De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Over ADHD, therapie en medicatie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Over ADHD, therapie en medicatie"— Transcript van de presentatie:

1 Over ADHD, therapie en medicatie
DRUK OP F5 EN DE PRESENTATIE START AUTOMATISCH OP. U HOEFT VERDER NIETS TE DOEN of, Druk op [enter] of [li-muisknop] om de presentatie te versnellen. Zorgzaam Omgaan, vzw. Z.O.O.M., vzw. Zorgzame op School. ZoS Over ADHD, therapie en medicatie Het ADHD-ADD -verhaal, start in onze hersenen! Wij nemen je even mee op een boeiende ontdekkingstocht. De technische fiche verdwijnt vanzelf, bij drukken op [F5] © Zorgzaam Omgaan, vzw., Boomgaardstraat 67 te Roeselare. (versie november 2008)

2 De technische fiche verdwijnt vanzelf, bij drukken op [F5]

3 Het zenuwstelsel brengt informatie van en naar de hersenen.
In dit deel zullen wij leren dat schakelkasten ontelbare zenuwbanen met elkaar verbinden . Minuscule elektrisch geladen schakelaartjes overbruggen -telkens dit nodig is- de opening tussen twee zenuwbanen. Het lichaam maakt deze neurotrans-mitters (chemische stoffen) telkens opnieuw aan. Ze zorgen voor de elektrische geleiding en verdwijnen achteraf terug!  Dit alles moet snel, zorgvuldig en juist gebeuren! Maar eerst staan wij stil bij een normaal werkend zenuwstelsel. Als voorbeeld bestuderen we de zenuwbanen die er voor zorgen dat ik met mijn ogen kan waarnemen (zien). Foute, te weinig en te trage schakelingen kan het zenuwstelsel zich niet permitteren! Summiere voorstelling van de werking van de hersenschakelaartjes… . De items wordt verder uitgediept. © P. Glorieux, Zorgzaam Omgaan, vzw.

4 Het zenuwstelsel brengt informatie van en naar de hersenen.
De opdracht luidt: bekijk deze ‘Romeinse Brug’ aandachtig! Wat heb ik nodig om te kunnen zien? De ogen. Uitleg over de opdracht ‘bekijk de romeinse brug’; welke hardware is hier voor nodig? Iets om naar te kijken

5 Het zenuwstelsel brengt informatie van en naar de hersenen.
Hoe komt het toch dat ik bijvoorbeeld met mijn ogen kan ‘zien’? Ik kijk nu naar een Romeinse Brug. Wat gebeurt er allemaal? Opdracht: bekijk deze ‘Romeinse Brug’ aandachtig! Onze zenuwbanen zijn op vele plaatsen onderbroken: In ontelbare ‘schakelkastjes’ worden de zenuwen met elkaar verbonden. Wij zoomen even in en zoeken die zenuwbanen en schakelkastjes die ervoor zorgen dat wij kunnen kijken of zien… Wat heb ik nodig om te kunnen zien? Via zo’n schakelkastjes (soms via het ruggenmerg) kan de informatie heen en weer stromen naar en van de juiste afdelingen in de hersenen! De ogen. Goed om weten: Het lichaam maakt in de schakelkas- ten voortdurend schakelaartjes aan en laat deze opnieuw verdwijnen. Maar wij mogen ons niet laten afleiden: Laten wij de schakelkasten even van dichterbij bekijken! Door het lichaam heen lopen overal zenuwbanen Duidelijk maken dat zenuwbanen door schakelkastjes aan elkaar gekoppeld worden. De tekening op het scherm is een zeer grote uitvergroting van zo’n minuscuul schakelkastje (zoals in de rode cirkel) Eén zo’n schakelkastje: willen wij immers bestuderen en doen werken! Iets om naar te kijken

6 Het zenuwstelsel brengt informatie van en naar de hersenen.
Hoe komt het toch dat ik bijvoorbeeld met mijn ogen kan ‘zien’? Maar om te ‘zien’, moet de foto naar de hersenen worden verstuurd… Deze foto wordt in het oog tot elektrische impulsen (stroom) omgezet. Als dit klaar is wordt de foto via verschillende zenuwbanen en schakelaars richting hersenen gestuurd. Het oog maakt een ‘scan’ van hetgeen wordt waargenomen. Deze informatie wordt elektrisch omgezet en naar de hersenen gestuurd.

7 Het zenuwstelsel brengt informatie van en naar de hersenen.
Maar om te ‘zien’, moet de foto naar de hersenen worden verstuurd… Verdere uitdieping. De schakeling gebeurt door alle zenuwuiteinden met elkaar te verbinden door hersenschakelaartjes. Nog eens voor diegenen die het niet goed hebben gevolgd… . Wij starten bij de foto die door het netvlies van het oog werd ingescand (waargenomen)! Supersnel maakt het lichaam minischakelaartjes aan in de schakelkasten zodat de informatie door kan naar de hersenen!

