom Utrecht. Linschoten

2 De eerste kaart waarop Linschoten te zien is, is een kaart van het waterbeheer rond de grote rivieren daterend uit het jaar Het eerste wat opvalt aan deze kaart is dat het noorden onder op de kaart gesitueerd is. Daardoor ligt Rotterdam nu rechts bovenaan de kaart. Tussen Oudewater en Woerden loopt het riviertje de Linschoten met het woord “Linschoterdijk” erboven geschreven. Naast de Linschoterdijk worden ook de polders kattenbroek en Rapijnen aangegeven. Het origineel bevind zich in het Streekarchief te Gouda. De kaart bevat aantekeningen voor vijf plannen tot verbetering van de Hollandse IJssel. De kaart omvat het gebied tussen Utrecht en Rotterdam (oost-west) en Dordrecht en Woerden (zuid-noord, de grote plaatsen zijn omcirkeld). Met kleine rondjes zijn de uitwateringssluisjes langs de IJssel en Oude Rijn aangegeven, met kruisjes de windwatermolens die boven Gouda erop afwaterden. De bijgeschreven teksten zijn hier te lezen:

3 Kattenbroek en Rapijnen
Dordrecht Rotterdam Gorinchem Vianen Schoonhoven Montfoort IJsselstein Gouda Oudewater Kattenbroek en Rapijnen Utrecht Woerden

4 Op de volgende prent van het beleg van Woerden, 1575/1576, is duidelijk te zien hoe men gebruik maakte van het onder water zetten van stukken land om het de vijand moeilijker te maken. In het midden dus Woerden, op de voorgrond Kamerik, achteraan in het midden aan de horizon Oudewater, links Linschoten met daaronder de kattenbroekerdijk. In het midden de Oude Rijn.

5 Oudewater Linschoten Oude Rijn Woerden Cattenbroekerdijk Oude Rijn Kamerik

6 De volgende landkaart is een schematische kaart van het westelijk gedeelte van de provincie Utrecht dateerend van Het is in het bezit van het Historisch Top Atlas Amsterdam. Op deze kaart is de importantie van Montfoort, groot op de voorgrond weergegeven, goed te zien. Op de achtergrond ligt aan de horizon Amsterdam. Ook het dorp Linschoten, met kerk en boom, tussen Woerden en Oudewater, is goed te herkennen.

7 Amsterdam Woerden Linschoten Utrecht Oudwater Montfoort

8 Op deze kaart van het Rijnland uit 1615 is het gebied tussen Woerden, Oudewater en Montfoort voor het eerst grootschalig in beeld gebracht. Op deze zeer gedetailleerde kaart zijn alle polders rondom Linschoten benoemd. De kaart is in bezit van de Universiteitsbibliotheek te Amsterdam.

9

10 Landkaart van de provincie Utrecht anno 1616.
Links- en rechtsonder de kaart zijn de diverse wapenschilden van de verschillende steden op deze kaart weergegeven. Het wapenschild van Montfoort staat 5e van links. Achter de plaatsnaam Linschoten, in het kader goed te zien, staat een toevoeging die nog ontcijfert moet worden.

11 Wapenschild van Montfoort

12 De nu volgende landkaart van Nederland is de eerst bekende kaart van Nederland waarop het dorp Linschoten staat vermeld. De kaart is vervaardigd door H Hondius Gent België ( ) en dateert van circa 1599.

13

14 Deze landkaart van W.J.Blaeu geeft weer de 17 provinciën van Nederland. De prent staat bekend onder de naam: novus XVII inferiors Germaniae en dateert van 1622. Door op de mininkaart te klikken die op de dia na de kaart van Blaeu volgt kan deze kaart tot in detail bekeken worden

15

16 Door op de mininkaart te klikken kan de kaart tot in detail bekeken worden

17 De volgende kaart, uit 1625, vervaardigd door Hendrick Verstralen, toont een detail van een kaart van Linschoten en omgeving en geeft al een duidelijke plattegrond van het dorp. Met rechts boven de Graafse brug en vanaf het dorpscentrum de Liefhovendijk.

18

19 Kaart van den landen van Utrecht rond 1680.

20 Een kaart van de provincie Utrecht van rond 1750.

21 Op de volgende kaart staat de Stichts-Hollandse grens aangegeven van voor 1820 en na 1820.
Tegenwoordig wordt deze grens aangegeven door deze grenspaal die te vinden is bij het benzinestation aan de M.A.Reinaldaweg, vanaf Linschoten gezien net voor de stoplichten op de kruising met de Wulverhorstbaan aan de linkerkant.

22

23 Plattegrond van de gemeente Linschoten uit 1866
Plattegrond van de gemeente Linschoten uit Op deze kaart is goed te zien hoe groot de gemeente Linschoten vroeger was. Het strekte zich uit van de grens met Woerden in het westen tot voorbij Achthoven vlakbij IJsselstein in het oosten.

24 Een satelliet- foto van Linschoten vanaf 8 kilometer hoogte
Een satelliet- foto van Linschoten vanaf 8 kilometer hoogte. Linschoten 2006.

25 Plattegrond Linschoten anno 2006


Download ppt "Linschoten op de kaart van Nederland"

Verwante presentaties


Ads door Google