De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ACHTERGROND GESCHIEDENIS van IET BEZEMER

Verwante presentaties


Presentatie over: "ACHTERGROND GESCHIEDENIS van IET BEZEMER"— Transcript van de presentatie:

1 ACHTERGROND GESCHIEDENIS van IET BEZEMER
KRIS KRAS DOOR HET LAND ACHTERGROND GESCHIEDENIS van IET BEZEMER Geboren in Pernis-Rotterdam Geboren in Pernis-Rotterdam 1-2-33

2 Een groot gezin Vader , Moeder, Acht meisjes en twee jongens
Huisvesting Kamer, zijkamertje Grote slaapkamer Plus zolder Deze foto dateert uit 1951 1951

3 HET WAPEN VAN PERNIS De ploeg en de vis is het wapen van Pernis
Mijn vader en opa waren beurtvaartschipper Twee broers van mijn vader zijn verdronken

4 Mentaliteit Er is een tijd geweest dat de Pernissers bekend stonden als edele, stoutmoedige en godvruchtige mensen. Ook humor was hun niet vreemd. Een staaltje kan ik daar wel van vertellen: Een eeuw geleden was het armoe troef bij de meeste Pernissers. Geld om het kerkgebouw uit te breiden was er niet. toen deed een welgestelde dame een zodanige duit in het zakje, dat de verbouwing kon doorgaan.

5 GEDICHTJE BIJ DE STEENLEGGING
Deze steen gemeente van Pernis Zij allen ter gedachtenis Hoe in dit jaar uw kerkgebouw Vernieuwd werd en vergroot Door godsdienstijver van een vrouw Wie God het hart omsloot Lof zij haar,die dit werk Zo kostbaar op zich nam Vereren wij naast God De naam van A. van Dam

6 Het vervolgverhaal De dominee (die het vorige gedichtje had gemaakt) ging een keer naar Rotterdam. Hij wilde teruggaan met het pontje. Maar enkele gemeenteleden boden hem aan om in hun roeiboot mee te gaan. Maar toen zij op de helft waren was er zoveel tegenwind zodat zij besloten maar verder te lopen naar Pernis. De dominee viel echter tussen de wal en het schip en moest met een nat pak naar huis

7 Als de nood het hoogst is…
In een collectezakje vond een diaken het volgende gedicht: Deze brief Gemeente van Pernis Zij allen ter gedachtenis Hoe in deze week uw predikant Gered werd uit een grote nood Door reddingsijver van een man Wien God het hart omsloot Lof zij hem daarom die zo dapper aan hem trok Vereren wij naast God de naam van Aai Schoonrok

8 De kerk van Pernis nu In deze kerk ben ik gedoopt.
Heb er belijdenis gedaan En ben er getrouwd

9 Het Gereformeerde leven
Het Gereformeerde leven uit mijn jeugd stond onder invloed van Abraham Kuiper. Als predikant stond deze bekend als orthodox. Terwijl hij tijdens zijn theologische studie sterk beïnvloed is geweest door de “vrijzinnigheid” Hij heeft heel veel gedaan voor de z.g. kleine luyden (eenvoudige vrome mensen)

10 De Shell in Pernis is wereldbekend om zijn eeuwige vlam
Olie raffinaderij DE SHELL De Shell in Pernis is wereldbekend om zijn eeuwige vlam

11 In de huwelijksboot Aangezien mijn man en ik bij het onderwijs werkzaam waren En we beiden in het Evangelisatie clubwerk voor de woonwagens zaten , hadden we grote belangstelling. Het was een zon- overgoten dag

12 Brandwijk (Alblasserwaard)
De vele overstromingen hadden deze plaats wel in de loop van de tijd wel getypeerd. Het bleek ook een vruchtbaar land te zijn want ook ons gezin groeide en bloeide. Drie kinderen in vijf jaar tijd . Waar ik met plezier aan terug denk Het was wel een verandering om van Pernis naar Brandwijk te gaan. Wat wij in Pernis vrij normaal vonden, bleek daar soms een probleem.

