De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Afstudeeronderzoek Mediterrane Archeologie Huidige functie GIS-specialist/ Archeoloog Maurice de Kleijn

Verwante presentaties


Presentatie over: "Afstudeeronderzoek Mediterrane Archeologie Huidige functie GIS-specialist/ Archeoloog Maurice de Kleijn"— Transcript van de presentatie:

1 Afstudeeronderzoek Mediterrane Archeologie Huidige functie GIS-specialist/ Archeoloog Maurice de Kleijn mtm.de.kleijn@gmail.com m.dekleijn@baac.nl

2 Archaïsche territoria van Griekse kolonies ITALIA GRIEKENLAND

3 Doelstellingen -Een beter inzicht krijgen in de gevolgen van de Griekse migratie naar het Zuiden van Italië. -Het onderzoeken van de mogelijkheden van GIS-analyses binnen de landschapsarcheologie.

4 Archaïsche territoria van Griekse kolonies ITALIA GRIEKENLAND

5

6 Panorama van het landschap Taras

7 Panorama van het landschap Taras

8 Vraagstelling Hoe definieerde men het territorium van Taras in de archaïsche periode, hoe omvangrijk was deze en hoe is deze archeologisch te definiëren? -bereikbaarheid -zichtbaarheid -ligging heiligdommen

9 Neolithicum Iron Age Bronze Age Archaic Period Classical period Hellenistic period Roman Age 6 e /5 e cent. BC 2e Punische oorlog 218-201 BC 0 1e Punische oorlog 264-241 BC Groot Griekenland 5 e / 4 e cent. BC4 e / 3 e cent.BC3 e century BC  4 e century AD10 e /6 e cent. BC15 e /11 e century BC  15 e century BC Hannibal Romeinse Keizertijd Stichting van Griekse kolonies Historisch overzicht (702 BC stichting Taras)

10 Het territorium volgens Lo Porto

11 Het territorium volgens Osanna TARAS SATYRION Madonna d’Altomare

12 Zichtbaarheid (intervisibility)

13 Visibility; de hoogte van een persoon.

14 Viewshed

15 Higuchi viewshed

16 Viewshed

17 Total viewshed

18 Enkele punten van kritiek -Vegetatie in de oudheid -De nauwkeurigheid van het DEM -Weer, seizoenen en moment van de dag -Perceptie van zicht

19 Bereikbaarheid

20 Bereikbaarheid: het maken van het kosten-raster Snelheid van een persoon te voet; the backpacker’s equation: v = snelheid in km/h e = het natuurlijke getal e s = hellingsklasse (vertikale verandering delen door horizontale verandering) v = sneldheid in km/h d = afstand in km t = tijd in uren (h)

21 Omdat de Spatial Analyst van ArcGIS werkt in meters is de afstand omgezet naar meters. Percentage slope-raster is omgezet naar slope volgens de backpacker’s equation. Horizontal distance “Real” distance Bereikbaarheid: het maken van het kosten-raster

22 In de raster calculator van ArcGIS Spatial Analyst: (( 1 / Cos ([slope_degree]) ) / 1000) / (6 * Exp ( -3.5 * Abs (([slope_percentage]/100) + 0.05))) Barrières zijn uit het kosten-raster geknipt.

23

24 Bereikbaarheid

25 Kritiekpunten -Vegetatie in de oudheid -Culturele factoren zoals: wegen, belangrijke sociale of sacrale plaatsen. -Nauwkeurigheid van het DEM -Barrières zijn van zeer grote invloed.

26 10 uur 9 uur Bevindingen; de bereikbaarheid

27 Bevindingen; total viewshed

28 Conclusies Lo Porto -Een gefortificeerde grens lijkt zeer onwaarschijnlijk. -geen duidelijke zichtbaarheid tussen de verschillende sites. -met name de sites ten westen van Taras zijn relatief slecht bereikbaar. -archeologisch onderzoek toont aan dat de interpretatie van Lo Porto van “Griekse” sites twijfelachtig is. Osanna -Gezien de betere bereikbaarheid en de betere zichtbaarheid van het oosten was het territorium waarschijnlijk meer op het oosten gericht dan op het westen. -De Griekse kolonisten stichtten geen stad, maar een territorium, waarbij heiligdommen een belangrijke rol speelden. -Het Heiligdom bij Madonna d’Altomare ligt niet op een goede bereikbare of zichtbare plaats vanuit het land.

29 Zichtbaarheid vanuit zee

30 Vraagstelling: Hoe definieerde men het territorium van Taras in de archaïsche periode, hoe omvangrijk was deze en hoe is deze archeologisch te definiëren? -Archaïsche territoria zijn waarschijnlijk gedefinieerd door heiligdommen. -Het was voor de Tarantijnen belangrijker het territorium te definiëren vanuit zee, dan vanuit land. -Het territorium was waarschijnlijk meer gericht op het oosten van Taras, dan op het westen. -Het archeologische materiaal dient op een goede kwantificeerbare manier te worden geïnventariseerd (tijdrovend en zeer problematisch).

31 Doelstellingen -Een beter inzicht krijgen in de gevolgen van de Griekse migratie naar het Zuiden van Italië. -Het onderzoeken van de mogelijkheden van GIS-analyses binnen de landschapsarcheologie. -Met name de focus bij de definitie van het territorium op de zee dient als een aanknopingspunt voor vervolgonderzoek te worden gezien. -GIS-analyses moeten worden gezien als een hulpmiddel -Voor het uitvoeren van GIS-analyses moeten de archeologische gegevens op een gelijkwaardige manier worden geïnventariseerd. -Met behulp van GIS-analyses kunnen bepaalde aspecten van het landschap relatief makkelijk inzichtelijk worden gemaakt, maar enige voorzichtigheid, met name op het gebied van cogintieve aspecten, blijft geboden.


Download ppt "Afstudeeronderzoek Mediterrane Archeologie Huidige functie GIS-specialist/ Archeoloog Maurice de Kleijn"

Verwante presentaties


Ads door Google