8 Het zenuwstelsel brengt informatie van en naar de hersenen.
Maar om te ‘zien’, moet de foto naar de hersenen worden verstuurd… ‘Bewustzijn’ gebeurt in de hersenen. Pas als de informatie aankomt in de hersenen zijn wij ons ervan bewust dat we een ‘Romeinse Brug’ zien! In werkelijkheid gebeurt dit allemaal met de snelheid van het licht! Supersnel maakt het lichaam minischakelaartjes aan in de schakelkasten zodat de informatie door kan naar de hersenen!

9 Het zenuwstelsel brengt informatie van en naar de hersenen.
Het zenuwschakelsysteem komt opnieuw tot rust. Als een zenuwbaan tot rust komt: verdwijnen alle minischakelaartjes vanzelf; het systeem wordt zo in de uitstand geplaatst; het is nu wachten op een nieuw signaal!

10 Het zenuwstelsel brengt informatie van en naar de hersenen.
Elk puntje van ons lichaam is zo via het zenuwstelsel met de hersenen verbonden. Op deze wijze kunnen wij: Slapen, dromen, wegdromen… Eten, drinken Armen en benen bewegen, sporten, fietsen… Nadenken, ons geheugen oefenen, huiswerk maken, gevoelens hebben… Een greep uit wat hersenen kunnen doen… Kortom: een goed werkend zenuwstelsel is voor de mens onontbeerlijk!

11

12 De opdracht is dezelfde: bekijk aandachtig deze ‘Romeinse Brug’!
Als de schakelkastjes en schakelaartjes van het zenuwstelsel en de hersenen NIET goed werken: De opdracht is dezelfde: bekijk aandachtig deze ‘Romeinse Brug’! Wat als het fout loopt?

13 Het systeem komt op gang…
Als de schakelkastjes en schakelaartjes van het zenuwstelsel en de hersenen NIET goed werken: Het systeem komt op gang… De opdracht is dezelfde: bekijk aandachtig deze ‘Romeinse Brug’! Maar faalt…. Wat loopt er mis?

14 Dit maakt het voor de persoon in kwestie reeds zeer druk!
Als de schakelkastjes en schakelaartjes van het zenuwstelsel en de hersenen NIET goed werken: Probleem 1: de zintuigen (hier het oog) kan zich niet richten op één object… Het oog slaagt er niet in om de juiste foto te scannen… Dit maakt het voor de persoon in kwestie reeds zeer druk!

15 Hoe schakelproblemen in het zenuwstelsel verhelpen? RESULTAAT
Als de schakelkastjes en schakelaartjes van het zenuwstelsel en de hersenen NIET goed werken: Probleem 2: Hoe schakelproblemen in het zenuwstelsel verhelpen? RESULTAAT Die bovendien fout en te traag geschakeld worden! Aanmaak van te weinig schakelaars in de schakelkast. Noch het zenuwstelsel, noch de hersenen… laat staan de persoon zelf kunnen deze problemen vermijden. Ze worden immers veroorzaakt door een biologische stoornis = een probleem welke in het lichaam ingebakken zit! De hersenschakelaars worden foutief geschakeld… . Bovendien verloopt het proces te traag. De hersenen kunnen zich niet correct focussen. De hersenen: krijgen foute (onstabiele) informatie binnen; die bovendien niet goed wordt verwerkt; en waardoor de hersenen fout zullen reageren.

16 Extra taken (geen straf!). Hulp door CLB.
Als de schakelkastjes en schakelaartjes van het zenuwstelsel en de hersenen NIET goed werken: Hoe schakelproblemen in het zenuwstelsel verhelpen? Extra taken (geen straf!). Hulp door CLB. Extra hulp bij het maken van huistaak en bij toetsvoorbereiding door de ouders, een vriend of vriendin. Extra lessen door een leerkracht van de school. Therapie. Speciale leermethodes gebruiken (beertjes…). Speciale hulpmiddelen gebruiken (laptop die kan voorlezen…). Soms ook medicatie. Hoe hersenen helpen die het fout doen? Medicatie: een woordje uitleg!

17 Medicatie regelt de aanmaak van schakelaartjes in de schakelkasten:
Medicatie wordt speciaal ontworpen voor één welbepaald probleem! Medicijnen helpen hier om genoeg hersenschakelaartjes aan te maken… Medicatie wordt voorgeschreven door de dokter Over medicatie. Belangrijk diagnose = dokter. Niet zelf experimenteren En ze zorgen er bovendien voor : om snelle… en juiste schakelingen maken!

18 Medicatie regelt de aanmaak van schakelaartjes in de schakelkasten:
Het systeem werkt met medicatie +/- weerom normaal… Althans, net zolang de medicatie een oogje in het zeil houdt! De medicatie helpt om verbindingen te maken Want, hier ‘genezen’ de medicijnen niet… Ze zijn enkel een hulpmiddel!

19 Medicatie regelt de aanmaak van schakelaartjes in de schakelkasten:
Althans, net zolang de medicatie een oogje in het zeil houdt! Net zolang het pilletje werkt. Want, hier ‘genezen’ de medicijnen niet… Ze zijn enkel een hulpmiddel!


Download ppt "Over ADHD, therapie en medicatie"

Verwante presentaties


Ads door Google