13 Hier woonden wij in Brandwijk Z.H

14 Het schoolhuis in Andijk
Het was ook ditmaal een grote verandering. De taal vond ik smeuïg en de humor droog In het schoolhuis kregen we heel veel aanloop.

15 Ons klavervier Ii De laatste dochter is in Andijk geboren, zodat we nu een klavervier hadden. De laatste bevalling ging niet van een leien dakje en ik kreeg er ook wat complicaties bij zodat ik toen bijna dood ben geweest.

16 Andijk

17 Van Andijk naar Oosterhout N.Br
Op de foto is een winters gezicht van de Slotlaan in Oosterhout (N.Br.) Een prachtige plaats met veel natuurgebied. Het leek wel wat op Zwolle wat de uitbreiding betreft.

18 De eerste protestantse christelijke school
We begonnen met 55 leerlingen, waarbij er drie van ons bij waren. Na 7 jaar was het aantal leerlingen verviervoudigd. En kwam er een prachtige nieuwe school.

19 De Menorah Dit schilderijtje is met heel veel liefde gemaakt door een van mijn schoonzusjes en aangeboden bij de opening van de nieuwe school die Menorah werd genoemd.

20 Met de kleuters op de kiek
Aangezien er ook een kleuterschool was opgericht in dezelfde school viel ik nog wel eens in als kleuterleidster. Sommige kinderen noemden mij moeder-juf.

21 Een burn-out Ja hoe het is gekomen dat weet we eigenlijk geen van allen precies. Een ding was zeker, ik was aan het eind van mijn Latijn en in een diepe put terecht gekomen. Hoe ik uit die put gekomen ben? Nu dat is een verhaal apart maar ik kan wel zeggen dat het heel wat voeten in de aarde heeft gehad.

22 De Regenboogschool Na de Menorah school in Oosterhout-Zuid
op poten te hebben gezet kwam de tweede christelijke school in Oosterhout –Noord tot stand. Weer met een klein aantal leerlingen wat ook weer vervierdubbeld werd. Mijn man was een echte opbouwwerker. En had zelfs in zijn hoofd om een derde christelijke school op te zetten. Maar helaas kon dit niet doorgaan want hij kreeg een zwaar hartinfarct. Zo ging hij met vervroegd pensioen.

23 Van Oosterhout naar Hooghalen (Dr)
Achter de geraniums zitten vonden wij geen goed idee. Door middel van een stel vrienden waren we in staat om een boerderij te kopen, waar wij onze hobby’s konden exposeren.

24 In Hooghalen Een bijzondere tijd is het in Hooghalen geweest. In het begin waren we afwachtend of er ook mensen zouden komen om onze expositie te bekijken. Maar daar kwam verandering in. Toen de Drenthe rijwielvierdaagse langs kwam het eerste jaar, was het hek van de dam. In vijf jaar zijn er 12 duizend mensen geweest.

25 Van Hooghalen naar Zwolle
Vier jaar hebben wij samen in Hooghalen gewoond. Toen kreeg mijn man weer een hartinfarct wat fataal bleek te zijn. Ik ben daarna naar Zwolle verhuisd waar mijn jongste dochter woonde met haar man.

26 Zwolle een stad met karakter
Zwolle staat bekend om zijn karakteristieke gebouwen bruggen en poorten. Of het ook een stad met karakter is in geestelijk opzicht zal moeten blijken. Ik reken er wel op

27 De schrijfster Hoewel ik niet als zodanig te boek sta, heb ik toch wel heel veel geschreven, wat ik als een opdracht aanvaard heb. Duizenden brieven en honderden gedichten En het resultaat? De tijd zal het leren. Want wat in het vat zit verzuurt niet.

28 Deze foto heb ik in Genemuiden gemaakt en vind ik wel passend als slot.


Download ppt "ACHTERGROND GESCHIEDENIS van IET BEZEMER"

Verwante presentaties


Ads door Google